Krönika, Mode

Du ska inga andra trender hava bredvid mig

För inte så länge sedan firade jag och min pojkvän att vi varit ihop ett antal år genom att åka till Cheltenham för en väl värd helg tillsammans i hyfsat lyxiga omgivningar.

Cheltenham är en liten ort i Gloucestershire, på gränsen till Cotswolds och vi passade på att kolla in stans halvposha varuhus.

Väl där drabbades jag av en känsla av som jag även hade fått på herravdelningen på Åhléns City i Stockholm. Tro det eller ej, men det finns nämligen inga märken längre.

Eller jo, det finns ”märken”, men det är mer en teknisk fråga som handlar om var ens pengar hamnar i slutändan. Vad som är alldeles tydligt är att vi nu lever i en tid då alla modetrender har löpt amok. På herravdelningen i Cheltenham var allt kulörta pikétröjor, chinos och jeans, tillsammans med lite rutiga skjortor och accessoarer med vintagekänsla. På Åhléns presenterar alla märken samma vision av hur män ska klä sig just nu, en något skrynklig look, basically ett modets shabby chic.

Visst, det finns nyanser i bilden, men att alla dessa företag gör högst snarlika klädesplagg pekar på att för att platsa på de stora varuhusen just nu så ska märken inte vara komplement utan bara oändliga variationer på samma tema. Så att när NN.07 har sålt slut på ett par beiga chinos eller en chambrayskjorta i en viss storlek, är det bara att marschera över till Marc O’Polo, förvissad om att de finns där.

Jag tror säkert att detta till viss del är inköparnas ansvar, de väljer helt enkelt ut de trendiga plaggen ur kollektioner som på pappret även har delar som skiljer dem från varandra. Men det är fascinerande vilket intryck av att vi alla ska pressas in i samma ”heritage fashion light”-form som man får av en shoppingrunda idag.

Vad det gäller tjejer är jag osäker på om det är lika tydligt – herrmode har ju en förmåga att vara lite mer pekpinne och millimeterestetik – men samma sak gäller även här: Trenden regerar.

Hur hamnade vi här? Man kan inte ens gå på Myrorna utan att få Trenden nerkörd i halsen. Jag minns en tid då man var tvungen att kämpa för att hitta något snyggt, men idag är det tvärtom – det är svårt att hitta något som är off.

Man undrar ju vad det gör med människor. Hur ska folk kunna utveckla smak om de ständigt får äta anpassad men aldrig utmanande mat. Att shoppa idag är sanktionerat av socialstyrelsen. Det är miljöanpassat och kundnära. Man känner sig alltid välkommen, man funderar aldrig över om man måste prova ett plagg för att veta om det passar. Okej, nu överdriver jag, men allt är så strömlinjeformat, så välkammat och, ja man kan väl knappast säga något annat än ”tråkigt”.

Jag och mina kompisar leker ibland en lek som vi kallar ”att pulla”. Nej, det har inget med kvinnliga könsorgan att göra, i stället är det pulla som i ”pull off”. Leken leks med fördel på avantgardemodepalats som Dover Street Market och går ut på att man plockar fram extra svåra plagg och ber sina kompisar pulla dem, vilket alltså innebär att se snygg ut i dem. Det är mer sånt som skulle behövas i dagens värld eftersom det är som ett slags provsmakning av mode med syfte att lära sig hur man får det avancerade att se enkelt och självklart ut. Ingen behöver utmanas att pulla en trend, den är skapad för att sakna tuggmotstånd. Snart sitter vi här helt utan tänder.

Rodeo
 1. Karin writes

  Åh jag håller med dig! Man kanske inte kan likna olika städer med olika avdelningar på ett varuhus men jag gör det ändå.. Jag bor i Berlin nu och när jag började komma hit för flera år sedan fanns det något mystiskt och väldigt speciellt över Berlinarnas stil (och osmaklighet ibland). Det som gjorde att det verkligen kändes att nu är jag i en annan stad i ett annat land. Nu är Weekday det som sätter ribban för modeintresserade tyskar och alla märken hakar på. Skandinaviskt och trendigt i all ära, men själen och skaparglädjen verkar fått stryka med på kuppen.

  Reply

 2. S writes

  jag jobbar i en butik i en mindre ort, där vi säljer street/skate kläder, till killar (tjejkläderna fick vi droppa, alla handlar på gina och new yorker här). de senaste åren har det blivit mer och mer svårt att hitta unika plagg inom skate och street (då utbudet inom denna kategorin blir mer och mer mainstream), vilket gjort att vi som tidigare haft ett unikt utbud i stan, nu konkurrerar med carlings och new yorker om kunderna. för varför ska de gå till oss och köpa ett märkesplagg, när de kan få ett liknande för en tredjedel av priset hos en kedja? och de alltför unika och “coola” plaggen vill de inte ha, då killar, precis som tjejer i en liten håla, är livrädda för att sticka ut. mkt tråkig utveckling.

  Reply

 3. Framtiden | Tidens tecken writes

  [...] alla ändå klär sig i likadana kläder, och eftersom alla märken producerar likadana kläder, kommer det inte att handla om att ha kläder av en viss typ längre, och inte heller om att ha [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net