Intervju, Kultur

Thorsten Flinck vill passa in

Det är svårt att hänga med när Thorsten Flinck ska förklara varför det tog så lång att hitta formen för hans nya skiva (sex år). Men han kan konstatera att ”plattan är en bukett vildvuxna rosor som inte låter sig tämjas. Kvalitet måste få ta tid, och det har det gjort”. Thorsten fyllde precis femtio och släpper nu sin andra skiva med bandet Revolutionsorkestern, som är inne på sin fjärde konstellation och en förnyad medlemsstyrka. På skivan med det inte så fantasifulla namnet Thorsten och Revolutionsorkestern, gör han sina egna tolkningar av bland annat Nick Cave, Plura, Townes Van Zandt och Björn Afzelius.

Vad skiljer den här skivan från den förra, Vildvuxna Rosor?

”Efter att förra plattan släpptes började jag lyssna på min egen röst när jag sjöng, Jag trodde att jag var bra, men det lät för jävligt. Sedan dess har jag slutat försöka waila. Nu är jag omedvetet medveten om sången. Den förra skivan var amatöristisk jämfört med den här. Det här är progg där mina egna fria tolkningar utifrån mitt kristna socialistiska synsätt lyser igenom.”

Varför har du valt att tolka andras låtar i stället för att skriva egna?

”Jag kan inte skriva. Jag lider av en grammatisk stympning, som gör att jag inte kan sätta ut punkt och komma. Men jag skulle kunna skriva texter, om jag under tiden kan använda kroppen och låta någon annan skriva. Men jag har lyckats tolka låtarna och ibland till och med förbättrat dem, till exempel genom att lägga till någon extra vers. Jag tycker att jag har lyckats tolka och översätta låtarna bra för någon som inte kan engelska.”

Hur har du valt ut låtarna till skivan?

”Nick Cave lyckades ta sig ur sitt missbruk innan det var för sent. Van Zant dog av sitt. Låtarna handlar om problematiken som människan har, bortom alla klassbegrepp. På ett enkelt sätt skildrar de här artisterna ångest som man känner igen sig i. Det är något som alla människor kan ta del av, som berör. Björn Afzelius måste vi hylla, som Strindberg, han är lika stor.”

Du återkommer väldigt ofta till Strindberg…

”Strindberg är rik. Tung. Hans verk är tidlösa, de står över allt och kommer alltid att göra det. De innehåller en bottenlös facettering, ju mer du läser desto mer ser du. Ett liv räcker inte åt att läsa honom, att läsa Strindberg är för mig som att andas.”

Det verkar som att du bara inspireras av manliga artister?

”Det har bara blivit så. Men Marie Bergman är en inspiration. Björn Afzelius skrev Balladen om K, men gav den till Marie Bergman för att hon skulle kunna göra den. Det finns en särskild manlig sentimentalitet. Kvinnor gör sig inte lika romantiska, och har ett annat sätt att ta sig an ett verk. I min musik angriper jag låtarna från ett manligt avstamp, allt annat jag gör annars kommer från ett kvinnligt avstamp och uttryck.”

Du klär dig nästan alltid i svart, finns det någon tanke bakom det?

”Svart klär mig. Svart klär alla. Det får mig att känna mig säker, att passa in. Jag har torgskräck och vill kunna smälta in i massan. Jag skulle aldrig kunna ha på mig en grön skjorta med röda prickar, om jag köpte en skulle den aldrig bli använd. Jag klär mig likadant när jag spelar, i svart.”

Då är du inte så intresserad av mode?

”Jag är inte intresserad av några trender, det har jag aldrig varit. Men jag är galen i märkeskläder. Jag kan tycka att ett plagg är fult, och sen få höra att det är Armani, då blir det snyggt. Det är roligt att köpa dyra kläder. Men bara ibland. Det ska vara dyrt eller jättebilligt. Stormarknadsjeans eller märkes. Ingenting i mitten.”

Vad händer härnäst?

”Vi spelar på festivaler i sommar. Sen i höst kommer vi att åka ut på landsomfattande turné. Inom ett år från och med nu måste jag dessutom färdigställa min produktion av Gertrud av Hjalmar Söderberg. Det är tidernas bästa pjäs enligt mig. Jag skulle ha gjort den i augusti, men det blev inställt i sista stund. Och jag kan bara han en pjäs i huvudet i ett och ett halvt år så den måste bli gjord inom ett år.”

VANDA WIDE

Rodeo
  1. Sofia i London writes

    ” Jag kan tycka att ett plagg är fult, och sen få höra att det är Armani, då blir det snyggt. ” – så underbart wt!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net