David Dencik får roll mot Jeremy Irons: “Jag visste ingenting om vad jag sysslade med”


David Dencik på Café Dyrehaven i Köpenhamn, juni 2012.

Ni har hört den förut: Svenska skådespelare är poppis utomlands. Nyligen rapporterades att Matias Varela – för övrigt en sorts svenskt svar på Bruce Willis i nya Snabba Cash II, ni vet hur han lyckas halta sig igenom en hel film i blodigt linne, allt mer misshandlad och sönderskjuten, men utan att missa att be någon av sina fiender att dra åt helvete – ska spela mot Jeremy Irons i kommande säsongen av amerikanska tv-serien The Borgias.

Men han är inte ensam. I Rodeos höstnummer, ute 25 september, åker jag till Vesterbro i Köpenhamn och hälsar på hemma hos David Dencik. Skådespelaren, som i “Lasermannen” 2005 stod för den antagligen mest skakande gestaltningen av en seriemördare som gjorts i Sverige, pratar om att känna sig som en idiot i Hollywood, sektstämningen på Dramaten och sitt förhållande till judendomen.

Dessutom, kan jag avslöja redan nu, har även David Dencik en roll mot Jeremy Irons i The Borgias.

– Det var en snabb process, jag fick en förfrågan i början av sommaren och tackade ja. Jag var i Ungern och spelade in hela juli. De första inspelningsdagarna var det värmebölja, 40 grader, och jag gled runt 16 timmar om dygnet i kardinalskläder. Visst obehag, men ganska roligt, säger Dencik.

Berätta om rollen?
– Det är en liten roll. Jag är med i ett par avsnitt, men vill inte lägga ut en spoiler. Jag är en kardinal. Men det fanns väldigt många kardinaler i Rom på 1500-talet. The Borgias skildrar ett politiskt ränkspel där kardinalerna ständigt skapar nya allianser och förråder de gamla. Alla vill ha makt. De flesta av kardinalerna har ju olika agendor för vad påven ska göra. Serien baseras på historiska fakta, men jag kände mig lite som en turist i produktionen. Jag visste ingenting om vad jag sysslade med, faktiskt.

Hur var det att spela mot Jeremy Irons?
– I de flesta scenerna med honom var det en väldans massa kardinaler runt omkring, så vi gjorde inte särskilt mycket på tu man hand. Men han hade en del knep och förslag på hur jag skulle spela, och verkar vara en mycket hygglig prick. Han satte sin prägel på hela produktionen.

Matias Varela har också en roll i serien kommande säsong. Varför tror du att de fått upp ögonen för svenska skådespelare just nu?
– Fuck knows. De kanske är desperata där borta i Hollywood? Men det är inte bara Matias och jag. Även mina danska kolleger Pilou Asbæk, Thure Lindhart och Cyron Melville var med i serien nyligen, samt en grek och en fransos. De rollsätter inte utifrån en amerikansk mall i The Borgias. Spelspråket är mera “a European English”, som producenten Neil Jordan sa på kollationeringen. Vad det nu är för något, “European English”…

Har du följt The Borgias?
– Nej, jag har sett något avsnitt på TV4 bara. Men de är inne på sin tredje säsong nu, så det är ett ganska sammansvetsat gäng. Folk känner och tycker om varandra, samtidigt som de är jävligt trötta på varandra. Det är stimulerande att komma in i något sådant, rent socialt.

Du och jag sprang ju in i varandra på Way Out West nyligen. Du är i Göteborg och spelar in Lisa Langseths kommande film Hotell nu, eller hur?
– Ja. Den handlar om sexuella riter och sado-masochism. Det är en gruppdynamisk, psykodramatisk roadmovie.

Johan Wirfält

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion