Mode, Nyheter

Intervju: Ann-Sofie Back om nya jobbet som chefsdesigner för Cheap Monday

ann-sofie-back-ny-chefsdesi

Klockan 18.45 twittrar Rodeochefen Johan Wirfält:

”Världsexklusivt: @annsofieback är ny chefsdesigner på Cheap Monday.”

En av årets viktigaste svenska modenyheter, inser vi efter några sekunder i chocktillstånd och ringer upp Ann-Sofie Back som bekräftar – hon är chefsdesigner för överdelskollektionen på Cheap Monday från och med måndag. Hennes uppgift är att skapa en starkare identitet kring allt som inte är denim.
 

STORT GRATTIS! HUR KÄNNS DET?
__Det känns jätteroligt. Och passande då jag hade bestämt mig för att flytta tillbaks till Sverige bara några veckor innan Örjan Andersson (en av Cheap Mondays grundare, reds anm) kontaktade mig.

VARFÖR VILLE DU LÄMNA LONDON?
__Jag gifte mig förra sommaren och min man har barn i Sverige så han kan inte flytta till London. Och jag har varit på väg från London i åtta år, haha. Det här var sista knuffen.

VARFÖR PASSAR JOBBET DIG?
__Jag har lätt att designa ungdomliga kläder och jag ser Cheap Monday som ungt. När jag gör kläder till mina egna kollektioner får jag skärpa mig för att det inte ska bli för ungt. Jag klär mig inte värdigt för en 37-åring.

TVEKADE DU INNAN DU TACKADE JA?
__Inte en sekund. Det kändes helt rätt.

VAD ÄR DINA PLANER FÖR CHEAP MONDAY?
__Det kan jag inte prata om nu, jag har ju inte ens börjat. Men det har varit mycket fokus på jeans hittills och min uppgift är att skapa en starkare identitet kring allt som inte är denim.

HUR SER DU PÅ VARUMÄRKET IDAG?
__Man visste att idén var unik när Örjan började prata om att göra billiga och trendiga modejeans. Cheap Monday har ju inte direkt någon Levi’stradition utan gör just modejeans, vilket jag har lättare att jobba med.

_ Jag har respekt för just Örjans brinnande intresse för jeans och förstår ärligt talat inte varför han inte profileras mer utåt. Han är lite hemlig.

KÄNNER NI VARANDRA SEDAN INNAN?
__Ja, sedan tiden då jag var på Acne och han var på JC. Han brukade komma upp och snacka jeans.

FÅR DU FRIA HÄNDER ELLER ÄR JOBBET VÄLDIGT MALLAT?
__Jag vet inte. Jag antar att arbetet är väldigt strukturerat och baserat på vad som sålt tidigare. Jag har ju jobbat med Acne och Topshop förut, men under helt andra förutsättningar. Det här är ett mycket större ansvar.

VARFÖR ÄR DET ETT STÖRRE ANSVAR?
__När jag jobbade på Acne var företaget mindre och det var mycket upp till mig vad jag gjorde och när jag gjorde det. För Topshop har jag gjort kollektioner som bär mitt namn. På Cheap Monday ska jag göra produkt för någon annan, det är ett jättestort kommersiellt uppdrag.

MEN SER DU INGA LIKHETER MED ACNEJOBBET?
__Jag hade en liknande uppgift på Acne men det är självklart två vitt skilda företag. Örjan Andersson vet nog knappt ens vem Margiela är medan Jonny Johansson verkar tro att han är Margiela nu för tiden, “Acne Archive”, ge mig styrka!

HAR DU NÅGRA PROBLEM MED ATT JOBBA FÖR ETT JÄTTEFÖRETAG SOM ÄGS TILL HÄLFTEN AV H&M?
__Inga problem alls. Jag ser fram emot att lära mig.

KOMMER DU ATT FORTSÄTTA MED DINA EGNA KOLLEKTIONER?
__Absolut! Precis som vanligt. Jag har tid.

HUR TROR DU ATT NYHETEN KOMMER ATT TAS EMOT?
__Förhoppningsvis bra.

Örjan Andersson är väldigt nöjd med den nya rekryteringen.

__Jag känner Ann-Sofie sedan innan och tycker att hon passar perfekt för jobbet.

VAR DU SÄKER PÅ ATT HON SKULLE TACKA JA?
__Nej!

VARFÖR ÄR HON PERFEKT FÖR JOBBET?
__Hon har ett personligt uttryck och har helt enkelt gjort väldigt fina kläder under alla år. Vi behöver kompetensen som hon har kring överdelarna. Cheap Monday är ju mycket mer än jeans.

Rodeo
 1. aimeb writes

  wow!!!! Fan va bra! Nu ska jag börja köpa cheap monday.(även byxorna, om de blir vidare.)

  Reply

 2. Theres writes

  Go Ann- Sophie!

  Reply

 3. Amanda writes

  har ni ändrat intervjun? lite för hårt att säga att acne kopierar rakt av? hahahaha, I truly deeply rather go naked than wear Acne (om det inte är old school original, röda sömmar och den lilla flamman)

  Reply

 4. Matilda writes

  när kommer de ut i butik?

  Reply

 5. Andy writes

  Grymt som fan , håller med om dängan till Jonny

  Reply

 6. MILK/SIGNE writes

  woho!

  Reply

 7. Klara writes

  älskar ann sofie back, detta är grymt!! älska örjan! vilket team!

