Intervju, Kultur

Vi har alltid haft viljan att skapa och göra saker med egna händer

Bröderna Vemund och Eitil Thorén startade klädmärket Mouli 2005. Idag finns de i runt 80 butiker i Sverige och på den egna webbshoppen finns även en nysatsning – på konst.

Berätta om konceptet bakom Mouli.

Vårt koncept, Family friends and fools har vuxit fram med tiden, vi har alltid byggt varumärket kring våra vänner och med hjälp av vårat kontaktnät. Från början så var det bara till våra nära, kära och oss själva vi ritade kläder och även om kollektionen vuxit så är det fortfarande där vårat fokus ligger. Det är människorna runt omkring oss som vi blir inspirerade av. Våra föräldrar som är konstnärer och våra vänner som alla har olika egenskaper och ställer till med sjuka upptåg.

Hur går designarbetet till?

Först bestämmer vi vad kollektionen ska handla om. Det kan vara en plats, person, pryl eller miljö som intresserar oss. Sen tar vi reda på vad som händer där, vi försöker isolera någon typ av känsla som vi kan utgå ifrån. När vi har koll på det så börjar vi rita kläder och då börjar den kreativa kampen. Oftast är vi helt överens och allt flyter på men ibland får vi diskutera, övertala och kompromissa. När vi fått ihop en helhet så börjar själva produktionsarbetet. Då handlar det om plaggskisser, måttlistor materialval och färgsättning. Under processen från skisstadiet till färdigt plagg så händer det saker hela tiden. Designarbetet är ett ständigt pågående arbete, man kan få ideér när som helst.

Hur startade allt? Vilka arbetar med/ligger bakom Mouli?

Vår uppväxt med konstnärsföräldrar har nog format oss, vi har alltid haft viljan att skapa och göra saker med egna händer. Att driva ett klädmärke kräver dock massa andra egenskaper också. Vi träffade Henrik som hade mycket erfarenhet av att driva företag och kombinationen blev väldigt bra. Vi ritade en minikollektion som vi försökte sälja in, det gick sådär. Kollektionen var ganska ful och framförallt för liten. Efter något halvår bestämde vi att vi skulle försöka göra det på riktigt. Vi jagade investerare och efter mycket slit och långa möten så kunde vi rita och producera vår första riktiga kollektion, det var 2005 och den togs emot väl. Henrik är fortfarande VD och vi har typ 5 investerare som har hjälpt oss när det varit tungt.

Berätta om ert arbete med konst och mode!

Konst och mode går i princip hand i hand då det gäller att skapa, fast man har friare händer då man målar en tavla. Ett klädesplagg måste sälja i butik och då är det viktigt att man inte spårar ur alldeles för mycket.

Vi har alltid tyckt att det är kul att måla tavlor och tyckte det var ett bra sätt för Mouli att få ett bredare uttryck. Vi har skickat ut tavlor till våra återförsäljare och bett dom hänga dessa i ankytning till våra kläder. På så sätt hoppas vi att det ska öka varumärkeskännedomen hos konsumenterna och bidra till att dom får en klarare bild av vilka vi är.

Hur ser den typiske Mouli-bäraren ut?

Han ser skön ut och kan vara I vilken ålder som helst, vår kollektion har blivit bredare med åren. Vi har allt ifrån hoods och slappa tshirts till välskräddade buttondownskjortor och trenchcoats. Ibland är han en hon, för det är många tjejer som gillar att bära våra kläder. Vi försöker att inte avgränsa vårt mode med tradiotionella fack. Han kan vara punkare, banker eller postgubbe. Det spelar ingen roll, bara han är skön och gillar kläderna. Det är en diffus förklaring men det är sanningen.

Vad kommer att hända med Mouli de kommande åren, vad hoppas ni på?

Vi hoppas kunna göra ett bra jobb på nya marknader också. Norge, Danmark och UK ligger nära och känns naturliga att börja bearbeta. När omsättningen ökar kan vi anställa mer härliga människor och vi får också möjlighet att utöka kollektionen ytterligare. Det är vårat grundmål, att ha ännu roligare på jobbet och utvecklas ännu mer.

Vad kan vi förvänta oss av er fest på hotell Anglais den 15:e juni?

Att det blir en bra blandning av människor som har det trevligt tillsammans. Det kommer ju finnas tavlor att titta på, kall dryck och Pleasurekraft + Darwin&Backwall bakom skivspelarna. Ni kan förvänta er en riktigt härlig kväll.

Berätta om utställningen som sker i samband med festen!

Detta är den första utställningen vi gör och tanken är att vi ska ha fler framöver och göra samarbeten med olika intressanta konstnärer och kreatörer. Den här gången har vi själva gjort tavlorna och även bjudit in våra föräldrar att göra några var. Temat är musik och vi har alla använt samma teknik, print och måleri på stål. Utställningen drar igång 15 juni och kommer hänga I två veckor i stora baren på Anglais.

Detta är ett samarbete mellan Rodeo och Mouli.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net