"Rihanna skulle aldrig tumma på sin sexighet"


En scen ur Rihannas nya video ”We Found Love” (Foto: All Over Press).

Stylistens roll blir bara viktigare och viktigare när man skapar 10-talets superstjärnor. Men vad händer när varumärket kommer före artisteriet? Robyns stylist Maria ”Decida” Wahlberg försöker gå en annan väg.

Text: Agnes Braunerhielm

Rihannas Sverige-besök förra veckan skapade hysteri, lika mycket när hon var på scen som när hon inte orkade ställa sig på den. I dag sållas den 23-åriga sångerskan in bland superstjärnor som Beyoncé, Ciara, Britney Spears och Lady Gaga. Men det var inte så många som visste vem Barbados-tjejen i säckiga jeans var – innan hon anställde kändisstylisten Mariel Haenn. Plötsligt började det skrivas spaltmeter om Rihannas kaxigt utmärkande stil. Hon klippte håret och började bära designerplagg blandat med läderkeps och skinnjacka. Världens paparazzi blev utom sig av lycka. Rihanna såg helt enkelt ut som den stjärna hon skulle komma att bli – innan hon blev det. På samma sätt sänktes Britneys karriär i det ögonblick hon slutade bry sig om sin image. Dagen då Britney gick in på en frisörsalong och rakade av håret får markera botten på hennes karriär (även om man snarare kan se handlingen som ett frigörande från branschens hårda utseendekrav – vilket många har påpekat).

Rihanna är ett exempel på hur artisteri förvandlas till varumärkesbyggande där stylisten spelar huvudrollen. Det menar Maria ”Decida” Wahlberg, koreograf och stylist till Robyn.
– Det har alltid har funnits en kvinnlig artist som axlat rollen som hipp street-stilikon. I början av nittiotalet hade vi Mary J Blige, sedan Lauryn Hill och ännu senare Kelis. Den mallen fanns alltså klar att fylla med innehåll.
– Så när Rihanna skulle lanseras i en post- ”Sex and the City”-tid där mode är gemene mans största intresse, blev det med konstant nya outfits och fokus på it-designers. Det är en extremt medveten strategi och rent affärsmässigt ett smart drag. Hon skulle förmodligen inte vara så stor som hon är utan sin image, säger Maria Wahlberg.

Och gärna ska det vara en image som också går att konsumera. På Rihannas hemsida kan man inte bara lyssna på musiken, utan även kolla in hennes senaste kampanjer för Armani Jeans och Coconut water och läsa om den kommande Rihanna-parfymen “Rebelle”.
Är det oundvikligt för en artist som vill slå igenom stort att hamna här?
Maria ”Decida” Wahlberg tycker fler artister borde våga ta risker.

– I dag kan man sin marknad och tar aldrig artisteriet över gränsen för vad som funkar kommersiellt. Rihanna är exempelvis alltid sexig, det skulle hon aldrig tumma på.
– Vi borde inte återskapa stereotyper, utan lyfta blicken och se varför man tänker på ett visst sätt. Det är svårt att göra det men man kan tänka att det man gör ska väga över på den progressiva sidan.

Texten är tidigare publicerad i DN Söndag.

Rodeo
  1. kulina skriver

    har rihanna barn

    Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *. E-postadressen publiceras inte.

Rodeo: Just nu