Krönika, Skönhet

Om när Zlatan kastade tröjan

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic poserar i kommande underklädeskampanj för det italienska modehuset Dolce & Gabbana i bar överkropp med tydligt synliga underbyxor. Han är vältränad, läcker, eftertraktad och början på något nytt. I alla fall om vi ska tro artikeln Mannen som gör sig till sexobjekt som 9 juni publicerades i Dagens Nyheter. Här tar journalisten Peter Letmark hjälp av moderedaktör Daniel Lindström och modevetare Philip Warkander för att tolka vad Zlatans, låt oss kalla det, utvik betyder för den samtida mannen.

”Det bokstavligen osar sex om den här bilden. Här har vi världens största fotbolsspelare och en absolut förebild för unga pojkar. När killarna ser honom på det här sättet kanske det känns helt naturligt för dem att vara både man och sexsymbol[…]”. För Lindström finns det inget tvivel om Zlatans inverkan på unga män i dag, han saknar inte betydelse utan genom att posera topless underlättar han för killar i Sverige.  Även Warkander menar att kampanjen från Dolce & Gabbana ger unga män fler roller att spela, andra sätt att vara på: ”De får en större social rörlighet i sina manliga roller. Att se Zlatan gå från grannhuset till att vara Dolce & Gabbana-modell gör att världen blir litet mer tillgänglig”.

Vad de båda säger är alltså att en genom bildkulturen sexualiserad man breddar könsidentiteter. Att Zlatans kalsongkant når ut till förortskidsen och får dem att … också tappa tröjan?

Det är i dag få män förunnat utsättas för denna, om vi ska tro Daniel Lindström, gudabenådade objektifiering och att därefter faktiskt accepteras. Gruppen män som tillåts göra detta är likriktad och snäv. Den manliga modellen Andrej Pejic pryder just nu omslaget till magasinet Dossier, även han topless. Med anledning av att Pejics kropp snarare liknar en kvinnas än en mans har omslaget censurerats av de amerikanska bokaffärerna Barnes and Noble och Borders. Andrej har högst sannolikt förkastats som manlig förebild och sexikon av fler andra än de två största bokaffärerna i USA.

Zlatan har en buffert av maskulinitet, han är hyllad nationalklenod med vacker fru och en manligt kodad kropp. Han kan korsa gränsen för manlighetens traditionella arenor och visa upp sig, i fotografierna blir han inte sårbar som en sexualiserad kvinna utan snarare stärkt i sin manlighet. Samma trygghet åtnjuter inte Andrej hamnar istället i en utsatt situation på grund av sin atypiskt manliga kropp, blick och utseende.

Titeln på Peter Letmarks artikel visar på missuppfattningen att ett sexobjekt är något en person väljer att vara, som ett resultat efter en tids ansträngningar. Letmark måste vara omedveten om att det istället är subjektet som dömer, gör och betraktar. Objektet, i sin tur, betraktas och är den passiva. Sexobjekt skapas i samtiden av normen, de är våra sexuella ideal förkroppsligade, en behållare för våra samlade begär. De själva kan göra lite för att faktiskt förändra sina situationer.

Är det då så att världen är eller blir mer jämlik bara för att det finns manliga sexobjekt? Nej, självklart inte. För även om det är så att sexualiserad kanske är en ny, tillåten, roll för mannen att spela är det osäkert om det är en roll han efterfrågat. Istället förstärker bara sexualiseringen norm, innanför- och utanförskap.

BENJAMIN RASK

Rodeo
 1. Angeliqa Game writes

  Så duktig du är på att skriva & formulera dig, Benjamin! Jätte kul att läsa dina krönikor! /Angeliqa

  Reply

 2. AA writes

  SUPERBRA!!!! smart du är.

  Reply

 3. Jacqueline Kothabuer writes

  Njuter av det faktum att du + Rodeo = sant. Vilket LYFT!!!!!!!!

  Reply

 4. Benjamin writes

  Tack ni! :*

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net