Intervju, Kultur

Varför tog det sådan tid, COS?

Den 20 maj slår COS äntligen upp dörrarna till sin första butik i Sverige, på Biblioteksgatan 3 i Stockholm. Varför tog det så lång tid för den H&M-ägda klädkedjan att nå Sverige? (COS lanserades 2007 i London, två veckor senare öppnades butiker i Tyskland, Belgien och Holland, Stockholmsbutiken är den 39:e butiken i det 9:e landet.) När COS bjöd till presslunch på Moderna Museet passade Rodeo på att prata med designern Karin Gustafsson för att ställa de frågor vi så länge velat ha svar på.

Karin Gustafsson


DEN FÖRSTA FRÅGAN SOM JAG SJÄLVKLART MÅSTE STÄLLA ÄR: VARFÖR HAR DET TAGIT SÅ LÅNG TID FÖR COS ATT KOMMA TILL SVERIGE?

– Vi har velat komma väldigt länge, men vi har inte hittat rätt lokal förrän nu. Nu har vi den och känner att den är klockren.

MEN COS TILLHÖR JU H&M?

– Ja vi är i H&M-gruppen, det är vi ju.

DÅ KUNDE MAN JU TÄNKA SIG ATT COS SKULLE ÖPPNA HÄR FÖRST EFTERSOM H&M ÄR SVENSKT?

– För oss är location väldigt, väldigt viktigt. Det har ju skrivits att vi är den saknade länken mellan high fashion och main street och det är väldigt svårt att hitta en lokal i Stockholm som ligger just emellan de två lägren. Nu tycker vi att vi har hittat den perfekta lokalen så nu är vi jätteglada.

HUR SKULLE DU BESKRIVA COS DESIGNIDÉ?

– Vår kollektion är modern och vi tänker mycket på handkänsla – vi är noga när vi väljer våra tyger. Vi gillar när tyger låter och är väldigt intresserade av hur plagg känns när man har på sig dem. Vi jobbar väldigt mycket på docka, ofta draperar vi på docka som start och sen ”händer det”, haha! Vår kvalitet och design är ju arbetad på ett sätt som kanske är mer high fashion, men priserna är mer tillgängliga är så. Vi jobbar mycket på vår tillskärning också, även om det är en enkel klänning är det viktigt hur den faller på kroppen. Jag tycker att det är hur vi skär till våra kläder som gör oss unika.

HUR SKULLE DU BESKRIVA HÖSTKOLLEKTIONEN?

– I höst tror vi mycket på färg och kollektionen är även inspirerad av alperna och skidkläder. Vi har använt geometri när vi skärt till kollektionen och arbetat med runda och fyrkantiga former. Så vi har en fyrkantig blazer, en rund blazer och så vidare. Sen har vi även jobbat med origami – vikt och draperat på docka. Vi tror mycket på scubakvalitéer, mjuka foamiga dubbel, dubbelsided, mycket tekniska, sportiga kvaliteter och tight jersey. Skipants med vävda t-shirts…

COS KÄNNS JU VÄLDIGT SVENSKT EGENTLIGEN MED SIN MINIMALISM OCH RAKA LINJER. DÄRFÖR KÄNNS DET SOM ATT DET FINNS ETT STORT SUG EFTER COS HÄRIFRÅN, HAR NI MÄRKT AV DET?

– Man förstår ju det när man träffar vänner och bekanta som kommer över för att hälsa på och handla. Vi hoppas ju att det ska gå jättebra i Sverige och vi har fått väldigt bra respons på kollektionen överallt, även i press. Det är ju en ganska minimalistisk kollektion, men det är inte som att vi tvingar oss själva att vara minimalistiska. Vi känner att det passar den moderna kvinnan.

JA COS KÄNNS JU VÄLDIGT ATTRAKTIVT FÖR MODEINTRESSERADE SVENSKAR OCH MÅNGA HAR KANSKE TILL OCH MED VARIT LITE ARGA PÅ COS FÖR ATT NI INTE ÖPPNAT TIDIGARE SAMTIDIGT SOM DET DÅ SKAPATS ETT ENORMT SUG, ÄR DET HÄR MEDVETET?

– Det är inget medvetet, det är precis som jag sa att vi inte hittat rätt lokal innan. Vi ville inte öppna på fel ställe utan ville att det skulle bli den rätta butiken när vi väl öppnade.

VAD KAN VI FÖRVÄNTA OSS AV BUTIKEN?

– Det är en ganska stor butik – 520 kvadratmeter. Tanken är att det ska vara som en canvas för kollektionen så den är ganska enkel, som en backdrop. Kollektionen är uppdelad i fyra olika koncept – leisure, casual, classic och party. Själva butiken är uppdelad så att man går från ett rum till ett annat efter hur kollektionen hänger. Jag tror att det kommer att bli bra.

JAG HAR SETT ATT NI ÄVEN HAR EN VISS TYP AV MÖBLER?

– Den här Finn Juhl-soffan har vi ofta. Vi tycker att det är viktigt att det finns lounger om man till exempel går med sin partner som kanske inte känner för att shoppa eller om man har barn med sig. Vi brukar också ha en Aimsstol i butik. Vi tycker att det är viktigt att det finns en liten lounge med tidningar så att man kan sätta sig ner och tänka lite.

KOMMER NI ATT ÖPPNA NÅGONTING MER I SVERIGE NU?

– Vi skulle vilja det, men just nu har vi bara den här butiken planerad.

HUR ÄR EXPANSIONEN I ÖVRIGA DELEN AV VÄRLDEN?

– Vi ska öppna i Madrid och en tredje butik i Paris till hösten. Vi öppnade nyss i Bilbao i Spanien. Med Sverige blir det 39 butiker i nio länder.

HUR GÅR DET FÖR COS?

– Det går jättebra, vi är nöjda. Vi är framförallt nöjda med responsen vi får från den vanliga kunden men även i modepressen, vi är jätteglada över att det känns som att folk verkligen gillar vår kollektion.

VAD KOMMER ATT HÄNDA FRAMÖVER?

– Vi kommer att fortsätta på samma spår. Förhoppningsvis fortsätter vi att öppna butiker i en lugn takt som passar oss.


Text: Johanna Andersson

Rodeo
 1. TRE TIPS måndag - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] INTERVJU Vi tar reda på varför det tog sån tid för COS att landa i Sverige. (Lite för tunn ”officiell” orsak, kanske?) [...]

  Reply

 2. M writes

  Eames, no?

  Reply

 3. ludvig writes

  en webbshop skulle sitta fint!

  Reply

 4. malin writes

  COS gör fantastiska kläder till modest peng men kvalitén är ju inte direkt något att hänga i julgranen! Rekommenderar ingenting stickat, eller plagg i tunna material som tappar passformen DIREKT.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net