Krönika, Mode

Oheliga allianser

Sveriges största ”proffsblogg” (den där uppdelningen på Bloggportalen är mycket godtycklig) Paow.se, drivs av Paulina Danielsson, född 1993. Precis som Blondinbella, Kissie och Dessie är hon ung och för det mesta blond. Men Paow har ytterligare en trumf i bakfickan. Det här året kom hon nämligen mer eller mindre ut som Sverigedemokrat.

Den 27 februari uttryckte hon sig så här smakfullt: ”Bara för att jag råkar vara en sån människa som Hitler ville avla fram så betyder det inte att jag är rasist.” Åh ungdomen, vill jag säga, eftersom Paow faktiskt inte ens får rösta (yay), men i stället börjar jag tänka på vad dealen är med att de blonda modebloggerskorna känns som Sveriges svar på Tea Party-rörelsen?

Låt oss hoppa till nutid och Jimmy Åkessons nya sekreterare, ”Stureplansprofilen” Alexandra Brunell. Hennes tidigare blogg Brunis (så fel på så många sätt) är nedstängd, men var en glamourblogg version 1.0. Sedan hon flyttat in i riksdagen har hon i stället startat bloggen Parliament Princess, där hon avhandlar ”Livet som partyglad 20-åring anställd hos en av Sveriges viktigaste opinionsbildare”.

Blondinbella är som alla vet Moderat. Kissie är ”SJÄVKLART [sic] Moderat”, men huruvida det också gäller Alexandra Nilsson – som hävdar att Kissie är en påhittad person – låter jag vara osagt. Kissie tyckte också att Sd:s reklamfilm med barnvagnsburkakvinnorna vs pensionärerna verkade ”vettig” (men uppmanade också alla sina läsare att inte rösta på Sverigedemokraterna). Dessie får inte rösta men är moderat.

Av de största bloggarna verkar det egentligen bara vara Kenza som är vänster men inte längre bort från högerkanten än sosse och med hennes marockanska påbrå är det kanske inte så underligt.

Tänker man. Men sedan upptäcker man att Foki (jag inser att det här måste framstå som rappakalja för eventuella läsare över 30, men det här är några av Sveriges mest omtalade personer i yngre åldrar) försvarar Sverigedemokraterna och hävdar att de inte alls vill slänga ut henne, utan bara ”dämpa invandringen med 90%”. Foki är från Thailand och kom till Sverige när hennes mamma flyttade ihop med en svensk kille.

Kanske är det uppenbart varför så många av de största bloggarna rör sig i landet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, för är inte detta egentligen ett förkastande av feminismen? Om det är något parti som lyser med sin frånvaro bland de stora modebloggarna så är det just Feministiskt Initiativ.

Och can you blame them? Allt det som de gillar är fel enligt feminismen. Silikonpattar och platinablont hår gör dig ju till ett offer.

Egentligen är det just offermentaliteten (upplevd eller riktig) som de tar avstånd från. Det är inget problem för dem att kombinera att se ut som en knulldocka – ursäkta uttrycket men det är den korrekta benämningen av skönhetsidealet – en självcentrerad attityd och en ”jag är bäst, fuck the rest”-mentalitet. Snarare går det hand i hand.

Kanske finns här också en nyckel till deras popularitet. Jag har tidigare hävdat att glamourbloggarna fyller det behov av skvaller som svenskar har när vi inte har någon paparazzikultur att tala om. Men det är möjligtvis också så att de agerar ut en fantasi hos många tjejer. Kvinnor förväntas skämmas över om de vill vara objekt, de förväntas vara väna och snälla, de förväntas inte förvandla sig till urringade killmagneter och vara en bitch. Det må vara ett ideal som finns, men det är knappast särskilt respekterat i verkligheten.

En uttalat feministiskt lagd tjej skulle inte kunna bli en av Sveriges största bloggare. Hon skulle falla på det första hindret: no way att hon skulle framställa sig som en shoppingtokig blondin som drömmer om d-kupa.

I stället angriper Blondinbella feminister på Expressens debattsida och Kissie skriver att Fi hatar män.

Så när jag tänker efter är det inte det minsta konstigt att Sverigedemokraterna anställer en blond, rivig, partytjej som sekreterare. Det sätter nämligen fingret på vad vi har ägnat år åt att låtsas som om det inte stämmer. Vi säger hela tiden att man inte ska döma folk efter utseendet och en tjej som ser ut som en bimbo kan vara nog så smart. Absolut säger jag till det, men det betyder inte att det inte också sänder en signal, att det inte också är ett statement. Inget utseende är bara ”något man tycker är snyggt”, man är alltid medveten om vad man sänder för signaler med sin look och att gilla platinablonda hårtestar, snygga tuttar och brunkräm handlar faktiskt om just detta: det är ett sätt att säga till män att man inte är feminist, att man vill bli behandlad som en tjej – om än med egen vilja och ambitioner.

Det är just denna kombination av objektifiering och självförtroende som är så fascinerande och lockande för så många tjejer. Det är som att äta kakan och ha den kvar. Killarna dreglar vid ens fötter, samtidigt som man berättar för hundratusentals 12-åriga tjejer vad de ska ha på sig. Allt kan summeras i att det är skönt att ha makt.

Rodeo
 1. Stefan writes

  Väl formulerat! Tyvärr tror jag att bloggtjejerna inte riktigt kan ta till sig din text. Men tänk om alla de du nämner kommenterar den i sina respektive bloggar. Plötsligt skulle varje tolvåring känna till D Björk. Vilken grej.

  Reply

 2. Konträr writes

  Kom igen Daniel, säg något smart och motbevisa bilden av en slentrianmässig vänsterbias hos den intellektuella manliga modeskribenten. Eller så kan du åtminstone berätta var du fått tag i den där knulldockan i 17-årig modebloggarutförande.

  Reply

 3. Koko writes

  Du glömde MIchaela Forni, Petra Tunegården och Dasha någoting’s uppenbara sponsring av moderaterna.

  Men jag vet inte om jag orkar intellektualisera bloggarnas högersvridna väljarmönster, jag ser det hela mycket enkelt. Ett bevis på total avsaknad intelligens.

  Reply

 4. Lina writes

  Populism is a disease of the imagination

  Reply

 5. Lisa writes

  Ang bristen på modebloggare som stödjer FI:
  jag tror att Niotillfem röstar på FI, men hon kanske inte räknas som modebloggare.

  Reply

 6. W.D writes

  Daniel, du steg nyss många poäng på min coolhet/smarthet-skala! Jag fattar din poäng och jag är glad att jag inte är den enda som reflekterat över detta. Kling är också moderat (surprise!), vilket jag tycker är lite konstigt att du inte nämnde. Hon är ju trots att Sveriges största modebloggare.
  En sak som slår mig- särskilt vad det gäller unga människor (i min ålder)- är just att det är trendigt att vara höger. Om inte för mer pengar i plånboken, så är det på bristen på intellekt och världssamvete. De flesta unga tror att de kmr tjäna topplön, ha egen hushållerska eller så röstar de enligt föräldrarna. Själv har man vänner som på allvar tror att V vill förvandla Sverige till Kuba, vägrar kalla sig feminist och kan inte skilja Rot från Rut. Man skulle kunna tro att fler blir insatta i politik nu när vi har internet och tillgång till fakta, men icke. Latheten styr ungdomar.

  Reply

 7. Konträr writes

  Ert enda rekvisit för att betraktas som intelligent bloggare är alltså att man röstar på v eller fi? Oy vey…

  Reply

 8. Fred writes

  Jag röstar gärna på NSF om eller SD efter den här krönikan. Är du helt dum i huvudet eller? Ska du trycka dit människor som röstar på Moderaterna som ointelligenta? Retorik och löjligt propagerande för ett styrande vänsterblock med avintellektualisering av det högra får dig bara att framstå som äcklig.

