Krönika, Mode

Sexigt eller ekologiskt?

I går var jag på seminariet om hållbarhet som anordnades av Association of Swedish Fashion Brands. Jag hade tyvärr inte tid att närvara under hela seminariet, men bara det som jag hann höra var spännande och informativt.

När jag kom hem öppnade jag datorn och insåg att Guardians designkritiker Justin McGuirk hade skrivit en krönika om hållbar design som delvis anknöt till några av de punkter som jag fastnade vid under seminariet.

En av de första idéer som kastades ut under samtalet på Arkitekturmuseum var nämligen att hållbart mode måste vara sexigt. Att det idag fortfarande är alltför rotat i något slags vadmalstänk, alternativt den sämsta sortens proggmode.

Detta dilemma illustrerades ännu tydligare när en annan av talarna började jämföra hållbart mode med ekologiska bananer eller tvättmedel.

För det finns väl ändå en grundläggande skillnad när det gäller mode och bananer? Dels själva konsumtionen. Du äter en banan, den försvinner, du köper en ny. Samma sak med tvättmedlet (minus ätandet). Men ett plagg du har köpt konsumeras på ett helt annat sätt. Det finns en orsak till varför det alltid är roligast att ha på sig ett plagg första gången och inte den tjugonde. Värdet av plagget nöts långsamt undan (om det är ett bra köp) ända tills man tröttnat på det. Men man tröttnar inte på ett tvättmedel, det bara tar slut.

Fast det säger också något om skillnaden mellan betydelsen av ekologiskt när det gäller mode och ekobananer. Statusen som är kopplad till en ny tröja är helt annorlunda än mat och tvättmedel. Visst kan det finnas något statushöjande i att handla mat i en flott ekoaffär där allt är lite dyrare och lite mer lifestyle, men det kan inte mätas med modets statusmekanismer. Publiken under seminariet fick frågan om hur många som handlat ekologiska bananer. Det var de flesta. Formuleringen borde ha varit hur många som handlat en ekologisk mp3-spelare. Troligtvis inte en enda.

Om mode handlar om sex och status borde det vara enkelt för lyxföretagen att göra hållbart mode eftersom deras kunder ändå betalar mer för designen och märket än för själva materialet. Det blir svårare när vi pratar om budgetmode, där material och produktionen utgör en större del av plaggets slutliga kostnad.

Ändå vänder sig sällan Greenpeace och liknande organisationer direkt till lyxföretagen utan ägnar sin tid åt att undersöka budgetsektorn. Vad vet vi egentligen om Guccis kläder och material? Borde det inte här finnas utrymme för förändring?
Eller är det helt enkelt så deppigt att när det gäller lyx så är statusen så övervägande som köpincitament att folk struntar i om jackan virkats av en 8-åring nedsänkt i ett giftbad? Jag tycker det borde vara tvärtom. Statusbehovet är redan tillfredsställt och om det är några som skulle kunna göra hållbart mode sexigt så är det just lyxmärken som Gucci. När det är budgetsektorn som pushar på så blir det en moralisk fråga, ett sätt att få känna sig god. Jag tror det är problematiskt i en så statusberoende bransch som modedesign. Det vore bättre om de snyggaste, lyxigaste och mest åtråvärda kläderna helt enkelt också var de som var mest ekologiska.

Rodeo
 1. Tweets that mention Sexigt eller ekologiskt? - Rodeo Magazine -- Topsy.com writes

  [...] This post was mentioned on Twitter by Daniel Björk, Hanna Johansson. Hanna Johansson said: RT @danielbjork: Sex eller eko? Veckans Rodeo-krönika: http://rodeo.net/blog/2011/02/sexigt-eller-ekologiskt/ [...]

  Reply

 2. Jenny Carlsson writes

  Intressanta tankar! Jag tycker att att alla klader, ska vara fairtrade och eco. Men ar det inte battre att vi borja med budget kladerna som alla kan ha tillgang till.? Jag tycker inte att de lyxigaste och dyraste kladerna ska vara de enda som ska vara eco, da handlar det om att bara de rika i samhallet kan ta stallning och de flesta har faktiskt inte chansen att gora ett aktivt val.

  Reply

 3. Tom writes

  Jag håller med Jenny. Mode är en klassfråga. Ekologisk konsumtion är ett medelklassprivilegium. Det är väl bra om modeindustrin gör ett rätt. Nämligen börjar förändra där alla har en chans att haka på.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net