Öppet brev till tv-dramat The Newsroom

Hej tv-dramat The Newsroom,

Jag är en tittare som har en fråga: Vad är den enda sak i världen som är tråkigare än journalister som föreläser om hur viktiga journalister är?

Vet du vad, tv-dramat The Newsroom? Jag har svaret också. Den enda sak i världen som är tråkigare än journalister som föreläser om hur viktiga journalister är – är tv-dramer om journalister som föreläser om hur viktiga journalister är.

Tv-dramer som du.

Jag tycker förstås att det finns en hel del hantverksskicklighet i dig, kvicka repliker, snygga klipp och så. Och jag brukar gilla sådant som din farsa Aaron Sorkin skrivit. När det handlat om nöjesbranschen, politik, eller det där internet, alltså. Men nu, när vad han skriver är föreläsningar om hur viktiga journalister är?

Det vet jag redan, The Newsroom. Och det vet alla som någonsin ens kommer överväga att titta på dig också. Kan du inte handla om hur tråkiga journalister är, istället – men på ett roligt sätt? Då skulle det bli liv i luckan.

Som det är nu orkade jag igenom två och ett halvt avsnitt av dig, men nu får det faktiskt vara nog. Du är – och detta måste, i sammanhanget tv-dramer som föreläser om hur viktiga journalister är, vara helt unikt – faktiskt mer sövande än vad den femte säsongen av The Wire hade varit – även om man skrivit ut VARENDA KARAKTÄR UTOM JOURNALISTERNA ur manuset.

I The Wire spelades i alla fall inte samtliga bärande roller av vita människor. Och alla kvinnor var inte hysteriska.

Så, The Newsroom, jag tar farväl nu. Jag är inte arg som fan, jag orkar bara inte mer. Lycka till och så, det kommer säkert gå bra, både för dig och framtida tv-dramer som föreläser om hur viktiga journalistiken är. En sista fundering bara: Om ett tv-drama som du, som handlar om hur viktig journalistiken är, är så tråkigt att titta på att jag inte ens orkar igenom tre avsnitt – hur viktig kan journalistiken som du handlar om egentligen vara då?

Hör av dig om du kommer på svaret. Då tittar jag gärna igen.

Till dess, hej då The Newsroom.

PS. Min kompis Carro hälsar att hon tror det tar sig.

(Bild från HBO.)

Johan Wirfält
 1. Sanna Eriksson writes

  Och vet du vad som är ännu mer tröttsamt, det är bloggare som tror att de är så vansinnigt viktiga att de tror att någon bryr sig om vad de tycker om en fantastisk tv-serie….

 2. kaya writes

  Alla bryr sig på något sätt. Även du Sanna Eriksson.

 3. jj writes

  Detta måste vara det minst insiktsfulla jag läst på länge.

  Journalister kan vara en av de viktigaste “instanserna” vi har för att “på riktigt” granska det som händer i vårt land eller vår värld. Och jag skulle också vilja påstå att serien The Newsroom tar upp ett viktigt och obehagligt verkligt problem. Som finns både i Sverige och i världen.

  Sen att du inte gillar serien är förstås helt upp till dig och du har givetvis rätt till din åsikt. Men de argument du lägger fram för att styrka din åsikt är så ofantligt… Ähh jag hittar inte ens ord för det.

  Och en sak till.. Som gör att jag också var tvungen att kommentera på detta.. Vad spelar det för roll att det inte finns några svarta i de bäranda huvudrollerna eller att kvinnorna är hysteriska. Vad hade det spelat för roll om alla var svarta, alla kvinnor eller alla män. SÅ ofantligt svampigt att dra upp…

  Jag är inte heller arg som fan. Men 1-2 gånger i månaden hittar jag någon som skriver något så fruktansvärt provocerande att jag bara är tvungen att kommentera det. Så om det var provokation du var ute efter, så 1-0 till dig.

 4. Johanna writes

  Hej jj!

  Jag tycker att det spelar väldigt stor roll att det inte finns några svarta i de bärande huvudrollerna. Scanna gärna igenom de tv-serier som du tittar på eller de filmer som du ser och leta efter svarta huvudrollspersoner. Jag tror inte att du kommer att hitta så många. Däremot tror jag att du kommer att hitta väldigt många huvudroller som spelas av heterosexuella, vita män. Ungefär som du, antar jag.

  Kan du inte förklara närmare varför du inte tycker att det är viktigt att det är någonting annat än vita personer i de bärande rollerna? Fem anledningar vore kul. Glöm inte att motivera. Tack på förhand!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion