Krönika, Skönhet

Äkthetens förgänglighet

De otroliga berättelserna är Youtubes födebröd, de flesta videor jag får visade för mig föreställer djur eller barn som gör något ovanligt och beundransvärt. Ofta stannar berömmelsen där, ibland vandrar den vidare till gammalmedia som tv och startar en karriär för huvudrollsinnehavaren. Att granska äktheten i den här typen av filmklipp är inte ovanligt. Nyss utsattes stjärnskottet Lana Del Rey för drevet efter att man konstaterat att ett stort skivbolag legat bakom hennes video till internethitten Video Games.

När jag gick på mellanstadiet hade Joakim Hillson en stor hit med den semifeministiska Vacker utan spackel i vilken han stolt proklamerar att naturliga tjejer är hans melodi – sminkade bimbos göre sig icke besvär! Jag och mina klasskompisar tyckte att detta ställningstagande var heroiskt och stort, den snygge killen tog modigt spjärn mot tidens så kallade skönhetsideal.

Reaktionerna efter att det framkommit att Lana Del Rey inte är ett självskapat fenomen – bestörtning, ilska och en känsla av att ha blivit lurade – rör mig inte särskilt mycket, kanske bevisar det bara att människan står och faller med sin naivitet. Det är däremot något annat i skriverierna om Del Rey som irriterar mig. Om en del av uppståndelsen handlar om hennes autencitet rör en minst lika stor del hennes antaget påfyllda läppar. Ohämmat har det på Twitter, i musikbloggar och i kommentatorsfält hånats, smutskastats och beklagats sig.

Att i dag diskutera äkthet och naturlighet är överflödigt. Mycket av det som väcker uppmärksamhet i vår västkultur balanserar på en fin gräns mellan fantasieggande vanlighet och det konstruerade. Vare sig det gäller porr, resemål eller internetfenomen. Vi är själva medverkande i att ständigt flytta fram gränserna för vad som ser tillräckligt hemmagjort och genuint ut för att passera som intressant.

Samma sak gäller för så kallade naturliga skönhetsideal, det är sorgligt att så många är kvar där jag och mina klasskompisar var i elvaårsåldern. Alla utseenden är reflekterade och skapade, medvetet eller omedvetet, ofta sker det på samma sätt utifrån förväntningar och önskemål, det finns inget oförstört eller ursprungligt.

Jag och många andra med mig har sagt det förut, och nu igen: låt bli att komma med pekpinnar och tillrättavisande kommentarer. Det är ni som diskuterar kvinnliga bantande kändisars vikt som skapar illamående och osäkerhet, hämmande självmedvetenhet och kroppshat. Ta ett steg tillbaka och ni ska nog se att världen och dess kvinnor klarar sig rätt bra utan ert förmanande, även om det bara gäller något som världsligt som en film på Youtube.

 

Rodeo
 1. Lo writes

  Det värsta med Lana Del Rey är hyckleriet i indie-sfären /i brist på bättre uttryck/ som blir rätt uppenbart om man tänker till ett steg längre.

  För vem kan egentligen klandra Lizzie Grant /som hon egentligen heter/ för att ha gjort en totalt make over/imageförändring? Ingen lyssnade på henne när hon hade ett vanligt namn och ett “alldagligt” utseende. Hennes musik lät likadan då som nu /utmärkt musik!/ – skillnaden var hennes femme fatal-persona som faller så många på läppen. “Åh, äntligen en självständig, drömsk kvinna vi kan idolisera och objektifiera som gör indiemusik, inte skapad av ett stort mediebolag!” När sedan det kom fram att de där läpparna /även om det var uppenbart för de flesta/ men även om hela hennes person och sveket som uppenbarligen många bloggare och musiklyssnare upplevde…
  Dog lite av hur dumma människor kan vara.

  Jag förstår Lizzie/Lana. Hon vill göra sin grej, men grejen är att ingen lyssnar om man ser ut och är på ett visst sätt. Lizzie/Lana insåg det och uppfyllde folks fantasier, men när de såg detta blev de offer. Är inte Lizzie ett offer som måste förändra sig för deras skull? Eller är hon den med den egentliga makten? Är inte helt säker nu när det faktiskt går bättre för henne. Önskar bara hon sluppit riskfyllda operationer för att nå dit.

  http://www.hipsterrunoff.com/altreport/2011/09/lana-del-rey-exposed-b4-she-was-alt-she-was-failed-mnstrm-artist-without-fake-lips.html

  (pardon my rant!)

  Reply

 2. L writes

  Fast han heter väl ändå Joakim Hillsson och inte Johan Hillsson?

  Reply

 3. Rodeo writes

  Tack för korr!

  Reply

 4. Marcus writes

  Tack för bra inlägg!!! Äntligen någon med en vettig åsikt kring detta. Ska genast klicka hem Lana Del Reys skiva.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net