Krönika, Mode

Efter Galliano

Jag skulle egentligen skriva om Milanovisningarna här men Milano överskuggades av John Gallianos tragiska Ikarosfall.

Spekulationerna är i full gång om vem som kommer efterträda honom och det har jämförts med Gucci efter Tom Ford — ett företag som alla trodde skulle ha svårt att överleva mannen som återigen gjorde det relevant.

Nu är Dior definitivt inte Gucci, det franska företaget är kanske världens mäktigaste — ingen vet med säkerhet på grund av det komplicerade korsägandet mellan Christian Dior SA och LVMH — och skillnaden ligger också i att även om pengarna finns i logoförsedda väskor för båda husen, så är Dior ett couturehus. Till skillnad från Gucci behöver Dior någon som klarar av den högsta skräddarkonsten och det funkar inte att sätta en accessoardesigner som Frida Giannini på den stolen.

En annan fråga i nuläget är hur kunderna kommer ställa sig till Diors produkter. Lyckades de reagera så snabbt att konsumenterna kommer tycka att det är okej att synas med en Diorväska trots att den är designad av John Galliano? För även om modevärlden har visat en relativt stor empati med honom kommer den breda publiken bara ha hört att Galliano hyllade Hitler. Kan man verkligen då gå runt med Diorkläder? Jag tycker det känns osannolikt, även om Dior verkar vilja sända budskapet “business as usual” eftersom de bestämde sig för att visa upp den färdiga kollektionen i fredags, skandal eller inte!

Gallianos eget märke ligger ännu risigare till och frågan varför de visar nu på söndag har inget bra svar. Hade det inte varit mer klädsamt att bara bjuda in till re-see?

Detta kan även påverka kommande nummer av kommersiella tidningar som Elle och Vogue. Har någon gjort ett idolporträtt med Galliano som är tänkt at gå i vår? Hur många credits har de? Är det okej att låta märket John Galliano annonsera? En lansering av Gallianos nya parfym i Tyskland sköts upp på obestämd framtid, något som visar vilka extremt komplicerade ekonomiska komplikationer detta kommer få.

Problemet löses inte genom att börja anställa sansade och tråkiga modeskapare som bara gör sitt jobb. Det är inte möjligt att förutse hur makt och framgång förändrar människor. Snarare kanske det handlar om två olika strategier: en risktagande sådan med kreativa genier som kan omstöpa ett märke som alla trodde de visste vad det stod för, samt en playing-it-safe-strategi med en duktig men ointressant förvaltare.

Vilket för oss tillbaka till Milano. För på många sätt är Gucci och Frida Giannini ett intressant exempel. Märket Gucci har inte producerat något relevant sedan Tom Ford lämnade skutan men Gucci tuffar på ändå, inte i en tynande tillvaro, utan som ett företag som går bättre och bättre. När människor världen runt tillfrågas om vilket märke som signalerar lyx svarar de flesta Gucci. Det är onekligen en bra position att ha och det är inte svårt att förstå varför Gucci funkar. Den kollektion Frida Giannini visade i Milano i förra veckan var ren lyxglädje. Om jag var en viss typ av tjej, någon som mest av allt ville vara snygg, sexig och glamourös och som inte tyckte att kläder skulle vara nydanande eller driva modet i någon riktning, då skulle Gucci, trots att det inte är hett på det sätt det var under nittiotalet, vara ett av mina förstaval.

Men eftersom jag är en man som skriver om mode och hoppas att få se klädkonst som överraskar och berör kan jag inte låta bli att känna skräck för att Gallianos sorti ska leda modevärlden i en allt tråkigare riktning.

Rodeo
  1. Anna writes

    Bra text! Usch ja, risken är väl tyvärr stor att de väljer en ekonomiskt safe strategi á la Gucci. Man undrar ju också vad vår tids affärskarta har för konsekvenser för framtida kreatörer i modebranschen. Kommer framtidens nyskapare få husera på mindre märken medan de stora husen endast tänker i termer av gäspiga lyxartiklar? Galliano och McQeen känns som de sista andningshålen, fast jag kanske är för dystopisk.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net