Intervju, Kultur

Dagmar vinner Guldknappen 2011

Rodeo träffar systrarna bakom Dagmar – de trettionde vinnarna av Damernas Världs prestigefyllda modepris Guldknappen.

HUR GICK DET TILL NÄR NI FICK VETA ATT DAGMAR VUNNIT GULDKNAPPEN 2011?

Kristina: Jag var på leverantörsmässa i Hongkong…
Sofia
: Och då ringde Martina till oss på kontoret och sökte Kristina. Självklart blir man nyfiken då! Så vi sms:ade Kristina och sa att hon var tvungen att svara i mobilen när det ringer.
Kristina: Just då satt jag och drack ett glas vin med några gamla kollegor.
Karin: Så Kristina säger till sina kollegor att hon ska gå på toaletten och försvinner!
Kristina: Det var faktiskt helt fantastiskt! Sen stod jag där på en liten trång toalett och pratade med Martina i en timme. Mina kollegor frågade såklart om allt stod rätt till, men jag kunde ju inte säga något. De undrade om jag tagit något på toaletten eftersom jag var så glad och konstig när jag kom tillbaka, haha!

VAD PRATADE NI OM DÄR INNE PÅ TOALETTEN?

Kristina: Hon förklarade varför vi hade fått priset, vad hon tyckte och gav massor med råd och tips, allt möjligt verkligen!

OCH SEN?

Kristina: Sen ringde jag vidare. De hade nog redan anat att något var på gång.
Karin: Det kändes nästan osannolikt! Det är så oerhört kul och stort att få det här priset. Det är ju anrikt, har funnits i trettio år nu och väldigt många duktiga har fått det tidigare. Vi har ju faktiskt bara funnits i sex år, men nu är väl första året vi anser oss värda priset, och redo för att kunna leverera utifrån det.
Sofia: Och att vi kan ta hand om det och förvalta det på rätt sätt.
Karin: Det känns skitcoolt faktiskt!

HUR LÅNGT UPP PÅ ER KARRIÄRMÄSSIGA TOPPLISTA HAMNAR GULDKNAPPEN?

Kristina: Det har ju varit en dröm, som kreatörer, att få en sådan här utmärkelse givetvis. Det är ju ett av de finaste priserna man kan få i Sverige.

HUR VIKTIGT ÄR DET ATT UTMÄRKELSER SOM DENNA FINNS?

Sofia: Det är härligt, inte bara för oss som designers och kreatörer utan även för de anställda. Att de som sitter och kämpar sen kan känna att de får lön för mödan, att alla känner att man går åt rätt håll.

HUR KOMMER DET HÄR ATT PÅVERKA ER FRAMÖVER?

Kristina: Jag tror att ganska många fler människor kommer att få upp ögonen för oss. Många kanske inte ens känner till oss eftersom vi fortfarande är ganska nya.
Karin: Det skulle vara väldigt kul att få en möjlighet att berätta lite om vad Dagmar är, för det är verkligen något speciellt. Det är inte bara ett modemärke eftersom det finns så otroligt mycket arbete, kärlek och tanke bakom.

VAD INNEBÄR GULDKNAPPEN EGENTLIGEN RENT KONKRET?

Sofia: Framför allt handlar det ju om äran, men också möjligheten att få visa upp sig och komma ut genom tidningen i hela Sverige.
Kristina: Äran att sälla sig till den här raden av oerhört duktiga kreatörer som fått priset innan oss. Bara det sätter vårt märke och företag på en viss nivå.
Karin: Och så hamnar vi på Nordiska museet!

VEM BORDE HA FÅTT PRIS OM INTE NI HADE FÅTT DET?

Kristina: Det är så många som är duktiga som inte har fått pris än, men hon med smyckena, Maria Nilsdotter, hon kan få vinna nästa år!

HUR HAR NI FÖRBERETT ER INFÖR KVÄLLENS GALA?

Kristina: Ikväll är det Damernas Värld som tolkar Dagmars höst 2011, så vi har faktiskt inte varit så inblandade.
Karin: Vi har mest sett till att alla har fått tillgång till det de behöver, att Jonas Hallberg som stylar visningen har hela kollektionen till sitt förfogande och så vidare.

OM JONAS STYLAR FÅR VI KANSKE SE SUPERGLAMOURÖST DAGMAR IKVÄLL?

Karin: Ja ikväll ska vi gå och titta, och bara njuta. Det blir nog första gången vi inte behöver vara bakom och jobba järnet själva.

OCH DET VIKTIGASTE, VAD SKA NI HA PÅ ER?

Sofia: Vi ska ha Dagmarklänningar! Kul att du frågar faktiskt, för vi har gjort en kollektion som kommer ut i november där vi har gått tillbaka till Dagmars ursprung, för att förvalta och förädla det lite mer. Vi har tagit fram en kollektion med en spetsstickning som är helt fantastisk, så vi ska nog alla ha klänningar från den ikväll. Det är super-couture-plagg men som ändå kommer att kunna köpas i butik, och priset ligger väl mellan tre och sex tusen ungefär.

TILL SIST ETT EXKLUSIVA AVSLÖJANDE!

Karin: Ja, jagg måste bara berätta en sak för er! Vi har ett litet samarbete på gång, ett välgörenhetsprojekt som drar igång den  första september. Vi har inte berättat om det här än, men det är ett samarbete mellan oss, Teatergrillen samt en konstnär och illustratör för att samla in pengar till en organisation som hjälper kvinnor i Afrika, som är utstötta från samhället av olika anledningar. Vi har gett den här konstnären uppdraget att måla en tavla som kommer att hänga på Teatergrillen under hela september, så att alla kan gå dit för att titta eller buda på den. En riktigt spännande tolkning av Dagmar!

TEXT: JOHANNA ANDERSSON

Rodeo
  1. Altewai.Saome - Lisa C | Rodeo Magazine writes

    [...] klackar och var allmänt fantastiska. Mycket bra kväll. Och grattis Dagmar till knappen (intervju här). Mer bilder sen. Nu fett med JOBBBBB!! Spara / dela med [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net