Shopping med gott samvete


Bild från Toms.

Vilken är sommarens största modetrend? Fluorescerande färger, skulle någon stilrådgivare säkert svara. Mönstrade tyger i vild mix, säger någon annan. Men det finns en trend som präglar modet på ett djupare
plan, inte bara nu i sommar utan under 10-talet över huvud taget:

Social medvetenhet.

Moderna modekonsumenter vill inte köpa kläder som enbart ser bra ut – de ska kännas bra också. För samvetet. En amerikansk undersökning från 2006 visade att nio av tio personer födda 1979 eller senare skulle
byta från ett varu­märke till ett annat om produkterna hade samma pris och kvalitet men det senare varumärket uppfattades som mer socialt engagerat.

I dag betraktar globala modejättar sociala projekt som en grundläggande del i sitt varumärkesbygge. Hennes & Mauritz är ett exempel. Efter den senaste barnarbete-skandalen – då SVT:s Agenda 2007 avslöjade att H&M:s plagg innehöll uzbekisk bomull plockad av skolbarn som tvingats ut på bomullsfälten av den uzbekiska staten – har modekedjan profilerat sig som ett socialt engagerat företag.

Corporate social responsibility, ett företags uppförandekod, är numera ett av ledorden i H&M:s verksamhet. När vd Karl-Johan Persson presenterade den senaste CSR-rapporten i april kunde han visa hur H&M utbildat över 400 000 bangladeshiska textilarbetare i arbetsrätt. Samtidigt har företaget blivit världens största användare av organisk bomull.

H&M ansluter sig därmed till en bredare rörelse i modevärlden.

American Apparel har inte bara blivit omtalade på grund av provokativa reklamkampanjer med lättklädda hipsters. Det är USA:s största textilarbets­givare, och ger samtliga anställda – majoriteten lågutbildade invandrare – gratis sjukförsäkring och engelsklektioner.

Ett annat amerikanskt bolag, Tom’s Shoes, utsågs 2010 till ett av världens mest innovativa detaljhandelsföretag av affärsmagasinet Fast Company. För varje par skor som Tom’s säljer skänker de ett par till välgörenhet.

Den här typen av initiativ är lätta att kritisera. På sätt och vis säljer mode­företagen gott samvete, en sorts moralisk quick fix som knappast förändrar de strukturer som innebär att 1,7 miljarder av jordens befolkning lever i absolut fattigdom.

Men samtidigt, vad vore alternativet? Med tanke på hur cynisk modeindustrin ofta känns, ska vi antagligen vara tacksamma för att ordet “samvete” sommaren 2012 har en självklar plats i dess vokabulär.

Krönikan publicerades även i DN Söndag den 17 juni.

Johan Wirfält
 1. A writes

  CSR. old news, dålig eftersmak och som betyder …. egentligen INGENTING. det är helt enkelt en form av pr, som berör enbart en liten del av produktionen. H&M är alls inget socialt medvetet företag och tyvärr är din artikel bara en i en lång rad av missvisande texter kring detta. H&M är bra på pr, stor skillnad. Brukar tycka precis som du och upskattar din tanke med inlägget, men för första gången delar jag inte din länk. H&M förtjänar det inte,

 2. A writes

  Om H&M betalade skatt för sina slavfabriker i bangladesh skulle 260.000 barn kunna gå i skolan. “Shoppa med gott samvete”? Njae…
  http://www.actionaid.se/engagera_dig/tastallning/skattesmitning/hojrosten

 3. lg writes

  Vet Wirfält vad organisk i uttrycket “organisk bomull” betyder?

 4. Din Sko och Linda Sundblad i samarbete för flickors rättigheter | Rodeo Magazine writes

  [...] svenska modeindustrin fortsätter på spåret “shopping med ett gott samvete”. Nu är det skokedjan Din Sko som initierar ett samarbete med Plan Sverige och deras kampanj för [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion