Mode, Nyheter

Vecka 48

__BRUCE WEBER OCH HAITI. Mitt under valet i Haiti öppnar fotografen Bruce Weber en utställning på Museum of Contemporary Art i Miami – Webers första stora utställning på ett museum i Usa. Bildernas tema är just Haiti, och det visas i huvudsak bilder Weber tog i Miami i samband med båtkatastrofen 2003. En del skildrar också haitiska skadade som behandlas i Miami efter jordbävningen tidigare i år. Känd som en av världens främsta modefotografer, skiljer sig ändå inte de verklighetsbaserade bilderna mycket i hans ögon.

If you photograph a woman in a dress it raises the question, ‘What are you saying about that woman?’ It sends a message. If you’re any kind of photographer, you are an activist.’” [NEW YORK TIMES]

__FASHION LOVE STORY – SANDRA BACKLUND. Sandra Backlund berättar för Full frontal fashion om bardomen och sin “fashion love story” – hur hon kom att fastna vid just mode.

For me fashion is simply art. With the human body as the main starting point, I improvise on a tailor’s dummy or on myself to come up with shapes and silhouettes that I could never imagine in my head.” [FULL FRONTAL FASHION]

__DOLCE GABBANA – SKATTESMITARE? Designerduon Dolce & Gabbana har hamnat i blåsväder. Enligt italienska åklagare har de låtit bli att betala skatt om ca 416 miljoner euro vardera. Om åtalet blir taget inför rätta kan de råka ut för 1 miljard euro i böter och upp till 5 års fängelse, skriver The Guardian.  [WWD] [THE GUARDIAN]

__COMME DES GARCONS UTVIDGAR.  Rei Kawakubo och Comme des Garcons satsar stort och öppnar två nya enorma varuhusliknande butiker i både Beijing och Tokyo. I.T. Beijing Market, på 1 800 m², öppnar om en månad, och motsvarigheten i Tokyo, Ginza Komatsu Market – en superbutik i sju våningar och på 3 000 m² – öppnar under 2011. Tanken är att gå i samma fotspår som CdGs London-högkvarter Dover Street Market, där förutom den egna linjen de också säljer märken som Rei personligen gillar.

They will not be carbon copies, but completely new versions of the London original,” säger Rei Kawakubo. [INDEPENDENT]

__JAPANSK MODE PÅ BARBICON. Samtidigt pågår just nu (fram till 6:e februari) en stor utställning om japanskt mode på the Barbican i London. Suzy Menkes beskriver Future Beauty: 30 Years of Japanese Fashion i New York Times och kallar den “A triumph for the Kyoto Costume Institute and its director, Akiko Fukai.” Självklart publiceras det även en bok! Perfekt julklapp kanske? [AMAZON] [NEW YORK TIMES]

__KARL OCH MACY’S Karl Lagerfeld håller sig ständigt i nyheterna. Nu genom att designa en billigare kapselkollektion för det amerikanska varuhuset Macy’s. Varuhuset, som kanske inte direkt brukar kopplas samman med god smak eller god stil i Usa, har rekryterat Lagerfeld som en del i sin framtida satsning på gästdesigner. Varannan månad kommer stora modeskapare att bytas av, först ut i februari är skräddarmästaren Kinder Aggugini, som sedan följs av Lagerfeld i september. Karl har länge pratat om att göra sitt namn och sin linje mer tillgänglig (“masstige” som han kallar det), kanske är detta första steget? [WWD]

__HÅRMARKNAD. Marknaden för människohår när det gäller både mode och extensions har länge varit ifrågasatt. Nu beskrivs den växande marknaden i Ryssland också som ett sätt att utnyttja fattiga kvinnor, som i relation får en liten summa pengar för sina långa lockar.

‘It’s not hard to understand why people in Ukraine sell their hair a hundred times more often than people in Sweden,’ David Elman, a co-owner of Raw Virgin Hair Company, an importer based in Kiev, Ukraine, said in a telephone interview. ‘They are not doing it for fun. Usually, only people who have temporary financial difficulties in depressed regions sell their hair.’

‘This is capitalism,’ he said. ‘The people with money want to distinguish themselves from the people with no money. Why does one woman sell her hair to another? The person with money wants to look better than the person without money. … They are concerned about their looks more than anything else,’” [NEW YORK TIMES]

__FORD FÖR H&M? Tom Ford är gästredaktör på årets sista nummer av franska Vogue. Samtidigt sprider en fransk nyhetssite ryktet att Tom Ford skulle bli nästa designsamarbete för H&M. Lite för märkligt för att kunna vara sant, kanske, när vi pratar mannen som gjort exklusivitet till sin nya trademark. Men en spännande tanke, visst… [FASHIONISTA] [FRENCH TRIBUNE]

__OOPS. Willow Smith bar en märklig gul axelskapelse på American Music Awards förra veckan. Något som visade sig vara ett dåligt plagiat av designern Mother of London. Plagget, som länge varit en signatur för märket Mother of London, är snodd helt utan tillstånd från designern Mildred Von Hildegard. Den som stylade Willow har hittills inte uttalat sig utan håller låg profil… [HAUTE MACABRE]

__DOFTA DELLO RUSSO. Nu är den här, Anna Dello Russos doft. Och kampanjen fotad av Juergen Teller. Är detta något som lockar dig? ÄLSKAR du det? Man kan ju bli avskräckt av allt guld. Lugn, den 3:e december kommer den att säljas exklusivt på yoox.com. Ingen behöver se dig köpa den, alltså. [FASHIONISTA] [ANNA DELLO RUSSO]

Rodeo
  1. 20101129 - Agnes B | Rodeo Magazine writes

    [...] God kväll, hoppas det varit en fin helg. Under veckan har det hänt både intressant, roligt, och strunt i modeväg på internet. Läs mer här. [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net