Krönika, Mode

Vampar, inte våp

Det är alltid vanskligt att skriva om mode för alla anser sig kunna en hel del om skönhet och kläder för att ingen på riktigt undgår de ideal som finns runt omkring oss. Därför måste man stå ut med såväl glada tillrop som spydiga kommentarer från människor som precis börjat fundera på vad det här med mode egentligen är. Det är fine, jag var säkerligen precis likadan när jag var 19. Och i slutändan uppskattar jag alltid mest när det märks att människor börjar fundera i nya banor.

En annan aspekt med att skriva om mode i Sverige är att många av de som har åsikter om mode är väldigt inlästa på feministisk teori. Därför skriver man en krönika och får klagomål för att man inte använder ordet patriarkatet och sedan gör en analys som alla redan har läst 3 000 gånger (och dessutom säkerligen mycket bättre än vad jag skulle kunna då jag må ha läst filosofi men knappast är genusvetare).

Det fanns en tid när jag verkligen var fascinerad av feministisk litteratur men när det gäller mode har jag alltid tyckt att den feministiska analysen har varit, jag vet inte, rigid kanske är rätt ord. Eller alltför negativt färgad. Jag försöker ofta uppmärksamma de bra delarna av modevärlden, hur mode kan vara både transformativt och politiskt, hur en intressant analys inte bör fastna i klichéer om att mode förtrycker kvinnor.

Modevärlden är ju en plats där kvinnor alltid har haft osedvanligt stor makt. För mig blir det därför alltför ytligt att föra över en idé om patriarkatet – inte för att det inte är applicerbart, utan mer för att modevärlden uppenbarligen spelar efter andra regler än världen runt omkring. Jag upplever faktiskt inte att modevärldens ideal är desamma som mäns ideal. Detta fokus på magra kvinnor har jag alltid tolkat som ett typiskt kvinnligt ideal, långt ifrån herrklubbarnas och herrtidningarnas tits and ass-estetik.

Det är mer som om mäns ideal hade filtrerats och omtolkats i en värld där kvinnors ideal är normen. Eller kanske mer korrekt: en värld där kvinnors och bögars ideal är normen. Den sexiga kvinnan i modevärlden är sällan den manliga världens sexiga kvinna. Hon ligger snarare närmare vampen än våpet som ideal, det är idén om kvinnan som lägger män vid sina fötter. Fine, jag generaliserar och det finns så klart många bilder av romantiska våp i modetidningarna, men faktum är ändå att det är kvinnan som sexuellt stark som är modets grundläggande idé om vad som är sexigt. Men det kanske inte är ett kvinnligt ideal utan ett homosexuellt sådant. Det är den eviga fantasin om att straighta män inte ska kunna kontrollera sig i ens närhet, nu projicerad på kvinnor.

Men låt oss återvända till patriarkatet. Är det inte också fullt möjligt att se på mode som ett område där kvinnor och homosexuella män har kunnat manipulera, subvertera och diskutera patriarkatet och dess försök till kontroll av den kvinnliga kroppen och sexualiteten? På samma sätt som mode är ett område där status är starkt kopplat till klass men också fyllt av möjligheter att ta sig runt reglerna är det också ett fält där kvinnlighetens krav och band både är närvarande och frånvarande. Att stirra sig blind på modets hårda skönhetskrav är ett misstag när det faktiskt samtidigt erbjuder möjligheter för kvinnor att bryta mot idealet. Kanske är det för att jag är en obotlig optimist, men jag har alltid varit mer intresserad av att diskutera möjligheter än hur jobbigt det är att vara förtryckt.

Rodeo
 1. Marie-Louise writes

  Älskar dina krönikor – och just denna satte ord på något jag känt länge.

  Reply

 2. Ylva writes

  Jag säger bara: Första stycket! Hahaha! Känner du dig attackerad av dina läsare eller? Stackars askungen.. Jag tror du får lära dig att svälja. För i 80% av dina senaste krönikor har du delvis haussat ämnen som känns helt urkorkade. Typ i “Snällismen” där du redogjorde för den hemska “bitchighetstrenden” som funnits i modet. Alltså, det är ju verkligen brainfucked-varning på den. Herregud.

