Krönika, Skönhet

Att vända ett folk mot en människa

För knappt tio år sedan skrev mamma i min skolas tidning om vad händelserna under och kring elfte september innebar och skulle komma att innebära för barnen. Nu, i dag, försöker jag skriva något om vad det innebär att mannen bakom attentaten har avrättats. Jag var ett barn då men är det inte längre.

Som även andra tidigare har skrivit tror inte heller jag att Osama bin Ladens död betyder ett slut för terrordåd i världen. Utan att vara alltför insatt i rörelsen AlQaeda drar jag slutsatsen att han, rimligtvis, ersatts av andra yngre förmågor. Att vi i nu fäster sådan stor vikt vid nyheten om hans död är ett gott betyg för USAs strävan att ena väst mot en gemensam fiende. Vår samlade rädsla har utnyttjats, som i så många andra fall, för att rättfärdiga ett krig. Nu firar människor för att en annan människa har dött. Vi firar det faktum att ännu en rädsla från var lista över sådana nu kan strykas.

Jag skulle aldrig få för mig förneka det fruktansvärda i vad som hände den elfte september men inser ändå det farliga i att göra bin Laden till den symbol för ondska och hat han har blivit. Faran ligger i att fokus flyttas från att förstå och sätta sig in i en konflikt och enormt missnöje gentemot oss i väst, som pågått och existerat längre än under tio år. Istället för att försöka se vilka roller Usa och Afghanistan vardera spelar och spelat utpekas en enda person och blir den mest eftersökta i hela världen. I den kampen saknar historia och förståelse någon betydelse. I en sådan värld bestämmer den som kan skrika starkast allt mer vem som är ond och vem som är god.

Terroristdåden runt den elfte september sprang förmodligen, i alla fall delvis, ur frustration och desperation på samma vis som ihjälskjutandet av Osama gjorde. När jag och mamma pratade om det som nu hänt undrade hon om det verkligen var så att de amerikanska trupperna länge vetat var han möjligtvis kan ha befunnit sig, att det inte var meningen att ha ihjäl Osama med en gång. Hur det verkligen gick till kommer vi nog aldrig att få veta.

Den värld vi vaknade upp till efter attackerna mot bland annat World Trade Center är densamma som vi vaknade upp till i går.

BENJAMIN RASK

Rodeo
  1. Lars writes

    Ja du, Benjamin. Jag vet inte var jag ska börja men om du tror att Usama bin Laden satt i en grotta i Afganistan iförd turban, klänning och ett par sandaler och planerade 9/11 tror du vad de verkliga förövarna och dess papegojor inom media vill att du ska tro och därmed blir dina tankar kring 9/11 och kriget mot terrorismen värdig en femåring och det gör ont att läsa.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net