Krönika, Mode

To bitch, or not to bitch

Hela idén om ”modevärlden” är att den är fylld av bitchiga bögar och kalla isdrottningar. Varje fiktiv skildring bygger på detta – en slags värld där moral är satt ur spel och där verbala avsnoppningar är vardagsmat.

Det är en värld där Anna Wintour terroriserar sina assistenter och Karl Lagerfeld kallar normala kvinnor feta.

Men på senare tid har jag sett allt fler tecken på att det håller på att förändras.

Simon Doonan, Barneys creative director, skrev nyligen om att bitchigheten var borta i modevärlden. Och i WWD berättade Lanvindesignern Alber Elbaz att han blev ”känslosam” för att modellerna inte klagade på de högklackade skorna i showen, trots att de såg fulla ut när de gick. Han bytte ut skorna till sandaler för alla som inte kände att de klarade av dem.

Detta är motsatsen till när modellerna föll som käglor på Pradas catwalk 2008. Då sa Miuccia Prada att hon ”gillade” att de trillade. Hon kunde lika gärna sagt att hon skrattade rått.

Doonan radade upp ett antal exempel på människor som borde vara bitchiga, men inte är det. Som Daphne Guinness, som med Doonans ord ser ut som om hon ”sover i en svart kista av onyx och äter lever från människor som Tavi och mig när hon vill ha kul.” (Han hänger med Tavi när han träffar Daphne.)

Jag minns att när jag började skriva om mode så fick jag ibland kommentarer som ”du är ju trevlig i verkligheten”. Det är också sant att den första text jag skrev i Nöjesguiden hette ”Alla är fula”.

Låt mig citera lite ur den:

Dessutom, som för att göra saken ännu värre, är det här chica 1980-modet omöjligt att bära om man inte är smal och snygg. Ändå springer det omkring en massa korta och kurviga tjejer klädda som om de är på väg till en lyxig privatfest tillsammans med Grace Jones och Jerry Hall anno 1979. Det är förskräckligt.

Basically dissade jag korta och kurviga tjejer.

Häromveckan dissade jag prinsessan Madelaine i Svenska Dagbladet, vilket slogs upp stort i Norge som hörde av sig och undrade vad jag tyckte om Mette-Marit. När jag sa att jag tyckte hon klädde sig tråkigt nådde nyheten att en svensk modejournalist klädde av Norges stolthet hela vägen till England, där det rapporterades att jag ”slated” och ”blasted” de båda prinsessorna.

Det finns en dubbelhet i detta. För folk både vill och vill inte ha bitchigheten. Det finns även en dubbelhet för mig. För jag vill kunna vara en nål som sticker hål på ballonger, men försöker samtidigt undvika att människor som aldrig pratat med mig tror att jag är en kallhamrad pugga utan själ.

Det är naturligtvis ett omöjligt uppdrag.

För det finns något i att jobba med mode, skriva om mode – vara ett fan av mode till och med – som får en att förändras i andras ögon. Eller, det är snarare så att det finns något i själva modet, i bilden av det, som upplevs som en attack på resten av världen. Ett underkännande av alla andra, av dem som inte lever upp till idealet helt enkelt.

En kompis till mig formulerade det en gång som att mode är som en pojkvän som slår en men som man fortfarande älskar, vilket bara är ett annat sätt att säga att ingen undkommer modet.

Det kanske kan läsas som att lösningen är att underkasta sig, att acceptera att man är fast i ett dåligt förhållande. Men det är faktiskt en uppmaning till att ta kontroll. För mode är också frihet, eftersom den som bemästrar mode också kan skriva sina egna regler. Det är detta som är så paradoxalt när det gäller mode: Att friheten finns i omfamnandet av förtrycket.

Min egen bitchighet, som uppenbarligen även riktades mot vanliga tjejer när jag började skriva kanske uppfattades som en del av ett förtryck. Men egentligen tror jag att det handlade om att jag var irriterad på att de där tjejerna var fast i förhållandet med pojkvännen som slog dem. De följde trender som inte passade dem och klädde sig helt enkelt fult för att det var inne. De sura kommentarerna var just ett försök att vara en väckarklocka, ett försök att få dem att inse att de var hunsade av modet (och innan någon trycker på kommentarsknappen så vill jag inflika att jag inte menar att alla korta och kurviga måste klä sig som Joan Holloway).

Bitchigheten har ju alltid varit bögarnas USP till världens kvinnor. Orsaken till att kvinnor blir fag hags är för att deras bögkompisar inte säger ”du ser fantastisk ut!” när de inte gör det. Det är faktiskt upp till oss att stoppa tjejkompisen från att köpa en fodralklänning som säger ”jag kanske har blivit mamma och snart 40, men jag är fortfarande sexig!”

Bilder startsida: All over press

Rodeo
 1. Jessica writes

  hej,

  the Independent körde en artikel/kommentar om “bög bitchandet” av Julie Burchill på onsdagen där det ifrågasattes Stephen Fry´s och andra kändis homosexuellas rätt att uttrycka sig om kvinnor på ett sådant sätt som hetero män inte får/ges rätt till. Det hade såklart bara lite med mode att göra, men jag kom direkt att tänka på den för det fick mig att fundera på min egen uppfattning om vad som är ok för mig personligen.