  Reply

 3. modelejon writes

  Du lyckas få mig tänka “utanför boxen”. Jag ser din poäng, på ngt sätt är det lite knäpp på näsan att kvinnor och homosexuella lyckats omdefiniera vad som är “sexigt” hos en kvinna. Jag tror dock att anledningen till att det fortfarande råder olika meningar om hur kvinnokroppen “bör” se ut, är för att alla (män, kvinnor, homosexuella män) vill makten att definiera kvinnokroppen. Det tycks helt enkelt vara omöjligt att utgå från en enkel punkt: Att man duger som man är, oberoende kroppstyp.

  Reply

 4. Linnéa writes

  Daniel. Det var jag som skrev kommentaren om patriarkatet och jag skrev den för att jag tycker att det i många fall är fullkomligt orimligt att bortse från det, särskilt när det handlar om den Lolitaproblematik du skrev om. Med detta avsåg jag inte att du skulle skrivit en fullständig genusanalys av problemet, inte heller är jag genusvetare. Inte heller sagt att jag inte välkomnar andra perspektiv i Lolitadiskussionen än det som bygger på just patriarkatet. Däremot blev och blir jag , i egenskap av just ung kvinna, oerhört trött och less när jag upplever att människor försöker undvika den uppenbara komponenten, något som jag upplevde att du gjorde i din krönika.

  Jag håller med dig om att mode ur en kreativ synvinkel tillåter kvinnor – och män – att utmana ideal och bilden av vad en “riktig” man och kvinna faktiskt är. Däri ligger nog en stor del av modets lockelse. Det är också sant att kvinnor har mycket stor makt inom modet, som åsiktsbildare i form av redaktörer, stylister etc. Däremot är det fortfarande män som sitter på den rent ekonomiska makten. Och vad är det som värderas högst i samhället? Jo, ekonomisk makt. Det finns således ett problem även här, hur mycket jag än önskar att jag kunde slänga på mig en vit herrskjorta och “diskutera möjligheter” snarare än att erkänna att sorry, könsmaktsordningen gäller även modet. Att vara ett passivt offer frigör ingen från förtryck, men jag tror att diskussion kan göra det. Att ifrågasätta om och om och om igen.

  Att jag ifrågasätter huruvida det är fräscht (etiskt och estetiskt) att tjejer som knappt fått mens kan synas på catwalken gör mig inte till en negativ gnällkärring.

  Tack annars för bra och mycket välskrivna krönikor!

  (Nu blev det här löjligt långt, men jag tycker det du skrive överlag är intressant och tankeväckande, så du får se det som en komplimang. )

  Reply

 5. Daniel writes

  Hej alla och särskilt Linnéa. Jag vill bara understryka att jag uppskattar kommentarer även om jag ibland bävar för att läsa dem. Ylva, om jag ska vända mig till dig, jag är ganska hårdhudad, har ändå sysslat med det här i över tio år liksom. Jag överdriver också för effekt ibland och nej, alla mina krönikor är inte mästerverk, man märker ganska snabbt vilka som funkar och inte funkar. Det är det som är fantastiskt med att ha folk som kommenterar.

  Linnéa, det där med att det är män som har den ekonomiska makten inom modet är trots allt en ganska sen företeelse. Innan 80-talet var modehusen privatägda och det är först med det globaliserade och bolagiserade modet som män verkligen har tagit plats i modevärlden. I dag besitter de enorm makt, men deras makt handlar mer om att tvinga designers att göra samma plagg i en ny version i alla kollektioner eller bestämma att man ska satsa på pre-collections osv.

  Nu har jag inte tid att skriva ett riktigt långt svar. Men min upplevelse är att männens inflytande i modevärlden är grundläggande men ändå inte riktigt rör det vi diskuterar, nämligen den imageskapande makten. Den tror jag tillhör kvinnorna och bögarna och jag tycker att det märks.

  Sedan att det finns massa sleazy gubbar som vill ligga med 16-åriga modeller. Absolut. Money buys osäkra flicksnärtor liksom.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net