Krönika, Skönhet

Ingen rök utan eld

I söndags såg jag Moderna Museets stora retrospektiv över Siri Derkerts liv och leverne. Nu skriver inte jag om konst men ändå: oljemålningar, scenkostym, vävtekniker, modeteckning, skulptur och ett ständigt brinnande samhällsengagemang byggde utställningen. Mitt bestående intryck var och är hur modernt det hela kändes. Vad Derkert lyckades åstadkomma i början av förra århundradet är beundransvärt: hon flyttade som 20-åring till Alger tillsammans med andra målande väninnor för att studera, skaffade sedan barn med en man hon lämnade för att fortsätta sin egen karriär och självständiga liv, hon drev med Fogelstagruppen frågan om kvinnlig rösträtt. På toppen av karriären ristade hon in Internationalen på väggarna tillhörande Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Bara under den korta tiden av en vecka har Ann Charlott Altstads text Den blåsta generationen för Aftonbladet vida diskuterats – här på Rodeo och i andra medier. Detta borde rimligen betyda att det kunde räcka och att ni stackars läsare skulle få slippa ännu en infallsvinkel på samma ämne. Icke.
Altstad menar att den generation jag tillhör, med ”modebloggare” i spetsen, en slags gallionsfigurer om man så vill, är den minst reflekterande i jämförelse med tidigare generationer. Enligt henne är vi besatta av konsumtion, dålig modejournalistik och ”bekräftelseknarkande” förebilder. Att så inte är fallet har redan Johan Wirfält, Lisa Ehlin och Hanna Johansson klarsynt påpekat.

De bloggar som nämns i Alstads text, som hon kritiserar för att inte vara annat än dold reklam förklädd till tidsfördriv, utger sig aldrig för att vara ”konst, kultur och vetenskap”. När jag läser Ann Charlotts text verkar det nästan som om hon är arg på modet eller modesystemet i sig. Mode/intellekt är enligt henne ett motsatspar och en omöjlighet, inte något intressant. Vad hon glömmer är att andra modeinstutitioner som centrat för modevetenskaplig forskning vid Stockholms Universitet eller det svensk-franska magasinet för modeteori Vestoj blivit till och expanderat jämsides alla mainstreambloggare i Sverige. Vilket betyder att den intellektuella delen av modesverige snällt får tacka massan för möjligheten till utrymme och uppmärksamhet. Tanken på en helt igenom intellektuell modebevakning är orimlig – långt ifrån all annan svensk kulturjournalistik, exempelvis det som skrivs om film eller litteratur, bedöms lika hårt som Altstad nu granskar modejournalistiken. Sofis mode, Styleby och your average modeblogg borde få existera på samma villkor som annan, låt oss kalla den folklig, kulturbevakning.

Är vi 80- och 90-talister bortskämda, förslappade och drivna av karriärism och konsumtion? Nej snarare handlar det om att vi saknar verktyg att göra något av våra möjligheter till påverkan. Att inte fler ungdomar bloggar om politik är inte sjukdomen i sig – utan istället symptom för något annat. Den informationsrevolution internets allt större roll i samtiden inneburit och frammanat borde ju rimligtvis hjälpa ungdomar.

I slutet av förra veckan åt jag middag med UNFs ordförande Vidar Aronsson, någon som verkligen har erfarenhet av ungdomars eventuella förmåga till engagemang. När vi pratade om vår gemensamma uppväxt i Växjö slog det oss båda hur konstigt det är att ingen av oss under gymnasietiden haft en skoltidning. En skoltidning är ett enkelt medel för ungdomar att få pröva sig själva som tänkande människor med en ståndpunkt i ett sammanhang. Om nu Växjös politiker fann det för dyrt eller för oviktigt med en sådan aktivitet på våra skolor vet jag inte, men det jag minns är en orimlig förväntan på ungdomars handlingskraft – det ungdomar behövde och innerst inne ville ha förväntades vi tjata oss till. Som alla som någon gång varit unga hände inte detta, ungdomar har helt enkelt för mycket annat att tänka på för att ständigt kräva sin rätt.

Siri Derkert föddes in i en priviligerad familj som högst troligen möjliggjorde hennes kamp och utbildning. I dag, nästan hundra år senare, undrar jag om det inte ser likadant ut. Hur kan vi annars förklara att det är personer som Blondinbella som för stor publik får berätta sina historier och om sina engagemeng. Visst finns det motpoler och röster från andra bakgrunder men de borde vara starkare. Hade det i dag vid Sveriges grundskolor och gymnasier funnits en tydligare ambition att ge verktyg till ungdomar för att känna sig delaktiga i en samhällsdebatt, att använda sig av rådande informationsflöde och moderna medier skulle situationen se annorlunda ut. Enligt Ann Charlott Altstad har min, och vår, generation redan alla medel – därför besvikelsen.

BENJAMIN RASK

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net