Krönika, Skönhet

Svenskt Näringsliv – en fara för den psykiska hälsan

Vid förra månadsskiftet släppte Svenskt Näringsliv en rapport som fick Sverige att uppmärksamma en lustig högskolekurs med Harry Potter i fokus. Det handlade om att humanioria- och konstkurser mer sällan leder till ett arbete än andra utbildningar och att studiestödet därför borde sänkas för just de tidigare kurserna. 
Rapporten möttes av stark och befogad kritik från bred front: Emma Stenström, själv ekonom, skrev på Svenska Dagbladets kritiksidor om vad hon kallade för ett ”korkat utspel”. Vår egen Rodeo Const skrev om ett krig mot den fria tanken och om att utbildning inte borde handla om lönsamhet.
Nu, några veckor senare, när samlad svensk tyckarelit häckar i Almedalen är tankar på studiestöd förmodligen lagda åt sidan. Dessutom har Svenskt Näringsliv, via VDn Urban Bäckström, förklarat det hela som ett missförstånd. Enligt honom finns inga förslag på att ändra studiemedlen.

Missförstånd eller inte – något i kritiken mot det eventuella förslaget på sänkningar fattas mig. De svar jag har läst tycker, precis som jag, att uttalandet var ovanligt korkat, hur kan Svenskt Näringsliv inte förstå att kreativa människor är det som behövs för att starta och driva framtidens svenska företag? Däremot hittar jag ingenstans någon som tänkt på vad utspel som de här innebär för människan och hennes samtid.

Det amerikanska magasinet AdBusters skriver 23 juni att ett kulturellt skifte sker vid nordamerikanska universitet, ett skifte som definierar vår generation och dagens studenters sätt att tänka. Skribenten Darren Fleet menar att det där, i dag, inte längre finns utrymme att utforska intellektet och kulturer, istället har universiteten blivit en hjärnans fängelse där tävlan och förväntningar på en karriär pressar eleverna. Till följd har den allmänna psykiska hälsan bland studenterna förvärrats – i dag söker inte längre studenter hjälp för specifika problem som en relation i kris eller en närståendes död utan för tillstånd som livskris och oro inför framtiden. Varje år dokumenterar Association of University and College Counseling Center Directors Annual Survey hur det står till med den allmänna psykiska hälsan vid nordamerikanska kampus, och det ser inte ljust ut. Senaste undersökningen visar att två tredjedelar av kontinentens studentmottagningar har fler patienter än de kan ta hand om med växande väntelistor som följd. Fleet skyller det som sker på neoliberalismen som främsta ekonomiska ideologi bland de styrande i dag.

I Sverige mår inte heller studenter bra, enligt en undersökning utförd av Uppsala Studentkår våren 2010 lider ungefär en fjärdedel av stress eller ångest. Hur utbredd Daniel Fleets amerikanska neoliberalism är bland våra styrande politiker vågar jag inte säga men jag vet detta: de älskar den enskilda individen och hennes ansvar.

Fredrik Reinfeldt sa i ett avslutningstal vid moderaternas stämma i slutet av oktober 2007 att ”Individualismen är vägen till frihet”, att det är en grundläggande tro partiets politik bygger på. Svenskt Näringsliv och moderaterna har på många vis nära band, ett ideologiskt sådant är denna starka tro och fokus på individen. Det är den tron som kräver att varje student blir lönsam, det är den som inte förmår sig se lärosäten på olika nivåer som i sig själva nyttiga för samhället och dess medborgare, det är den som formar karriärister blinda för annat än personlig vinning.

Modern utbildning kräver ett visst mått av individualism – visst, det måttet är redan uppnått. Även ett kollektivt tänkande måste genomsyra universitet och högskolor, där politiker, anställda och elever inser att lärandets framgång varken mäts i nystartade företag eller anställda efter utbildning. Att få möjlighet till att utveckla ett analytiskt tänkande och att få testa det egna intellektets kapacitet tillsammans med utforskandet av oss själva och det runt människan är stärkande både för självkänslan, den psykiska hälsan och medmänskligheten.

BENJAMIN RASK

Rodeo
 1. @alveolarplosive writes

  Om ni är intresserade av att veta vad som faktiskt hände på Svenskt Näringslivs seminarium i Almedalen, kan ni läsa det här:

  http://projektathena.se/2011/07/04/konsten-att-strula-till-svenskt-naringslivs-fortroende/

  Reply

 2. Christian writes

  Många har uppenbarligen missuppfattat Svenskt näringslivs intentioner. De vill hjälpa studenter att göra mer medvetna val, något som kan vara svårt när man är ung och pressa universiteten att ge bättre kurser.

  Man bör vara medveten om att vissa val av kurser inte leder till jobb och är bortkastad tid.

  DET BEHÖVER INTE VARA HUMANIORA-KURSER. Många sommarkurser i naturvetenskap lider av samma problem som nämnda Harry Potter-kursen. Exempelvis kursen Materiens minsta byggstenar på KTH.

  Det är bra att SN tar upp det här problemet. Det är mindre bra att humanister av någon anledning nästan aldrig kan diskutera saker på ett sansat sätt, utan alltid tar till personangrepp.

  Reply

 3. Benjamin writes

  Hej Christian,

  Vad kul att någon med en annan åsikt kommenterar.

  Tyvärr verkar det inte som om du har förstått vad jag menar – det är inte specifikt humaniorakurser jag försvarar utan ställningen att, som jag upplever att SN har tagit, kurser som leder till jobb ska belönas högre. Du skriver klart och tydligt att det är just vad du också tycker – vi är uppenbarligen av olika åsikter.

  Vad jag försökte förmedla var att det finns något att tjäna på att se universitetet som något, som inte bara producerar talanger att starta nya företag eller arbetskraft, utan även tänkande människor. Det i sig är en vinst – reflekterande personer med analysförmåga.

  Att sänka bidragen för icke lönsamma utbildningar är en slags ekonomisk bestraffning, ganska typisk för nykonservatismen, samma sätt att reglera sker exempelvis av staten i Ungern. Det är inte något jag tycker är ett vettigt sätt att styra sitt folk på, snarare är det ett symptom på en ganska sunkig människosyn där individer är mer eller mindre lönsamma.

  Tack för uppmärksamheten,
  Benjamin

  Reply

 4. julia. writes

  Bra sagt!

  Jag läser kursen Harry Potter och hans Världar nu i sommar och jag kan säga att det verkligen inte är en kurs man klarar av utan ansträngning. Dessutom tror jag inte att det är någon av oss som läser kursen som tror att kursen leder direkt till ett jobb. Själv är jag mer inne på läkarspåret och valde den här kursen av intresse och brist på jobb i sommar. Men för den som är lärare och vill göra ett arbete med sin klass i höst är det här ett ambitiöst intiativ. Eller om man är intresserad av att skriva barnlitteratur eller fantasy eller helt enkelt vill träna sig på att skriva vetenskapligt.

  Harry Potter och hans Världar är ingen dålig kurs och den obligatoriska litteraturlistan består av väldigt många böcker!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net