Mode, Nyheter, Recension, Världsturné

Martin Bergström höst/vinter 2011

Så pratar jag liksom med tygerna: – Ja va vill du bli när du blir stor då? Och så blir det en trench eller en klänning. Jag blev lite chockad att det liksom blev kläder, men jag är glad för det!” berättar Marin Bergström efter att ha visat sin nya kollektion på Wetterling Gallery inför en liten men förväntansfull publik.

Martin Bergström är lite som en egen starkt lysande stjärna någonstans i svenska modets rymdhimmel, där hans kollektioner kommer när de är klara. Han kan även beskrivas som en kreativ själ som bemästrar det mesta inom den kreativa sfären, men där grunden oftast ligger i mönster och illustration.

Den nya kollektionen Sandbox, som är Martin Bergströms tionde, handlar om att växa upp. Eller snarare kanske ögonblicket precis innan vi gör det. Sandbox syftar på alla våra drömmar vi har som barn, som fastnar i sandlådan och sedan glöms bort. Fantasier som inte har några gränser just då men som sedan bara försvinner.

Och visst är kollektionen både fantasi- och lekfull, fyllt med färg och vackra tyger. Martin Bergström tillhör någonting så ovanligt som en lekfull svensk modeskapare, som gärna experimenterar med färg och form, och dessutom är en mästare på att sy. Vilket också gör det här till plagg som man genast vill ta på sig.

Till kollektionen har Martin ritat sex mönster som tryckts på sidensatin, sidentaft, sidenchiffong och plast. Tyger som sedan, som han berättar, talat om för honom vad de skulle bli, och tagit form både klänningar, capes, kaftaner, blusar, kjolar, lösa byxor, trenchkappor och jumpsuits för både dam och herr. En samling mjuka men sannerligen inte konforma plagg.

Det är en av Martin Bergströms större kollektioner och plaggen (som bara sys bara upp på beställning från Martin Bergström själv) inklusive tygerna är helt producerade i Sverige. “Mun till mun, liksom”, som han själv beskriver det, något som känns modernt även ur miljösynpunkt.

Sandbox består av en koncentrerad grupp vackra, välskurna och vackert mönstrade färgfyllda plagg som får oss att drömma oss bort till mode när det är som bäst: Både roligt, spännande, välgjort, kreativt och glädjefyllt. Man blir helt enkelt inspirerad och glad. Och man vill tacka de där tygerna för att de hade den goda viljan att växa upp och bli till plagg.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net