Intervju, Kultur

Liselotte Watkins nyårslöfte


Foto privat

Illustratören Liselotte Watkins har ett fullspäckat år bakom sig. Hennes illustrationer har prytt bok- och tidningsomslag världen över och Cancerfondens rosa band är numera klätt i hennes mönster. Hon har samarbetat med både Rodebjer- som Malmstenbutiken för vilka hon designat såväl presentband som julinstallationer och brickor. Man kan dessutom hitta Liselottes illustrationer på utvalda Absolut vodkaflaskor som fått namnet Absolut Watkins. För Rodeo berättar Liselotte om året som gått, vad hon gillar bäst med hemstaden Milano – och vad hon sysslar med 2011.

DU HAR ARBETAT MED EN RAD OLIKA PRODUKTER UNDER DET GÅNGNA ÅRET. HAR DU MYCKET FRIHET I DITT ARBETE?
– Ja det tycker jag. När man varit verksam vääääldigt länge som jag får man allt oftare komma in i ett tidigt stadium och vara med och påverka. Och så har man ofta jobbat ihop flera gånger och känner varann. Då finns en tillit och en bra kommunikation. Jag känner mig fri och väldigt lyckligt lottad som får jobba med väldigt många duktiga människor på en massa väldigt roliga projekt.

HUR BUNDEN ÄR DU TILL PRODUKTEN SOM DU DESIGNAR?
– Rent känslomässigt är jag väldigt bunden. Det är ingen idé att jobba med det här om man inte går in för det väldigt hårt. Sen när produkten eller tidningen eller vad det nu kan vara väl är klar och ute släpper man det såklart. Men i processen är man helt uppe i det.

VILKEN ÄR DIN FRÄMSTA INSPIRATIONSKÄLLA?
– Inspirationen och att hitta den känns ibland som det tar mest tid. Det tar liksom aldrig stopp. Man måste fylla på för att kunna utvecklas och se saker på ett nytt sätt. Jag har numera ständigt med mig en kamera och fotograferar allt jag ser. Sen letar jag också jämt efter nya böcker och tidningar. Sen har jag turen att få rita av en massa fina människor som ställer upp och blir fotade. Det är en enorm inspiration. I år har jag till exempel jobbat både med Frida Gustavsson och Dorothea Barth Jörgensen, att få fotografera och sen rita av dom har varit helt magiskt.

DU BOR JU NUMERA BÅDE I MILANO OCH STOCKHOLM. HAR DETTA PÅVERKAT
DITT TECKNANDE OCH I SÅ FALL PÅ VILKET SÄTT?
– Absolut. Min omgivning påverkar mig enormt. Här nere har jag sett sådan fantastisk arkitektur och smått otroliga hem så de har sakta men säkert börja smyga sig in i mina teckningar. Innan jag kom hit ritade jag aldrig miljöer. Sen började jag rita en massa naket också, det kanske beror på att det är så varmt. Vet inte säkert.

VAD ÄR DET SOM TILLTALAR DIG MED MILANO?
– Milano är en högst required taste. Till en början förstår man ingenting annat än att man verkar äta väldigt mycket pasta och dricka aperitivo. Sen börjar ögat vänja sig vid estetiken i stan, som är väldigt annorlunda från dom flesta andra vackra och pittoreska italienska städerna. Och sen öppnar sig alla portarna och man kommer in på alla innergårdar och hem till folk på middagar och då blir det magiskt på riktigt!

– Det jag älskar med Italien är väl också det stora problemet med Italien, det är vansinnigt traditionellt. Jag älskar avsaknaden av lifestyle och tuffhet. Jag hatar avsaknaden av popkultur och kant.

KAN DU DELA MED DIG AV TRE SMULTRONSTÄLLEN I MILANO?
– För lunch Ponte Ferr på Ripa di Porta Ticinese, för en aperitivo Cucchi på Corso Genova och för att dansa Plastic!

HAR DU NÅGRA SPÄNNANDE PROJEKT PÅ GÅNG?
– Alltid. Nästa projekt man har är alltid det mest spännande. Och speciellt när det fortfarande är uppe i huvudet. Jag har en väldigt hektisk mellandagsvecka framför mig och en sjukt hektisk första vecka i januari. Då händer det en massa roligt! Sen har jag ett stort samarbete med ett italienskt väskföretag som heter Valextra. Ska ha utställning hos dom under designveckan, det ska bli väldigt spännande.

NU LIDER 2010 MOT SITT SLUT. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR PÅ 2011?
– 2010 var så maxat att jag känner att det är svårt att bräcka! Jag fick en son, jag gifte mig, fick en egen vodka och känner att jag flyttade hit ner på riktigt. 2011 ska jag lära mig italienska, det är mitt nyårslöfte.

Rodeo
  1. M writes

    Liselott. Efter att ha sett ditt bokomslag för Camus Främlingen anser jag att du borde sluta rita. Starta en modeblogg istället eller vad som helst, du är kass.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net