  Haha Ann Sofie är så himla kul! och har en så bra poäng, det är så sant att Acne tror att de är Margiela… men det får de väl gärna tro! Tänk om de trott att de var Filippa K? Eller typ Zadig & Voltaire? Znark.
  jag tycker hela haters-grejen(ovanstående kommentar) mot Acne ska läggas ner. folk får gärna vara kritiska, men för det behövs ingen bojkott! jag tycker att det är kul att de är pretentiösa. önskar Back kunde öppna en outlet i stan också…fast hon skulle inte behöva maskera den som ett “arkiv” haha!

  dessutom har jag alltid tyckt att Back är ‘Sveriges svar på Margiela’, alltså det gamla Margiela. Kanske inte i förhållningen till mode men i resultatet, kläderna. medan Acne är bara ett livsstilsmärke. men roligare så än att de hade blivit Whyred eller Filippa K alltså, vilket väl var troligt.

  Reply

 8. Blixten writes

  Om det är någon som skall beskyllas för att härma Margiela så är det ju ANN-SOFIE! Hallå- axelvaddar, (dessutom säsongen efter) ja, listan kan göras väldigt lång…
  Tror att Örjan måste läsa på lite för att inte Cheap Monday skall bli en dålig variant av Margiela 6 ….

  Reply

 9. K writes

  ehm blixten kanske inte hänger med men ann-sofie har kört på axelvaddar i många säsonger redan! hon var först med att ta det tillbaka! hahaha do your research..

  Reply

 10. Sofia writes

  Tycker Ann-Sofie verkar tro att hon är Margiela själv, hennes kollektioner påminner ofta lite väl mycket om Margielas.

  Reply

 11. Blixten writes

  K (Ann-Sofie?) Gör din research själv så kommer du att se att det inte bara är axelvaddarna som är Margiela… Smala skärp, skumfyllda sömmar, plast, hår, “vanliga modeller”, färgskalor… ja listan är lång som sagt….

  Reply

 12. blue writes

  lycka till i ankdammen.

  Reply

 13. Busy Bee writes

  Ursäkta, inspirerad av Margiela ?…och det skall komma från henne

  Reply

 14. henning writes

  Va fint det är.

  Reply

 15. King Pin writes

  Oj vad pretantiös hon verkar. “Jag är coolare än Acne nu. De är bajs nu”. Stanna i London du, coola bruden…

  Reply

 16. Ekerö writes

  Ann Soffan ** FYI ** “People who live in glass houses should not throw stones” – borde kanske lära dig lite vett och etikett med tanke på att Mode Sverige är ganska litet. Men just det, du är ifrån Färingsö.

  Reply

 17. En som varit med ett tag writes

  Jaa Sverige är verkligen litet, så det behövs någon vettig person som är rak, någon som vågar säga sina åsiker och Gud vad underbart “att stå för dem”. Ann-Sofie´s stora könstnärsskap hänger ihop med att hon går sin egen väg, inget hymlande. Så lilla, lilla Sverige, tag emot henne med öppna armar och öppet sinne. Var stolta över att vi har en stor stjärna i stora världen och bearbeta den svenska avundsjukan och småaktigheten.

  Reply

 18. Valois writes

  jag tycker om Acnes klader. Och Ann-Sofies. Och Cheap Monday.

  Reply

 19. Josefin writes

  Jag tycker om bajs.

  Reply

 20. Snygglars writes

  Ni tycks vara ett gäng bloggare a´la kissi hela högen, kastar skit o så!AnnSofi har rätt i att Acne e stroppiga, titta bara hur dem behandla tusen apor, massor av folk som hade problem med kvalite´n på jeansen och acne bara noncha folk och sa att dem inte upplevde det som att det var mer problem med deras jeans än andras. Om Acne hållt sig till att göra snygga plagg, vilket man gör, men stigit ner på jorden så skulle jag älskat dem.
  AnnSofis kläder för Cheap Monday kommer ut som en preview i februari, inte i alla butiker men ca 20 av 1000 butiker.

  Reply

 21. Monday - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] i Cheap Monday-tröja. Fy fan vad jag gillar den. Måste ha med deras läckra visning plus Ann-Sofie Backs ande att göra. Bara: jag vill ha märkeströja igen. Gillar i och för sig Acnes spegelvända [...]

  Reply

 22. Världsexklusivt: Mikael Schiller slutar som vd på Acne, första intervjun med nya vd:n Mattias Magnusson - Johan Wirfält | Rodeo Magazine writes

  [...] Har företagets frontmän – vilket Ann-Sofie Back hävdade med en Martin Margiela-referens här – till och med drabbats av [...]

  Reply

 23. Jeansbomb: Örjan Andersson startar nya märket Örjan Andersson – ”röven kommer att sitta högre upp” - Johan Wirfält | Rodeo Magazine writes

  [...] Cheap Monday. Örjan Andersson arbetar idag kvar som designchef med ansvar för jeansdelen, medan Ann-Sofie Back är chefsdesigner för övriga kollektioner. Så vad innebär lanseringen av Örjan Andersson för Örjan Anderssons arbete på Cheap [...]

  Reply

 24. Frida Hofslagare om nya jobbet på Cheap Monday | Rodeo Magazine writes

  [...] sedan började hon sitt nya jobb på Cheap Monday, där hon ska designa damkollektionen och skorna. Ann-Sofie Back är kvar, som creative director och konsult på [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net