Krönika, Skönhet

Mannen i kris

De senaste månadernas kulturrapportering har innefattat en för allmänmedia relativt ny typ av böcker, i alla fall sedan 1970-talen: böcker om män och deras själsliga liv i ett modernt samhälle. De handlar om manligheten som krisar, män som har tröttnat på att buntas ihop med andra bröliga, brunstiga dönickar som förstör för andra. Kanske närmar sig gemene man frågan: vad är en man, eller: hur är en man?

Bob Hansson gick den fjärde maj tillsammans med Leif Eriksson och Martin Svensson ihop i en debattartikel i Expressen. De vill slå sig fria från bilden av mannen som förövaren, de menar att kvinnor slår lika ofta i förhållanden som deras partners av motsatt kön. Samtidigt känner de sig inte heller bekväma eller hemma i andra mansroller, till exempel den svaga, tysta och blyga som är ”lika utmanande som en hamster”. Tillsammans har de även skrivit boken Dingo Dingo om ”tre män som vågar resa sig”.

En annan författare som tecknar bilden av mannen i kris är Erik Helmerson med sin Den onödige mannen. Medelklassmannen Peter känner sig vanmäktig – han är oförmögen att skydda och ta hand som sin familj, trivs inte bland andra (”vålds”)män och känner sig passé på arbetsplatsen, när allt han vill är att vara en god medborgare.

Ett exempel ur verkligheten: den femtonde maj rapporterar Svenska Dagbladet att den Internationella Valutafondens ordförande Dominique Strauss-Kahn gripits, på väg ut ur landet, misstänkt för sexuella övergrepp på en 32-årig hotellstäderska. Hur mycket Dominique funderar över sin mansroll låter jag vara osagt men vi vet detta: en del mäktiga män, som i rimlighetens namn inte borde ha problem med att få komma till från tid till annan, har en ovana att sträcka sig både över lagens gränser och efter den förbjudna frukten. Kan detta tolkas på annat sätt än manlighetens sista dödsryckningar, skälvande försök att fånga livet och makten igen. Ett tydligt tecken på kris.

Debattartikeln skriven av Hansson et al. i Expressen är en uppvisning i okunskap om maktstrukturer – vad som kallas för manlig frigörelse är istället ett försök att slå sig fria från ansvar. Om till och med Bob Hansson tycker att rollen som mysig lattepappa är för tung att axla vet jag inte vad vi kan vänta oss av samtiden.

Inti Chaves Perez har definitivt en poäng när han i ett samtal ur litteraturprogrammet Babel, på tema manlig kris där just boken Den onödige mannen diskuteras, säger: ”Den här mannen, han har en fast anställning – klagar på vikarerna. Han jobbar med ett kreativt yrke – han klagar på kepsungdomar på McDonalds. Jag tycker att mycket av det han klagar på, han är tyvärr lite av en gnällspik. […] Många av de saker han klagar på tycker jag att han skulle kunna… wrap it up”.

Just detta är den moderna mannens problem, han är bekväm och skriker nu ifrån när hans halvanpassningar ifrågasätts. För det är inte en fråga om att anställa fler manliga dagisfröknar för att ge grabbarna bättre förebilder, lika lite som det handlar om att få gråta offentligt (ni har gråtit från och till ända sedan antiken, Homeros Akilles var en riktig lipsill!). Nej, nu är det dags för den stackars kraken att vakna upp och förlika sig med tanken på att tvivel inför sig själv, som verkande person i ett samhälle, som gjord till objekt av andra och som medmänniska, är något som vi andra, den andra, redan tagit för en del av livet. Det är igenom den insikten och att inse sin roll i detta maktsystem, att åskådliggöra och erkänna de mekanismer som föder fram flickor på annat sätt än pojkar, han verkligen kan lära sig att låta andra slippa den press som nu för honom ter sig så fruktansvärd. Innan det sker slipper inte ens medelklassmannen undan kvävande ideal och förväntningar.

BENJAMIN RASK

Rodeo
 1. Anna writes

  Sara Hansson gjorde nyligen en väldigt bra och rolig radiokrönika om “Den onödige mannen”. Lyssna på den!

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3718&grupp=10409&artikel=4501263

  Reply

 2. lg writes

  Så fort någon refererar til Inti Chaves osäkrar jag min revolver. Vilken är hans roll idag? Häromdagen var han sexolog (eller något liknande), tidigare har han varit journalist och nu kulturtyckare?

  Han han någonsin gjort något någon frivilligt betalat för? Gringo levde som bekant på statliga subventioner.

  Reply

 3. Karin writes

  Håller med dig helt – well put! Blev själv oerhört provocerad över den där artikeln, roligt att läsa din välformulerade analys.

  Reply

 4. julia writes

  jag måste bara få säga att du är så himla smart och bra

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net