  Tack för det kritiska skrivandet!

  Reply

 2. Linnéa writes

  Intressant observation och bra skrivet, som alltid. Det är dock synd att du inte spekulerar någonting i VARFÖR denna förändring av attityd i sådana fall uppstått, för det känns som det mest relevanta och intressanta här, och jag hade gärna velat veta vad du tror ligger bakom denna förändring.

  Reply

 3. Fred writes

  Åh gud.. jag HATAR också korta, satta tjejer som bara trycker ner sina övergödda, jästa vader och lår i skitdyra outfits som de överhuvudtaget inte kan bära upp. Och alltid ska de ha leggings.. what’s up med det?

  Nej. jag tyckte att killarna klarade bättre av bantningshysterin när Dior Homme idealet lanserades. Alla killar blev helt plötsligt 15 kg smalare.. och hörde vi ett knyst om några gråt och tårar över tappade kilon? Nope. Det är ju fan bara bantning.

  Reply

 4. B writes

  Jag undrar eg. hur det är tänkt att korta, kurviga tjejer ska klä sig? Det skulle du gärna kunna få skriva en krönika om, med tanke på att all reklam, alla stiltips och i princip alla stilloggar består av smala -normalviktiga, medellånga-långa tjejer. Så inte undra på att korta, kurviga tjejer inte klär sig “rätt”.

  Reply

 5. lina writes

  Det är skönt att det är så pass många som fortfarande använder leggins/tights, då kommer man undan med det utan att verka allt för onormal. Det är så jäkla sköna, och om bara folk visste att jag egentligen är ute och promenerar på stan i mina pyjamasbyxor. Så länge jag kommer bli uppfattad som en tjej som inte vet hur hur hon ser ut och bör klä sig kommer jag använda tights. Pyjamas all the way!

  Reply

 6. Cecilia writes

  Är själv väldigt intresserad av mode. Dock kan jag inte komma ifrån att skillnaden mellan sätt att uttrycka sig medialt och personligt i många fall skiljer sig bland modefolket där man personligt verkar fasa för vad andra människor tycker om en. Rättare sagt, tror sig tycka om en. Vill poängtera att det givetvis inte är riktat mot hela modemassan, men en stor del av den.. Tillåtandet att släppa andra in i forumet är mer förbjudet och nosigt.

  Reply

 7. Julia writes

  Tycker som B att det vore jättefint om du som verkligen kan mode berättar hur korta kurviga tjejer bör klä sig. Jag vill ju liksom inte väcka anstöt genom att visa upp min korta kurviga kropp i för tighta kläder, skulle burqa kunna vara ett alternativ tror du?

  Det enda du lyckas göra med den här texten är att motbevisa dig själv, inget har förändrats och det är inte okej att åldras/inte se naturligt anorektisk ut/inte vara anorektiker. Däremot är det okej för killar att bestämma hur kvinnor borde se ut och klanka ner på hur kvinnor faktiskt ser ut, oavsett om man är straight eller inte.

  Reply

 8. Fred writes

  Julia: Båda könen klankar ner på hur det andra könet ser ut. Och jag poängterar igen, var det någon kille som klagade när Dior Homme-idealet lanserades?

  Reply

 9. lina writes

  Förutom mitt lilla legginspowerinlägg vill jag bara påpeka att denna krönika är väldigt välskriven och bra Tack för bra krönikor!

  Reply

 10. Julia writes

  Fred: Men då så, om båda könen gör det så måste det ju vara okej eller? Jag tror absolut att kvinnor klagar på hur män ser ut, men ärligt talat har jag aldrig sett någon som anses tillhöra, i brist på bättre ord, “de finare salongerna” göra det. Det verkar som det här att bitcha om vad folk av motsatt kön har på sig med hedern i behåll är förbehållet män. En kvinna som gör det betraktas med största sannolikhet bara som ytlig.

  Och jag vill poängtera att din poäng suger.

  Reply

 11. Fred writes

  Julia: Men, det du säger är ju helt vansinnigt. Det finns ingenting i hela denna värld som tyder på att män klagar på hur kvinnor ser ut i större utsträckning än vad kvinnor gör. Om jag ska utgå från vad Jag ser i min vardag, media och umgängeskrets så är det näst intill uteslutande kvinnor som klagar på hur kvinnor ser ut.
  Vad är det som påvisar att om en kvinna som klagar på hur en man ser ut anses vara mer ytlig än en man som klagar på hur en kvinna ser ut?

  Du verkar ju se dig själv och andra kvinnor som offer. Det tror jag Inte att mina kvinnliga bekanta skulle uppskatta och förmodligen inte de flesta andra kvinnor heller. Äckligt.

  Reply

 12. lina writes

  åh va fan har du emot korta tjocka tjejer?

  Reply

 13. Fred writes

  lina: kort tjocka tjejer är helt enkelt bara inte snygga i något plagg. Det ser klunsigt och bastant ut. Det är min åsikt. Och många andras därtill. Det vet du nog. Jag är inte rädd för att säga det jag tycker.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net