Sociala modemedier

Bloggarna är hett villebråd för modemärkena men nu har de hittat andra jaktmarker på nätet. Facebook, twitter och positioneringsverktyg är nya kanaler att nå ut genom. Det senaste exemplet på hur ett modemärke kan utnyttja Facebook för att kommunicera med sina kunder är Whyreds kampanj på Facebook där man lät användarna klicka “like” på det plagg ur kollektionen som de gillade bäst. Man sänkte sedan det plagget med 40%. Whyreds försäljning ökade och kunderna fick möjlighet att handla ett populärt plagg till reducerat pris. Detta är bara ett av många kommande exempel på hur företagen kan skapa mervärde för kunden samtidigt som man ökar sin försäljning. Vi kommer med största sannolikhet att få se många kreativa kampanjer på sociala medier från modeföretagen framöver. Frågan är dock hur detta kommer att påverka bloggarna status. Kommer deras position att förändras? Kommer de helt enkelt inte att ha samma tunga roll på internet som tidigare? Jag kontaktade Marit Woody som är expert på Sociala och digitala medier på PR-byrån Patriksson Communication som var med och tog fram Whyreds kampanj på Facebook.

HUR VIKTIG KOMMUNIKATIONSKANAL ÄR FACEBOOK OCH TWITTER FÖR MODEMÄRKENA?

MARIT – Det har blivit två viktiga kanaler framförallt internationellt sett. Som det ser ut just nu är det näst intill omöjligt att undvika en närvaro på facebook. Nu gör ju de stora internationella modevarumärkena – som tidigare varit väldigt återhållsamma -  kampanjer i sociala medier. Det är helt klart ett unikt sätt att nå ut och skapa relationer direkt till konsumenter. Twitter är idag inte jättestort i Sverige, men ett viktigt komplement. Andra kanaler att ha ögonen på är positioneringstjänster, främst för modevarumärken med egna butiker. Det härliga är att vi inte vet vad nästa stora grej är och hur länge dagens största kanaler håller.

HUR TROR DU ATT FACEBOOK OCH TWITTER KOMMER ATT PÅVERKA BLOGGARNA? KOMMER DERAS POSITION ATT FÖRSVAGAS I OCH MED ATT FACEBOOK OCH TWITTER BLIR ALLT VIKTIGARE?

MARIT – Bloggarna har ju själva samma möjligheter att använda sig av andra sociala medie-kanaler som Facebook och Twitter. Skillnaden mellan varumärken som talar direkt till konsument och bloggare är  att bloggarna har en redaktionell funktion såtillvida att de samlar material och scannar omvärlden. Jag tror alltså inte att kanalerna och varumärkenas utnyttjande av dem hotar, däremot nya företeelser. Bloggarna kommer säkerligen att förändras och nya fenomen dyker upp. Kanske blir Haul videos nästa stora grej i Sverige? Vem vet.
HUR KOM WHYRED PÅ DERAS KAMPANJ PÅ FACEBOOK? VAR DEN FRAMGÅNGSRIK?

MARIT – Vi spånar alltid tillsammans med våra kunder på nya, kreativa aktiviteter. Det här var en sådan idé – enkel för Whyred att genomföra och något vi trodde skulle engagera konsumenter. Kampanjen har verkligen fått fint mottagande och försäljningen i både fysisk butik och på webben gick upp markant. Det var en win-win eftersom den mest attraktiva produkten, framröstad av konsumenter, blev kraftigt rabatterad.

ÄR DETTA BARA BÖRJAN PÅ VAD VI KOMMER ATT SE FÖR AKTIVITETER PÅ FACEBOOK?

MARIT – Det tror jag. Det finns oändligt många möjligheter kvar att utforska där för varumärken. Facebook förändras ständigt och kommer säkert att se helt annorlunda ut i framtiden, men det har också blivit självklar del av våra liv. Vi förväntar oss att vi ska hitta våra favoritvarumärken på Facebook och kunna kommunicera med dem.

Rodeo
 1. Just nu - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] det händer mycket på Rodeo.net. Ni läser väl Karolinas Buzz-artiklar, den här veckan om hur sociala medier kommer att integreras i modekampanjer framöver och hur fördelningen blogg, twitter, facebook etc kommer att förändras? I Agnes [...]

  Reply

 2. Buzz 30/11/10 - Rodeo Magazine writes

  [...] För några veckor sedan skrev jag en Buzz om hur modeföretagen försöker att nå ut via de sociala medierna. Caroline Engman lottar ut en [...]

  Reply

 3. Bella/BackstageiModebranschen writes

  (…)Intressant inlägg på tidningen RODEOs blogg BUZZ om hur modemärkena utnyttjar sociala medier som facebook och twitter i marknadsföringssyfte.(…)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net