Mode, Nyheter

Vecka 13

__DIOR AVVAKTAR MED NY CHEF. Enligt Fashionistas “säkra källor” (dock att det finns få sådana i denna bransch) kommer Dior att vänta åtminstone en säsong med att utnämna någon ny chefdesigner. Helt enkelt för att inte flytta fokus från själva huvudsaken, nämligen varumärket, till till någon mastermindig chefskreatör. Åh, just det, sen har ju inte Gallianos rent formellt fått kicken än. [FASHIONISTA]

__KATE VÄLJER SIN MATE. Oavsett hur det går för Dior står i alla fall Kate Moss ståndpunkt klar. Hon har numera slutat hålla på hemligheten vem som skall designa klänningen till bröllopet som snart äger rum mellan henne och fästmannen Jamie Hince – självklart blir det vännen John Galliano. Frågan är om han faktiskt är i form för att designa något nytt just nu eller om det inte snarare blir en gammal skatt ur gömmorna? [GRAZIA]

__ÖDET FÖR LIZ STENAR. En av de många saker som ikonen Elizabeth Taylor – som tragiskt gick bort förra veckan – hyste stor kärlek till var stora diamanter (på bilden ser vi hennes 33.19 karat:are döpt Krupp). Faktum är att hon ägde några av världens största stenar. Vad ska hända med dem nu? Enligt tidningen People kommer deras öde avgöras i en fabulous-to-end-all-fabulous-auktion: Ryktet säger att Christies ska auktionera ut samlingen, som beräknas ha ett värde om i runda slängar 150 miljoner dollar. [THE CUT]

__CARINES NYA GIG. Så – det tog inte lång tid innan någon vis person inom modebranschen snappade åt sig Carine Roitfeld. Hennes sista Vogue-nummer har knappt hunnit lämna hyllorna och hon har redan [förutom en stylistbiografi på gång] blivit anställd av New York-varuhuset Barney’s. Inför hösten kommer hon jobba med varuhuset, ha åsikter kring inköp, styla hela byggnaden och skyltningen likväl som att plåta deras katalog, en film och reklamplanscher tillsammans med fotograf Mario Sorrenti. “To be on the other side with the retailers and buyers is new for me, and I always like new opportunities in my life. What I know is that I now have my freedom and I will keep my freedom forever. I am very excited to have this freedom and to have projects like the one at Barneys,” kommenterar den f.d. – numera fria – chefredaktören. [WWD]

__MODIST-BILL. Visste du att Bill Cunningham – innan han blev Bill Cunningham of the New York Times – designat hattar och att de var fabulous? Jo, nu vet du det, och att han gjorde det under namnet William J för att inte skämma ut sin familj. Inte ens Bills egen mamma ville bära Bills hattar. “Everything I did was a little too exotic — you know, for normal people,” – som han säger i denna fantastiska slideshow på the New York Times. [NYT LENS]

__”FÖR LEDSNA”. Hervé Léger, en gång Karl Lagerfelds högra hand och senare designern vars visningar tillhörde Paris epicentrum, han syns inte längre på någon catwalk trots att han i allra högsta grad fortfarande är aktiv (under namnet Hervé Leroux, eftersom han förlorat rätten till sitt eget namn). Varför välja bort modevisning, egentligen, när hans välskurna klänningar helt säkert skulle göra sig bra på en catwalk? Jo – förutom prisaspekten, troligtvis – berättar Léger för Vogue att han tycker dagens modeller ser för hemska ut. För smala – och för ledsna:

If I had to go back to catwalk presentations I would be in a panic… Already the models I find are too skinny, too sad. And I knew the age of the super top models, Linda Evangelista and Cindy Crawford, who were always lively and smiling. Today you go between several défilés and you will see the exact same type of girl – it just doesn’t inspire me. Of course I do presentations, I do three presentations a year: spring, fall and cruise, that I show at my showroom and what I like is to have the buyers come to me. They buy, things sell well, and that really gives me the feeling of existing for something because I know that somewhere out there in the world I have clients that adore what I’m doing and that’s really reward enough.” [VOGUE UK]

__JESSICAS MODEIMPERIUM. Nyligen syntes Jessica Simpson som omslagsstory på New York Magazine och nu gör även WWD en artikelserie på modemogulen. För det är just vad hon är – hennes modeimperium Jessica Simpson Collection ligger på samma nivå i försäljning som Michael Kors och kommer snart nå en miljard dollar-strecket (jo det är 6,5 miljarder i svenska, cirka). Enligt egen utsago designar hon inte per se men dock godkänner hon, tillsammans med sin mor, allt hon säljer. Det måste vara något hon själv gillar och skulle kunna ta på sig:

I’ll get mad if I see something with my name on it and I don’t like it. I’ll say, ‘Mom, did you approve that? I don’t like that. I never saw that, please tell me if you approved that.’” [WWD] [NEW YORKER]

__GUDOMLIG STIL. Det är april! Det firar vi med en slideshow över Catherine Deneuves bästa looks, shall we? 100 lovord till The Cut för ett sådant gott initiativ. [THE CUT]

__TAVI GER UPP PÅ MODE. Stjärnmodebloggaren Tavi, hon som innan sin 14-årsdag hade prytt omslaget av POP utsmyckad av Damien Hirst, blivit flugen världen runt för att sitta bredvid Anna Wintour på modeveckorna och intervjuat både John Galliano och Rei Kawakubo, och skrivit en kolumn i Harper’s Bazaar, bloggar nu om sina nya inre känslor inför modevärlden. Nu gör hon i stort sett klart att det får vara nog – modevärlden ska få lämna hennes liv.

And I was wearing the sweater Kathleen Hanna gave me and felt kind of in the middle of an overdramatic identity crisis, like I had no right to wear the sweater OR sit next to Anna Wintour? And when I did look around a bit, no one looked happy and it was kind of a huge downer? So I let myself be kind of shy and quiet that night, to join the rows of sullen-faced people who looked as though they secretly wanted to be at home with their pets wearing comfortable clothing and eating fattening food. /…/ I only really miss being obsessed with fashion the way you miss any aspect of a former self, in a nostalgic way, not necessarily as part of a desire to go back. Now I’m more intrigued by mixing fashion with the other stuff I’ve been enjoying. What’s that idea that one person had, about combining your ways of thinking so that you could hear a song as a color and taste a food as a pitch in a song? To me that’s much more interesting than relating fashion to fashion, to like, combine mediums, and absorb as many songs and movies and stuff that I can and let all the references intertwine until it’s something that makes sense to me.

Dock att Tavi är som en konkretisering av mode i dess bästa form. Så länge hon lägger upp bilder då och då och kanske främst beskriver sina tankegångar kommer hennes blogg fortfarande vara en av de främsta inom mode. Och annat. [STYLE ROOKIE]

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net