Intervju, Kultur

Newkid gör bokslut på tonåren

På nya självbetitlade plattan sjunger Alexander Jr Ferrer om hur han härjade runt i Uddevalla under tonåren. Men 20-åringen jag träffar idag är långt ifrån ett stökigt kid – han är snarare ödmjukheten själv.

DU VAR INNE PÅ NÅGOT, JO, DU ÄR SÅ HIMLA TRÖTT PÅ LÅTARNA?

– Ja just det. Jag hamnade i en depression ett tag precis innan vi skulle släppa skivan och bara kände att – det har kan vi inte släppa, det här håller inte.

MEN DU MÅSTE HA TYCKT ATT DET VAR BRA EGENTLIGEN?

– Jag hade ju bra folk runt mig som påminde mig om att det faktiskt är ganska bra och jag visste väl det någonstans inom mig, jag har ju ändå lyssnat på de här låtarna 300 gånger, minst, och varit med i alla processer. Men magin man kan känna de första gångerna har på något sätt försvunnit. Under den där perioden lät jag materialet ligga ett tag, och sen lyssnade jag på albumet igen, och då kände jag – fan, vi kan göra det här.

Vit kavaj, Tiger of Sweden. Vita byxor, Acne. Grå sjal, Replay Accessories. Svarta skor, Acne.

HUR HÅRD ÄR DU MOT DIG SJÄLV NÄR DU LYSSNAR PÅ DIN MUSIK?

– Jag är nog jävligt hård. Det märks på hur många experimentella versioner av låtarna det finns på min dator. Sen vill jag att det ska vara på ett visst sätt liksom, vilket kan vara en anledning till att jag inte har så många gäster på plattan. Jag vill göra allt själv.

VILKA HAR DU SAMARBETAT MED?

– Som artister är det ju Lorentz och Ison, men sen är det producenter som jag har känt lite grann innan, till exempel Charlie Bernardo som gjorde ”Written in the Stars” förra året vilken blev en jättestor grej, han har producerat båda singlarna. Sen är det kompisar typ, och en producenttrio från Norge.

Vit t-shirt, Tiger of Sweden. Grå byxor, COS Mönstrad tröja, Lacoste. Rutig skjorta, Carin Wester.

ALLA DE HÄR STEGEN DU VARIT MED PÅ, VAR DE NYA FÖR DIG?

– Jag kunde nog allt till sista mastringen, där jag var helt grön. Men jag var där och sa vad jag tyckte.

HUR LÄR MAN SIG ALLT PÅ EGEN HAND?

– Jag har suttit och vridit och klickat, många timmar hemma. Det är samma med skrivandet, jag har lärt mig allt själv.

Stickad tröja, COS. Grå pullover, Tiger of Sweden. Halsband, Maria Nilsdotter.

NÄR BÖRJADE DU VARA SERIÖS MED MUSIKEN?

– När jag var 16-17. Då kom jag på att jag kunde skriva själv och kände att det var ett grymt sätt att uttrycka sig och få ut känslor på, eller bara ha kul, vilket jag tycker att det är. Men jag har sysslat med musik till och från sen jag var liten. Jag har gått i gosskör, spelat piano något halvår på musikskolan och spelat i band när jag gick i mellanstadiet. Så intresset har alltid funnits men det var inte förrän jag var 16-17 som jag fattade att det var något verkligen kunde göra.

HADE DU NÅGOT SPECIFIKT ”MOMENT” SOM FICK DIG ATT KÄNNA – SHIT, DET ÄR DET HÄR JAG SKA GÖRA?

– Det måste väl vara första låten jag spelade in. Jag och två killpolare spelade in en låt och jag tyckte att det var så jävla kul. Sen var jag fast.

Ljusgrå skjorta runt axel, Polo Ralph Laurent. Ljusgrå gubbskjorta, Day Birger et Mikkelsen. Mörkgrå skjorta runt höft, Loft. Byxor, Fifth Avenue Shoe Repair. Vita skor, Tiger of Sweden.

HUR HAR RESAN SETT UT EFTER DET?