  Reply

 9. W.D writes

  Varför hoppar ni på Daniel helt plötsligt? Det var jag som drog upp det där med vänstern. Och du “Fred”: Om du gärna röstar på NSF eller på Sd pga av en krönika skriven av en journalist på en modebaserad sida, kallar honom för “äcklig” och anklagar honom för att propagera för vänstern så läser du in väldigt MKT i en reflekterande text.
  Ingen här har påstått att alla som röstar på högern ointelligenta, som Konträr undrar. Däremot anser JAG att många i ung ålder som överhuvudtaget röstar på ett parti gör det oftast utan att vara ordentligt insatta i partiets politik. T.ex: vilken normal student/ung skulle vilja rösta på en folkpartist (Sabuni) som tkr att man ska sänka lönerna för unga? Eller inte vill satsa på att bygga fler studentbostäder? Eller som föreslår en höjd lånedel av studiemedel, till skillnad från rödgröna som vill höja bidragsdelen? Bloggare kanske gör det för att de inte är beroende av studier.
  Och hur än man vänder och vrider på det, så framstår man knappast som intelligent genom att rösta på ett rasistiskt parti som Foki (själv invandrare) försvarar och Paow är anhängare av (trots hon är vän med invandrare).
  Tillåt mig även påpeka att det står i krönikan att Blondinbella och Kissie angriper feminism. Gå och gnäll på deras bloggar om ni inte gillar höra andras politiska åsikter.

  Reply

 10. Fred writes

  W.D: Hmm. Ja, du har nog rätt. Den är mer riktad mot feminismen.

  Reply

 11. lina writes

  Åh nej, inte Fred igen…

  Reply

 12. Maria writes

  lina: Kommentarer av “chat-karaktär” kan du spara till Kissie eller Paow. Det här här inte rätt forum för det.

  Reply

 13. Vi satsar på innehåll. Jävligt bra innehåll. - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] perfekta fish and chips i London. Här smäller Hotspot på oproffisa pr-människors fingrar. Här konstaterar Daniel Björk att det inte det minsta konstigt att Sverigedemokraterna anställer en [...]

  Reply

 14. e writes

  Fred röstar nog redan på SD och NSF att döma av hans aggressiva förhållning till en krönika som inte stämmer överrens med hans värdegrund….

  Reply

 15. A.D. writes

  Kan inte du, Daniel, utveckla detta? (Jag kommer inte runt det)

  “…och med hennes marockanska påbrå är det kanske inte så underligt.”

  Vad menar du?

  Reply

 16. Annika writes

  Hur menar du att tjejer vill bi behandlade?
  Finns det två typer av tjejer: blondintjejer med jättestora bröst och feministtjejer? Eller är kanske tjejer också individer med individuella behov?

  Genusanalysen behöver utvecklas.

  Reply

 17. Cecilia writes

  Tycker hela krönikan baseras på ett visst “folk”, ett icke välkommet folk, förbi folk såkallat. Fel. Absolut fel. Att inte stå bakom FI, tycka Sverigedemokraterna har en korrekt politik i viss mån samt se Moderaterna som det mest tillförlitliga partiet är inte pågrund av vem du är i yttremån i samhället. Bakom brunkräm, plantinblont hår och mega-pattar finns en hjärna, ofta en smart sådan, dock utan att bli accepterad. Fel att också påpeka vad man utifrån utseende bör rösta på. Med risk för att låta “rasistisk”, hur många blonda tjejer är i dagens samhälle inte tillsammans med mörkhyade (inte accepterat att skriva men måste påpeka) killar, där aktraktionen från utländska killar i många fall är till blonda tjejer. Icke sverigedemokrater vill säga.

  Reply

 18. airaM writes

  “Inget utseende är bara ”något man tycker är snyggt”, man är alltid medveten om vad man sänder för signaler med sin look och att gilla platinablonda hårtestar, snygga tuttar och brunkräm handlar faktiskt om just detta: det är ett sätt att säga till män att man inte är feminist, att man vill bli behandlad som en tjej – om än med egen vilja och ambitioner.”

  Alltså… Va? Om jag bär röda kläder, så är det för att jag tycker att det är snyggt, inte för att jag är sosse. Om jag kritiserar Islam, så är det för att jag tycker att religionen som sådan inte faller mej i smaken. Och om jag färgar håret blont, så gör jag det för att jag tycker att det är snyggt och ingenting annat. Medveten kan man ju vara, men betyder det att man ska välja bort en viss hårfärg pga det? Att man ska göra bröstförminskning vid eventuellt naturligt stora bröst?

  Nej. Inledningsvis tyckte jag att du skrev oerhört bra här, men sen kände jag bara; “Vart fan vill han komma?”.

  Reply

 19. F writes

  mkt bra skrivet! speciellt det politiska inblicken! fortsätt så !!! synd att ingen verka förstå poängen!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net