Intervju, Kultur

WEEKDAY <3 STINE GOYA

Stine Goya är tillbaka med en ny kollektion för den svenska klädkedjan Weekday. Hon är lika dålig på svenska som jag är på danska så vi struntar i att försöka förstå varandra på modersmål och sitter istället och snackar en stund på engelska inne på Weekdays lager medan festen pågår för fullt en trappa upp. (Bilderna från kalaset hittar du här.)

BERÄTTA OM DIN STIL.

– Jag försöker jobba mycket med färg och hur olika färger funkar tillsammans. När jag studerade på St. Martins arbetade jag mycket med tryck, och medan andra använder många starka färger tillsammans försöker jag hitta ett sätt att jobba med olika nyanser av färger tillsammans med kanske en starkare färg – det är något man alltid kan se i mina kollektioner. Sen är det alltid något som är väldigt feminint eftersom jag gillar när kvinnor ser attraktiva och sensuella ut, och när tygerna faller fint på kroppen.

HUR MYCKET AV DIN EGEN STIL HAR DU KUNNAT FÅ IN I KOLLEKTIONEN FÖR WEEKDAY?

– Jag tror att man ser att den här kollektionen är väldigt mycket jag. Du har både den lite lösare stilen med tryck och samma färgskala som jag ofta använder. Sen har du den tightare stilen som är skuren för att sitta snävare på kroppen. Privat gillar jag att klä mig i både de slappa, mjuka looksen och de tighta, hårdare stilarna.

HUR SKULLE DU BESKRIVA DEN HÄR KOLLEKTIONEN?

– I den här kollektionen har jag gjort ett svantryck som jag inspirerats till under mina promenader till och från jobbet. Varje morgon går jag förbi sjöarna i Köpenhamn och ser alla dessa vackra svanar, och därför ritade jag det här trycket. I kollektionen finns även sådana gulddetaljer som jag alltid brukar använda, så det är nitar på de flesta plaggen, tjocka gulddragkedjor och faktiskt väldigt trevliga material. Jag tror att de kommer att hålla sig fina länge.

HUR GÅR DIN STIL IHOP MED WEEKDAYS OCH HUR JOBBAR NI TILLSAMMANS?

– Det sker väldigt naturligt, bland annat för att de är väldigt lätta att jobba med. Vi arbetade ju tillsammans med en kollektion tidigare och det är därför jag har valt att jobba med dem igen. Jag tror att det har visat sig vara en bra kombination – min stil och deras företag.

VAD ÄR DEN STÖRSTA SKILLNADEN MELLAN ER?

– Jag skulle nog säga att det är valet av material. Men sjävklart tänker man hela tiden på Weekday när man designar kollektionen, så det är ju något som även passar deras kunder.

VAD TROR DU ÄR DEN STÖRSTA SKILLNADEN MELLAN ERA KUNDER DÅ?

– Jag tror att deras kunder är lite yngre än mina, men det är ju också för att mina priser är lite högre, och unga människor har inte alltid råd att köpa mina kollektioner. Men det är det som också skapar ett sånt stort intresse för sådana här samarbeten, för då kan de gå in och köpa mitt universum i en Weekdaybutik.

ÄR DET ANLEDNINGEN TILL ATT DU VALDE ATT GÖRA EN ANDRA KOLLEKTION?

– Ja, och jag tror också att det är för att den första gick så bra. Folk köade i Danmark för den och jag har dessutom hört att den sålde väldigt bra, så jag tror att det är bra att tillfredsställa en sådan typ av publik också. Jag vill verkligen ha en stor publik med både de väldigt unga och de som är runt trettio, och ibland älskar även min mammas generation att ha på sig mina kläder. Det är coolt att se kollektionen på olika åldersgrupper.

SKULLE DU VILJA GÖRA EN TREDJE KOLLEKTION?

– Jag det tror jag, men vi får se med tiden.

VEM TJÄNAR EGENTLIGEN MEST PÅ DEN HÄR SORTENS SAMARBETE?

– Jag tror definitivt att det är en ”win win” situation. För oss känns det väldigt intressant eftersom vi gärna vill öka medvetenheten kring vårt märke i andra länder och Weekday finns ju nu bland annat i Tyskland, Finnland och Norge. Så för oss är det jättebra att göra vårt namn känt och för Weekday tror jag att det bidrar med en annan sorts designstandard.

JAG VET ATT DU HAR VALT ATT JOBBA MED PATRIKSSON PR SOM DIN SVENSKA PR-BYRÅ. TÄNKER DU ERÖVRA SVERIGE NU?

– Ja, vi skulle verkligen vilja komma in mer i Sverige, för jag tycker att responsen här har varit riktigt bra, och dessutom har presskontoren varit efter mig så länge nu. Alla har sagt typ ”snälla kom”, och jag säger alltid ”åh men jag säljer på så få ställen i sverige…”. Så vi försöker definitivt erövra Sverige nu, också för att vi tror att ni behöver ett märke som mitt. Det är en väldigt stark modekänsla här, men det är en väldigt speciell stil, så jag tycker att det skulle vara coolt att få in lite av min stil här också.

KOMMER DU ATT ÖPPNA EN BUTIK HÄR?

– Jag skulle verkligen vilja det någon gång, men just nu måste vi bara ta reda på om folk fortfarande har något intresse för mitt märke.

SÅ VAD HÄNDER ANNARS MED MÄRKET STINE GOYA?

– Vi fokuserar väldigt mycket på Skandinavien de kommande två säsongerna, och sen planerar vi att åka till Paris modevecka för att kanske ha en visning där. Men du vet, vi måste vara redo. Internt i företaget måste vi vara riktigt förberedda för att göra något sånt. Men jag tror att det är dags för oss att gå vidare snart.

Text: Johanna Andersson

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net