Krönika, Mode

Modet, iPaden och den blåsta generationen

Alltid när något nytt inträffar så delas världen upp i dem som hävdar att det nya kommer förändra allt, och dem som tycker att det nya är skitjobbigt. Modevärlden, som i teorin är en värld där förändring omfamnas, var oerhört långsam att börja digga nätet. Stylister hade inte email förrän på 00-talet och det är vanligt att höra nedlåtande ord om både twittrande och bloggande (Anna Wintour gillade ju inte ens ordet blogg).

Däremot älskar stylister och modevärlden i stort iPaden (”bilder blir så fina!”). Det borde vara ett varningstecken med tanke på deras track record. Att modevärlden gillar sina produkter på iPaden är snarare ett bevis på att vad de än gör med modetidningar i digital form i nuläget så är det inte ditåt vi är på väg.

På sajten Business of Fashion skriver Vikram Alexei Kansara om iPad-magasin. Några av kommentarerna från dem han intervjuar: ”Nästan alla de stora förlagen gör något jag kallar ’papper för skärmen’”, ”Trots all rörlig bild och tredimensionella figurer och annat nonsens är grundtanken bakom många av dessa appar fortfarande väldigt, väldigt printinriktad.”

Kansara sammanfattar:

iPaden är en enorm möjlighet för utgivare att experimentera med nya interaktiva upplevelser. Men i dag är de mest intressanta magasinapparna personaliserade sociala magasin som Flipboard – som skapas i realtid från användarens favoritsajter och saker som deras vänner delar med sig på tjänster som Facebook och Twitter – och användbara tjänster som Net-a-Porters iPadmagasin som minskar avståndet mellan redaktionell inspiration och försäljning.

Jag har en iPad och det är fantastiskt att titta på bilder på den. Jag har även sett till att testa en del tidskrifter, som Elle och Vanity Fair samt Times och Sunday Times – veckoprenumerationen är ändå så billig.

Men även jag har märkt att det saknas många funktioner. Visst, det är skönt att man bara kan ladda ner tidningen och läsa den utan att behöva springa iväg till butiken. Där det faller för mig är när jag vill dela med mig av materialet på Twitter eller Facebook (funkar med Elle, men inte med Vanity Fair eller Times). Eller bara en sådan enkel grej som att citera ur artikeln – det går inte att markera text och kopiera i någon av apparna. De känns helt enkelt inte särskilt användarvänliga.

I takt med att allt fler modesajter integrerar shopping (som Rodeo till exempel) tycks det däremot inte helt osannolikt att modetidningar kommer röra sig allt mer in i gränslandet mellan äkta och så kallad ”skenbar shopping” (när man typ stylar ihop saker in önskeoutfits, men som man aldrig kommer ha råd med).

Om man tittar på hur folk närmar sig mode i dag så är det ett mischmasch av att bläddra igenom Style.com-bilder, se vad som finns på Net-a-porter och Asos, kolla vad Elin Kling eller Jessica Alba har på sig, drömma om en handväska som man såg i Vogue etc. Det är en ständig växelverkan mellan inspiration och inköp – ibland är det till och med svårt att säga vad som är inspiration och vad som är shopping.

Mode 2011 är också att kunna kommentera och dela med sig av snygga bilder på Tumblr och Facebook eller bara ta del av den enorma bildflod som håller på att ta över internet.

Om vi tänker oss modetidningar i en iPad-värld så är det just det som Kansara och många andra är inne på som känns som den logiska utvecklingen: att läsa Vogue borde helt enkelt vara fullt av möjligheter att klippa ut kläder man gillar, söka efter liknande plagg i en mer budgetanpassad nivå, lägga upp bilderna på sin Tumblr, köpa väskan med ett klick, växla mellan olika appar på ett enkelt sätt.

Modetidningar har traditionellt sett varit ett slags kuratorer av säsongen, men den så kallade ”blåsta generationen” är mycket mer intresserad av att sätta en egen prägel på sin stil och vara delaktig i att bestämma vad som är inne. Jag tycker varken det låter blåst eller opolitiskt.

DANIEL BJÖRK

Rodeo
  1. Jake writes

    “den så kallade ”blåsta generationen” är mycket mer intresserad av att sätta en egen prägel på sin stil och vara delaktig i att bestämma vad som är inne. Jag tycker varken det låter blåst eller opolitiskt.” – bra avslut.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net