– Jag gjorde min första låt och sen gick det ganska lång tid tills jag gjorde något nytt eftersom jag gick i skolan och hade andra saker på gång. Sen började jag skriva en massa låtar utan att släppa dem, jag bara samlade dem hemma. Jag är väldigt petig, så jag ville inte släppa iväg något och jag uppträdde inte för jag ville inte visa något som jag inte till hundra procent kunde stå för. Sen gjorde jag mitt första uppträdande och kände att det var fett, och senare fick jag mitt första gage för ett uppträdande och kände att – shit, det här är asfett!

VART VAR DIN FÖRSTA SPELNING?

– Det var på en modeshow i Uddevalla där jag fick spela i pausen. Det var jättestelt med folk sittandes i olika rader, och så fick jag komma fram och köra tung hiphop. Det var inte bästa mottagandet, men det var fett och nyttigt, jag lärde mig mycket av det. Sen fortsatte jag göra en massa musik och skrev kontrakt med skivbolaget Baseline i Stockholm. Så jag åkte upp hit och kände lite på det, började jobba lite över internet och sen flyttade jag för drygt ett år sen.

Grå skinnjacka, Acne. Örnring, Maria Nilsdotter.

KÄNNS DET KUL ATT BO I STOCKHOLM NU?

– Ja det känns asfett asså! Jag trivs här, men första halvåret var jag jävligt vilsen och visste inte vilken tunnelbana jag skulle ta, stod på fel sida i rulltrappan så att folk kom och knackade mig i ryggen och bah ”dude”! Allt går snabbare här så det är en stor kontrast att åka hem och märka att allting har stått stilla.

Mörkgrått linne, Fifth Avenue Shoe Repair. Kavaj, Loft. Spräcklig kofta, Carin Wester. Jeans, Pudel. Svarta skor, Filippa K.

NU ÄR JU ALLA LÅTAR PÅ SKIVAN PÅ SVENSKA, HAR DU NÅGRA PLANER PÅ ATT SKRIVA PÅ ENGELSKA OCH KANSKE FLYTTA UTOMLANDS OCH JOBBA?

– Absolut, om några år kanske! Jag skriver redan nästan hälften av alla låtar på engelska. Jag har ju EMI som skivbolag så jag får lite småjobb ibland och skriver åt andra artister. Men jag tror att jag kommer att släppa en platta på engelska innan jag lägger av med musik. Anledningen till att låtarna på skivan är på svenska nu är att det kändes mer personligt.

JA ÖVERALLT STÅR DET JU OM HUR PERSONLIG DIN PLATTA ÄR, HUR TÄNKER DU KRING DET EGENTLIGEN?

– Det är lite läskigt ändå. Jag satte mig ju bara ner och gjorde låtar efter vad jag kände. Jag kan känna att jag reflekterar över mig själv på det här albumet, på något sätt, och det har fått mig att växa. Jag har tagit tag i saker som jag har gjort och analyserat dem för att sen kunna lämna dem, på något sätt.

SOM TERAPI?

– Ja men lite som terapi. Och hela albumet är ju som ett bokslut på mina tonår, kan man säga. Det är som en samling berättelser om hur jag gjorde och hur jag kände.

Grå byxor, Carin Wester. Grå skjortgrej, Bella o Bastian. Spräcklig sjal, Hugo Boss.

VAR DU EN SMÅSTADSBUSE?

– Haha, vi busade en del, det var ju det man gjorde på fritiden. Det finns många som var mycket värre än mig, men man kan väl säga att jag hamnade med fel vänner i högstadiet. Men sen skaffade jag flickvän och slutade dricka och sådär. Så mina gamla vänner kanske fortsatte åt ett håll medan jag gick åt ett annat. Det var bra att jag hade min flickvän och musiken.

TROR DU ATT BRANSCHEN DU ÄR I TVINGAR EN ATT VÄXA UPP SNABBARE?

