Krönika, Mode

Ingenting känns fräscht

De modereportage i The Face och i-D som jag växte upp med är fortfarande fastetsade på min näthinna. Även tidiga Purple, innan den blev erotisk – jag minns ett sminkjobb av Inge Grognard där hon hade lagt guldtrådar i modellens rynkor och hur jag blev helt fixerad vid det. Make var inte bara de perfekt sminkade modellerna i Addicted to Love-videon.

Men snart blev modevärlden återigen besatt av skönhet och det kändes passé med det kantiga och okonventionella och nu undrar jag om allt det där som gjorde mig intresserad av mode bara var en kort anomali.

I några säsonger har vi pratat om att mode är på randen till något nytt, men ju längre tiden går så frågar jag mig om det inte är en falsk känsla. Det finns inte längre något att reagera eller ta spjärn mot. Alla årtionden är närvarande varje säsong, alla stilar finns representerade i budgetmodet, alla trender täcks av varuhusens klädavdelningar.

I boken Retromania (2011) försöker den brittiska journalisten Simon Reynolds leda i bevis att framtiden inte längre finns inom popmusiken, men inte heller det känns korrekt för mode. Framtidsmode är bara en stil. Inom modet är det i stället själva känsla av nyhet som har försvunnit. Allt är reducerat till ”been there, done that” i ett slags blasé gäspning.

Även sättet som folk pratar om mode på i dag känns annorlunda. Det är aldrig någon som är glad för att en makeupartist har fyllt i rynkor med guldtråd. I stället är folk exalterade över att ännu en modell som ser ut som alla andra plåtas för ytterligare en kampanj signerad Mert & Marcus. Tror du mig inte, läs forumen på the Fashion Spot. En bild anses bra för att modellen blev snygg (”I like her in this picture.”).

Jag försöker ibland också peppa mig själv till att älska saker men det blir allt svårare. De designer som jag faktiskt älskar tar livet av sig. Allt är variationer på samma tema. Vogue gör Vogue-mode. Londons unga gör London-mode. Det konstnärliga avantgardet gör avantgardemode. Och budgetkedjorna gör allt på en gång. I stället för att Kate Moss avpoletterar supermodellerna och grungen ersätter axelvaddarna flyttas bara fokus lite. Balmainmodet är inte hett längre, men likväl finns det kvar. Modellerna ser fortfarande lika blekt östeuropeiska ut trots Lara Stone och alla andra Bardot-modeller.

Man kan inte ens trösta sig med att modet har blivit politiskt medvetet. Det är mycket snack om svarta, kurviga, djurrätt och transpersoner. Men på omslagen, på catwalken: vita, smala och päls. När kommer upproret? Var är ni? Alla unga vill bara göra mode. Bli en del av maskinen.

Men så tänker jag att jag letar på fel ställe. Modet står stilla, men modevärlden gör det inte. Om vi kollar på hur mode konsumeras och rapporteras är det den mest nydanande tiden sedan 60-talet. Att konsekvensen har blivit att vi har ett mode utan visioner är kanske priset vi måste betala.

DANIEL BJÖRK

Rodeo
 1. Martin writes

  Huvudet på spiken!

  Reply

 2. Vogue och guldtrådar. | aneditingeye writes

  [...] Detta sätter fingret på vad jag känt den senaste tiden. Tweet Relaterade poster [...]

  Reply

 3. Ulla-Marie writes

  … och alla ska ha en personlig stil … som följer samma “personligstilnorm”, men så finns det ju dem som lägger ut så bra inspiration i sina bloggar. Agnes B och Ing-Mari Lamy t.ex. Öcken tur.

  Reply

 4. andreas writes

  Du måste skriva det här på engelska också och framföra till andra medier!

  Mvh
  A

  Reply

 5. Elin writes

  Fast ar det inte just referenser fran det forflutna som ar halva grejen med dagens mode? Och som allt mode kommer vi att trottna, vi kommer ga vidare, hitta pa nagot nytt. Bara att vanta och se x antal ar sa blir vi tids nog forvanade aven vi. 1800-talets vida krinoliner ansags en gang vara den ultimata och “eviga” drakten for en kvinna, men inte fasen var det sa. Manniskan och samhallet utvecklas, och modet darmed… Mvh Elin

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net