Krönika, Mode

När hijaben blev snygg

Häromdagen när jag rörde mig från Windsor till kontoret i östra London (det tar ungefär 90 minuter från dörr till dörr) passerade jag en uppsjö av kvinnor i slöjor. Till skillnad från Stockholm, där medelklassen utlokaliserat allt ”störande” till kranskommunerna är London (40 % av befolkningen är ”ethnic” enligt den senaste statistiken) ett härligt smörgåsbord av hudfärg, bakgrund och stil.

Av denna anledning reagerar jag knappt när någon har hijab eller abaya, förutom när de fångar mitt fashionöga. Denna dag var det särskilt en tjej som fångade min uppmärksamhet. Hon hade en rätt anonym, grå hijab parad med beige cargobyxor, men något i stylingen var annorlunda från hur det normalt brukar se ut. Kanske var det något så enkelt som att hon inte bar en överdel som gick ner till knäna utan att man faktiskt såg linningen på byxan.

Det påminde mig om att jag sett en tjej på flyget till London som gick igång med värsta printsclashen med ett par byxor med kulört bokstavsmönster, två olika sorters grafiska överdelar och en svart huvudduk. Jag tänkte att hon såg modern ut.

Samtidigt har flera av varandra oberoende personer under senare tid frågat mig var de kan få tag på den vita långskjorta eller tunika som syns på många muslimska män – även om det bland dessa har funnits en viss förvirring kring om det är en saudisk thawb eller en annan, kortare variant de är ute efter. Även jag gick i dessa tankar när jag för två år sedan var i Indien. Plagget var helt enkelt snyggt.

Det må vara så att människor i nuläget reagerar på niqaber och abayor och att vissa länder får för sig att man kan förbjuda vissa typer av kläder. Men jag förutspår här och nu att så fort den allra värsta kontroversen lagt sig så kommer huvudduken och thawben bli heta inneplagg, särskilt bland dem som känner sig lite lagom vänstervridna. Hijaben kommer helt enkelt bli den nya palestinasjalen – ett annat plagg som under en period var likvärdigt med terrorism, men som i slutet av 90-talet helt och hållet förvandlades till en snygg scarf med lite lagom alternativmänniskakänsla.

För ärligt, vad är det för annan klädsel som nu kan uppröra medelklassen? Knappast punken, va? Knappast att visa kalsongerna heller. Unga människor som inte vill känna det som om de håller på att bli som sina föräldrar behöver något lagom Che Guevara-aktigt att klä sig i. När Mao-kepsar och säkerhetsnålar mest får mamma och pappa att nicka igenkännande finns det bara en väg att gå: att anamma den enda klädstil som skapar rubriker och upprörda känslor i dag.

Modet har redan varit och nosat på Nordafrika och Mellanöstern men influenserna har nästan alltid omarbetats så radikalt att de inte utgjort något klart brott med den vad som vanligtvis visas på catwalken. Det vi kommer få se är i stället hur de religiösa och kulturella barriärerna kring dessa plagg bryts ner och hur de reduceras till ”snygga kläder”. Paradoxalt nog är det först när hijaben används på ett sätt som får den att framstå som frikopplad från sin bakgrund som den på riktigt blir en del av den västliga traditionen, inte när modet försöker få den att se ut som om den är Made in France.

DANIEL BJÖRK

Rodeo
 1. Anna writes

  =’(

  Reply

 2. Anna writes

  Obstinat

  Reply

 3. champagne writes

  Har också funderat på det, här
  http://rodeo.net/const/2011/04/12/dagens-outfit/
  och här
  http://rodeo.net/const/2011/04/25/pakistan-och-veena-malik/
  Jag tänkte ha något hijabliknande på mig på klubb för ett par veckor sedan.. svårt, men en tidsfråga. Svårt att göra det utan att riskera att förolämpa någon, eftersom det är ett så laddat plagg. Men visst finns det otroligt mycket lockande med den rent estetiska biten. Sen är det lite mer struligt med allt annat som är inbyggt…

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net