– Ja absolut, det är ju en jävligt hård bransch. Det finns en låt på albumet som heter ”Minns mig som en människa”, som handlar om att det är en tuff bransch och att du i slutändan är ensam, för om du inte levererar så är det ingen som bryr sig om dig egentligen. Jag har lite av den här ”ensam är stark-känslan” och det är den jag brukar gå efter. Och just att jag har stött på lite folk som inte alltid velat mitt bästa som person utan snarare karriärmässigt gör att jag har växt ganska mycket också.

VAD ÄR DET COOLASTE DU VARIT MED OM SOM ARTIST HITTILLS?

– Det var nog när jag satt mitt emot en kille på tunnelbanan, samma dag som jag var med i tidningen och märkte hur han sänkte tidningen och kollade på mig. Då fattade jag att – shit, det är en halvsidas intervju med mig i den. Det var så jäkla svettigt, men ändå episkt och så jävla fett.

Tröja, Kalda. Vit skjorta, Acne. Ringar, NC Raw.

BLIR DU IGENKÄND PÅ STAN?

– Nej det blir jag inte, inte än. Det är så stort Stockholm, och sen tror jag att stockholmare är lite snobbiga och inte låtsas om en. Det är en helt annan sak i Uddevalla.

DU SLÄPPTE DIN SKIVA I APRIL, VAD HÄNDER NU?

– Jag åker runt och spelar ganska mycket, pushar för skivan. Sen kommer en musikvideo och sådär. Jag var och spelade in i helgen och vi sket i hela den där vanliga musikvideogrejen och körde live faktiskt. Så vi står i en källare, jag och en kille med elgitarr, och spelar in låtar live.

DET BLEV FETT VA?

– Ja det blev skitfett! Men jag tycker att det är svårt att se på mig själv. Det är många som frågar mig om det som artist är jobbigt att lyssna på sig själv, men det har jag verkligen kommit över.

VAD HAR DU FÅTT FÖR RESPONS PÅ DEN HÄR SKIVAN?

– Jag har fått grym respons! Det är många som är väldigt glada för att albumet är så pass personligt och att man kan ta till sig låtarna. Det har nästan gått bättre än vad vi hade trott. Jag har fått jättefina recensioner, en fyra i DN, jättefina ord, så det har gått skitbra.

SÅ DU LÄSER RECENSIONERNA?

– Jag lovade mig själv från början att jag inte skulle läsa dem, men jag är så jävla nyfiken som person, så jag har faktiskt läst ganska många. Det är en farlig grej för man tar lätt åt sig av det man inte håller med om.

Ljusgrå jacka, Hugo Boss. Mörkgrå hood, Whyred. Ljusljusgrå lånhkalsonger, Fifth Avenue Shoe Repair. Svarta converseskor, Tommy Hilfiger.

GOOGLAR DU DIG SJÄLV OCKSÅ?

– Ja absolut! Ibland när jag är ledsen brukar jag googla mig själv, för ibland står det ganska fina saker. Folk som lägger upp min musik eller skriver något om mig på bloggar till exempel, sånt gör mig jävligt glad. Att någon tar till sig ens musik är en sak, men att man sen vill visa det för någon annan, det är en annan grej, det är grym kärlek liksom.

KAN MAN SÄGA ATT DU ÄR SVERIGES SVAR PÅ USHER ELLER CHRIS BROWN?

– Jag tror att jag kommer med någonting nytt, men jag vet inte om någon har saknat det. Jag har försökt göra något nytt och kul, och det känns som att folk tycker att det är en bra grej. Men att jag skulle vara Sveriges svar på något, det kanske jag inte håller med om.

BLIR DET NÅGON ANDRA SKIVA?

– Jag har faktiskt redan börjat, jag håller mest på och experimenterar och sitter och gör konstiga grejer som blir jävligt feta. Det blir intressant att se om det blir ett album eller något annat. Men det finns absolut material till att släppa ett nytt!

 

TEXT: JOHANNA ANDERSSON
FOTO: EMMA SVENSSON
STYLING: GORJAN LAUSEGER
MAKEUP/HÅR: PARI DAMANI/AGENT BAUER
STYLISTASSISTENT: NILS MAGNUSSON

 

Rodeo
  1. rasmus writes

    var hittar man långkalsongerna från 5th? kan inte se dem någonstans på hemsidan.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net