Krönika, Skönhet

Det är så lätt att bli distraherad

Det är mitt i sensommaren, jag sitter nyvaken i soffan och rebellerna har tågat in i Libyska Tripoli. På fyran skrapar någon Triss.

Delvis bygger vår syn på det goda livet på en idé om ett sömlöst liv, inget får liksom skava. Vi har någon att städa våra hem, ta hand om våra barn, tvätta och stryka det vi smutsat ned, någon att välja vilka kläder vi ska köpa och vilka böcker vi ska läsa. En idé om det moderna livet som svårare, stressigare och mer krävande gör det för många okej att anlita städerskor, barnsköterskor och personliga tränare. Lyx i dag innebär att distanseras från livet, det som förut kännetecknade det är i dag icke önskvärt. Vi strävar ständigt efter att bli frånkopplade, fullkomligt avkopplade.

Åtalen mot några av de ansvariga för upproren i England har i dagarna inletts. De två unga männen Perry Sutcliffe-Keenan och Jordan Blackshaw, uppmanade via Facebook under tiden det brann som värst i London till riots i sina respektive stadsdelar. Perry gjorde det när han var full och bad om ursäkt dagen efter och till Jordans sammankomst kom ingen. Båda dömdes häromdagen till fyra års fängelse var. Strax efter hyllades domen av Kina, landet som aktivt arbetar för att inskränka befolkningens tillgång till internet och de sociala medier som varit så betydelsefulla för upproren i de nordafrikanska länderna under våren.

Från den så kallade arabiska våren via upproren i London, den extrema svältkatastrofen i nordöstra Afrika till de senaste dagarnas framgångar för motståndsrörelsen i Tripoli. Mycket händer i en värld av förändring, just som det alltid gjort. Det är långa händelseförlopp, framsteg och misslyckanden.

Det är lätt att bli distraherad, vi flyr processerna och får god hjälp på vägen. Under Sovjettiden bestod en stor del av mediabevakningen av nöjesjournalistik och personporträtt för att ta fokus från de ledandes tveksamma metoder. I dag varvas korta nyheter med inslag om sommarmat, intervjuer med kändisar och lite lotter i morgonprogrammen. Lifestyle är vårt slagord.

Få intresserar sig för bakomliggande faktorer till unga människors missnöje, för långa händelseförlopp tråkar ut. Faktiska domar eller besked om rebellgruppers lyckade erövringar är konkreta och lugnande, läget under kontroll och ordningen återställd. 
Men hela livet är en process och processer är sällan bekväma eller lyxigt förpackade. Vi kan inte helt utesluta det som leder fram till välbefinnandet och ordningen, än mindre kan vi ta oss själva ur det skeendet.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net