Krönika, Mode

Lolita-problemet

Daphne Groeneveld är modellen som tillsammans med Tom Ford pryder omslaget av franska Vogue. Hon är också stjärnan i Givenchys vårkampanj som släpptes i dagarna. Tidigare i höst plutade hon med läpparna i Miu Miu-kampanjen. Daphne är 16 år gammal och eftersom Givenchys chefsdesigner Riccardo Tisci är mannen med guldbyxorna i modellvärlden kan vi konstatera att hon är världens just nu hetaste modell.

Trots allt snack om äldre modeller verkar grundreceptet fortfarande vara tonårig skönhet. Vi måste fråga oss varför de små liven är så framgångsrika? Är det bara lathet från modevärldens sida? Eller ska man tro på stenåldersarvsteorier om att det har något att göra med vad som var gångbart på savannen? Är verkligen en tjej i unga tonåren det killar mest av allt vill ligga med?

Är verkligen en 16 år gammal tjej det kvinnor mest av allt vill se ut som?

Ofta när unga modeller har använts, som till exempel när Twiggy slog igenom på 60-talet eller när Kate Moss prydde The Face omslag 1990, var det som uttryck för just ungdom. De symboliserade det nya och den nyfikna energi som sammanknippas med tonåren.

Men i dag upplever jag inte att det är så. Daphne är hårt sminkad på Vogues omslag vilket för henne närmare Lolita-idealet – ett sexuellt barn.

Vissa kanske skulle påstå att tonåriga tjejers attraktion handlar om att vi är byggda så, att det handlar om något slags evolutionär orsak, men eftersom kvinnor är som mest fertila mellan 20-24 ställer jag mig tveksam till den teorin.

Andra kanske skulle säga att det är just lathet, ett slags ”vi har alltid gjort så”. Men det stämmer inte heller eftersom modeller var i genomsnitt äldre förr i tiden än vad de är nu.

Så varför har vi haft denna förskjutning neråt i åldrarna? Uppenbarligen gillar människor att titta på unga tjejer och pojkar, men jag undrar ändå om detta verkligen bara är ett ideal?

För det finns ett annat sätt att se på det också, nämligen som ett resultat av yttre faktorer.

Nyligen framkom hur mycket en tidning som franska Vogue betalar sina modeller när Anna Jagodzinska stämde sin före detta agentur Next. 125 dollar. Ingen modell blir alltså rik på att göra editorials. Detta är nu inget nytt, men det illustrerar hur modevärlden är uppbyggd där antalet välbetalda jobb är få och eftertraktade samtidigt som gratisjobb eller symboliskt betalda jobb utgör majoriteten av en modells uppdrag. När man ser detta ur modeagenturens perspektiv – eftersom de ska gå runt på att ta en procent av vad deras modeller tjänar – krävs ett ständigt scoutande och upptäckande av nya tjejer. Ju äldre en kvinna är desto större är chansen att hon redan har blivit upptäckt och kontaktad vid något tillfälle tidigare. Lara Stone – alla jublar över att hon är 26 – upptäcktes när hon var 13 men slog igenom först när hon bytte agentur och Riccardo Tisci använde henne i Givenchys coutureshow.

Allt eftersom konkurrensen och möjligheterna har ökat inom modevärlden ökar också trycket på att skaka fram ständigt nya tjejer. Modeagenturerna har inte råd att vänta tills någon är 24, för en pangbrud som är 24 kommer redan vara kontrakterad av en annan agentur. I kombination med att modemärkena och tidningarna ständigt söker nya ansikten för att skapa en känsla av originalitet och exklusivitet är det inte konstigt att modellerna som hamnar på sidorna, som gör just editorials, är typ 15. Det är lösningen på ekvationen.

Visst, det kan naturligtvis också vara en historia om modevärldens ”pedofila blick”. Men jag föredrar att se det mer som en effekt än en ideologi. Jag tycker inte modevärlden verkar så intresserad av att framställa dem som sminkade barn utan gör allt för att de ska se ut som unga, vackra kvinnor. Att många misstog Daphne Groeneveld för den tio år äldre Lara Stone i Givenchyreklamen är ett tecken på det.

