Intervju, Kultur

Mika Modiggård

Mika Modiggård lämnade Stockholm för Berlin med drömmen om en designkarriär och ett eget märke. Med fokus på sportigt high fashion och eko-mode är hon i sommar högaktuell med sin nya kollektion som visas på Berlin Fashion week i juli.

Berätta om dig själv!
Jag fascineras av vad som går att skapa med tyg och andra material. Det tar upp nästan all min tid. När jag  inte jobbar med mitt märke eller hustlar kläder på andra sätt gillar jag att dansa och hänga runt i Berlin på allt från lodisloppisar till Soho-house.

Berätta om ditt märke MIKA MODIGGÅRD?
Bakom märket MIKA MODIGGÅRD står jag och min partner in hustling Casey Anderson. Jag har hållit på med kläder, sytt och sålt under mitt eget namn sedan jag var femton. Efter skolan på mellanstadiet brukade jag gå till Myrorna på Hornsgatan och köpa upp kassar med billiga kläder, sprätta sönder dom för att fatta hur det fungerade. När jag flyttade till Berlin för ett par år sedan ville jag se om det gick att jobba som designer. I min nya studio där jag jobbade första två åren föddes idéen om ett ”riktigt” MIKA MODIGGÅRD märke. För mig betyder processen under framställningen av plagget mycket. Jag vill producera mina kläder på ett schysst sätt men inte kompromissa med designen. Vi känner att den filosofin är underrepresenterad i branschen även om vi ser en stark förändring och stort intresse bland många grymma labels att börja arbeta mer etiskt. jag tänkte att bättre att köra schysst redan från början. Vi jobbar med certifierade ekotyger och lokalproduktion! Vi jobbar med den nya kollektionen nu och ska visa den på Berlin fashion week i sommar. Jag inspireras av kontrasten mellan stabilitet, rytm och fart. Bergochdalbanor, klippor och hav.

Hur tänker du med dina smycken? Hur kompletterar dina smycken klädkollektionen?
Smycken och accessoarer behövs för att göra en fulländad look, i kollektioner och allmän styling. Jag bär alltid smycken själv och just nu integreras dom i varje kollektion. Men i framtiden kanske det kan
bli en fristående linje också. Jag ser inga begränsningar men min label. Jag kan kan ju göra allt, precis vad jag känner för. Som att ha sitt eget skivbolag.

Varför valde du att flytta från Stockholm och starta upp ditt märke just i Berlin?
Berlin är ju fett, soft och relaxed, med många kreativa människor och ställen som dom flesta säkert redan har förstått. Men faktum är att som modestad att jobba i är det jättebra här. Det finns mycket kunskap i staden, många modeskolor och bra lokala producenter. Tyskland har fortfarande kvar en bra TEKO industri. Det finns stora prisvärda lokaler att jobba i. Som modestad blir det en allt viktigare plats på kartan.

Berätta om Sustainable Fashion summit!
I september håller Nordic Fashion Associations en stor konferens för att diskutera framtidsmålen inom hållbart mode. Den hålls i Köpenhamn och i samband ordnas en tävling, NICE Design Challenge. 20 märken från hela norden deltar.

Många andra märken som deltar i tävlingen är ju väldigt stora, har du något att komma med där?
Det känns fett bra att vara i samma samanhang som riktigt etablerade märken som MARIMEKKO, Day Birger et Mikkelsen och Dagmar. Klart jag har nått att tillföra! Vi gör sportswear men i den här tävlingen som
presenteras med en visning gör varje märke två outfits Vi har ett koncept som kräver highend pieces och det är kul att ta tid till att göra det med.

Hur tänker du på arbetet med med ekologiska kläder? Vad finns det för fördelar och nackdelar?
Det är viktigt för mig och ytterst nödvändigt att tillverka kläder på bästa minst miljöpåverkande sätt och ha en kritisk inställning till överproduktion. Det är ju omöjligt att producera kläder utan att det påverkar miljön alls. Men att välja bra material, produktion och fraktsystem som påverkar naturen så lite som möjligt är schysst. Fördelarna är självklara. Den stora nackdelen är att utbudet tyger inte är lika stort som marknaden med orena tyger. Men det förändras. Nu när fler märken med större produktioner hakar på ökar efterfrågan
och sätter press på industrin och varje säsong lanseras nya snygga alternativ.

Har du någon drömperson som du skulle vilja se bära dina kläder?
Jag gillar girlpower så gärna både Beyonce och Gudrun Schyman.

Vilka är dina bästa Berlin-tips?
Att shoppa är bäst utanför city. Där jag bor i Neukölln ligger en fem kvadratmeter stor parfymbutik ”Parfümerie Areej”. Ahmad, killen som har den är asnice! Han har massa klassiska dofter och fyller på små fina flaskor för nästan ingenting. Här finns också mycket bättre billigare loppisar och marknader än i Prenzlauerberg. Med ett bra öga och lite fysiskt ansträngning brukar jag gräva fram sidentoppar och annat snyggt för en euro styck. Berliner ring är också skönt att åka ett varv och kolla in graffiti!

Vad är bäst/sämst med att jobba som du gör? Känns det ibland kämpigt att jobba själv med ditt eget märke?
Det känns som att jag bara har börjat och lär mig på vägen. Det är många trådar att hålla i och ekonomiskt ganska våghalsigt men jag tycker också att det är sjukt kul. Brytpunkten när det började rulla och hända saker
kom när jag hookade upp med Casey och skaffade assistenter. Att vi är fler gör det möjligt att genomföra stora drag på ett annat sätt. Det bästa med att ha en egen label är att vi bestämmer själva kan ha vår
egen takt och göra det vi tror på. Vi jobbar mycket och tror att vår idé med organic fashion sportswear kommer att få utrymme. När vi får bra feedback som nu så känns det lätt. Men det är mycket slit och det
var längesen jag hade semester.

Kolla in mer på www.mikamodiggard.com/

Vanda Wide

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net