Mode, Nyheter

Vecka 14

__DECARNIN OCH BALMAIN GÖR SLUT. Det var illavarslande redan under modeveckan, när Balmains chefdesigner inte ens befann sig på plats under visningen. Och resultatet saknade också sin typiskt överdrivna energi. Trots att det inte kommit något pressmeddelande från Balmain väljer WWD ändå att släppa nyheten att Decarnin slutar på Balmain. Anledningen sägs bero på inre gräl mellan Decarnin och Balmains ledning. En ersättare kommer att presenteras inom kort, som enligt rykten ska bli en intern rekrytering.

Tensions between the designer and Balmain’s chairman and chief executive officer Alain Hivelin had reached a breaking point, with the two men said to have widely divergent views on the company’s strategy and future direction. Still, there has been no interruption in creating collections for the fast-growing brand, prized for its strong-shouldered jackets, artfully destroyed T-shirts, embellished minidresses and skinny jeans.” [WWD]

__SANNINGEN BAKOM THE WRAP. Diane von Furstenberg, kanske mest känd som kvinnan bakom wrapklänningen, hyllas just nu i en  retrospektiv utställning i Beijing. Därmed kanske det är dags att reda ut hur denna omlottklänning egentligen kom till? Den kan ses som en lösning på ett komplicerat problem…

“Asked by a French journalist back in the Eighties how she came up with her iconic wrap dress, Diane von Furstenberg replied: ‘Well, if you’re trying to slip out without waking a sleeping man, zips are a nightmare.’ Remind her of this now, and the 64-year-old gives a languid smile. “Haven’t you ever tried to creep out of the room unnoticed the following morning? I’ve done that many times.” [THE TELEGRAPH]

__”VI ÄR PÅ RANDEN INFÖR EN NY STOR FÖRÄNDRING” Models.com:s intervjuobjekt för månaden är Italienska Vogues chefredaktör Franca Sozzani. Hon berättar om sin syn på hur man ska göra en modetidning, hur man för fram bra modefoto och inställningen hon har till mode som provokation. Bland annat ser hon den stora spridningen och differentieringen inom modebranschen som ett problem och siar kring en stundande stor förändring:

I needed to have a consistent, recognizable look to every cover. My idea was that even if you took the word “Italia” off, you know what Vogue Italia is. Many magazines don’t seem to have a connection between one cover and the next, and it becomes hard to tell them apart. Especially today—images can be printed in such a high quality, but that also flattens them out, in a way. There’s a similar problem in fashion. Everyone can buy clothes—the most accessible clothes are not of the best quality, but unless you look at the label, you don’t know who it’s by. It’s this kind of oversaturation that makes me believe we are on the brink of another huge change.” [MODELS.COM]

__CARINE I DER SPIEGEL. Samtidigt har tyska Der Spiegel lyckats haffa Carin Roitfeld för en första lång intervju sedan hon lämnade Vogue Paris. Hon ser, naturligtvis, saker och ting lite annorlunda jämfört med Sozzani.

Fashion stopped being a matter of money a long time ago; it’s a matter of taste. These days, even women with less money can dress well. I was always saddened by the idea that elegance was only something for a minority. It’s about style. Karl was the first one to understand that. It was very smart of him to design this H&M collection, and very smart of Chanel to allow him to do so.” [DER SPIEGEL]

__MEISEL FÖR VOGUE ITALIA. Modeplåtningsvideos, är det nästa grej? Nu har i alla fall en bakom-kulisserna-film dykt upp inte bara från Inez och Vinoodh och franska Vogue, utan även från Meisels plåtning ‘Personal Best‘ för senaste italienska Vogue. Och nej, självklart syns inte den sjukligt skygge Meisel i bild, så när som på hans kamerablixtar.

__HILARY ALEXANDER DRAR SIG TILLBAKA. Hilary Alexander, en av vår tids kända röster inom modebranschen, kommer dra sig tillbaka i år. Fast det blir inte pension. Hon fyller 65 och slutar som modechef på The Telegraph, men kommer fortsätta på frilans med minst en artikel i månaden. Och hon ska plugga arkeologi. Så nu vet ni. [FASHIONISTA]

__DAPHNE GUINNESS KLÄR PÅ SIG I ETT SKYLTFÖNSTER. Daphne Guinness har inlett ett samarbete med varuhuset Barney’s, där delar ur hennes extensiva garderob ska ställas ut, även inkluderande de plagg som ingår i Isabella Blows samling (vilken hon köpte i sin helhet förra året). Och som avslut på samarbetet kommer även Guinness ställa till med ett performance, där hon inför den stora galan som öppnar Alexander McQueens-utställningen på The Met klär sig i Barney’s skyltfönster. Vem som är designer till galaklädseln behöver väl knappast kungöras! [BARNEY’S]

__BIRKINS BIRKIN. Jane Birkin säljer sin Birkin. Och blott tanken på att äga Birkins Birkin lär få väl alla världens Hermès-entusiaster gå upp i brygga. Pengarna går till välgörenhet, och faktum är att det  är tredje gången Jane Birkin donerat sitt personliga exemplar av den ikoniska väskan döpt efter henne till välgörenhet. Insamlingen går till Röda Korset i Japan och budet, med sju dagar kvar, ligger redan på över 48 000 kr.

In fact, Birkin says she has only owned four of her namesake totes since Hermès boss Jean-Louis Dumas created the bag back in 1984. The story goes that Dumas was sat next to Birkin on a flight from Paris to London, and the two got talking about how she was struggling to find the perfect weekend bag after the contents of her straw bag fell to the ground from the overhead locker.In fact, Birkin says she has only owned four of her namesake totes since Hermès boss Jean-Louis Dumas created the bag back in 1984. The story goes that Dumas was sat next to Birkin on a flight from Paris to London, and the two got talking about how she was struggling to find the perfect weekend bag after the contents of her straw bag fell to the ground from the overhead locker.” [THE TELEGRAPH] [EBAY]

__WEBBSHOP. Miu miu stortsatsar med att öppna webbshop. Och hos Miu miu, till skillnad från storasystern Prada, kan man till och med köpa kläderna (de slår på stora trumman). Frågan är bara vem som faktiskt kan köpa kläderna. Dock verkar ju en del ta sig råd, för enligt senaste nytt gjorde Prada rekordvinst under förra året.  [MIU MIU] [WWD]

__VERSACE HOME HEM TILL DIG? Den som inte känner sig lockad av Miu mius nya webbshop kanske kan känna sig mer hemma hos Versaces? Om man har hemmet fullt med guldglänsande pråliga möbler det vill säga, för det är precis vad du får tag i här. Hur låter dettta: En stol i rokoko-stil med sammetsklädsel och förgylld i 24k guld, den blir din för i runda slängar 40 000 kr. [ESHOP VERSACE]

 

Rodeo
  1. mimmi writes

    Der Spiegel intervjun med Carine ar inte alls forsta sedan hon lamnade Vogue Paris. Ratt stor miss dar…

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net