Rodeo
 1. Lolita-problemet - Hotspot | Rodeo Magazine writes

  [...] inte visste att man tänkt, reflektioner som man gjort utan att reflektera, så många historier! Daniel tar i veckans krönika upp ett annat viktigt ämne (om än inte helt utan anknytning), Lolita-problemet. Varför väljer [...]

  Reply

 2. Anna writes

  Mästerligt, som vanligt. Och tack för att du stillade mitt sinne med gammaldags logik lite; är själv 22 och blir typ livrädd att min sambo ska lämna mig så fort en femtonåring går förbi. Fast varför skulle han? Tonåringar är ju egentligen vandrade naturkatastrofer.
  Det måste vara jobbigt att vara 16, med ständigt överhängande acneterror och flottigt hår varje gång man ska ha mens och tantrums från helvetet och dessutom behöva bli bedömd och posera som om man vore 26 och säker på sig själv.

  Reply

 3. Gozzip.se - Allt om Kändisar, Blogg och Mode Lolita-problemet #prataomdet | writes

  [...] inte visste att man tänkt, reflektioner som man gjort utan att reflektera, så många historier! Daniel tar i veckans krönika upp ett annat viktigt ämne (om än inte helt utan anknytning), Lolita-problemet. Varför väljer [...]

  Reply

 4. Ulla-Marie writes

  Som 39-åring tappar jag verkligen intresset när jag ser att modeller är släta som bäbis-rumpor. Jag tror iofs inte att det är min åldersgrupp reklamen vänder sig till, och jag varken vill eller hoppas att tidningar plötsligt ska prydas av 40-åringar, men jag tror att många i min ålder skulle välja att läsa modetidningar m.m. i större utsträckning om de inte hade 17-åringar på omslagen.

  Reply

 5. emma writes

  nja, jag skulle vilja påstå att det till mångt och mycket handlar om att locka med det vi inte kan få, och då ungdom är något extremt förgängligt och omöjligt att återfå, blir bilder som hanterar den åldern också mycket åtråvärd

  Reply

 6. Linnéa writes

  Någonsin hört talas om begreppet “patriarkatet”? Annars kanske det kan vara något att kolla upp inför nästa krönika gällande kvinnlig (eller kanske snarare flickig?) skönhet.

  Reply

 7. A writes

  hehe @Linnea

  Reply

 8. Josefin writes

  Ni har precis gjort en fotografering med en 15-åring. Så förmodligen har dina kollegor svar på frågorna. För övrigt är du briljant.

  Reply

 9. S writes

  Modebloggare är allt annat än oskyldiga, om det slutade att hyllas alla unga modeller så kanske inte designers skulle känna att de var tvungna att boka just dem. Ett exempel: Strax efter att frida gustavsson slog igenom så dök hon ju upp på nästan alla svenska modebloggar, alla nämnde hur snygg hon var och att vi äntligen hade fått en topmodell osv. Trots att hon bara var knappt 16 år. I år har vi ju sen fått se att hon gått för nästan alla svenska designers och då har ju många bloggat om att hon syntes på den här visningen lalala… Och det sker här på rodeo också!
  Nu vill jag inte låta sur eller påhoppande och absolut inget illa mot Frida då, tycker hon har gjort grymt bra ifrån sig men om ni ska stå och peka finger så borde ni ju titta på er själva först.

  Reply

 10. lina writes

  Det ligger något i det S skriver. På modeveckorna i somras bloggades det om en en tjej som gick rodebjers visning till exempel. En jättevacker tjej som antagligen kommer bli grym som model. Men om jag kommer ihåg korrekt så var hon bara 13- 14 år.

  Reply

 11. Elisabeth writes

  Man kan ju fråga sig varför vi har ett sjukt skönhetsideal i världen… Inte är det för att modellerna är för gamla i alla fall.

  Reply

 12. Fred writes

  Jag tror inte att skönhetsidealen någonsin kommer att försvinna. De flesta människor strävar ju uppåt i “hierarkin” så tröttsamt nog får vi nog nöja oss med att vara medvetna om problemet.

  Så länge man kan trycka på människors osäkerhets-knappar så kan man tjäna extremt mycket pengar. And thats it.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net