Mode, Perspektiv

Left to our own devices

Lämpligt, smidigt, viktigt. Men också en smula obehagligt. Rodeos Lisa Ehlin funderar över uppsjön av hälsoappar på internet. Är vi helt utlämnade åt vår egen disciplin?

Text: Lisa Ehlin

På siten TrendWatching.com listades nyligen tolv konsumenttrender inför 2012. Nummer två på listan var ”DIY Health” (eller Gör Det Själv-Hälsa). Tekniken kan bevisligen inte sluta producera verktyg som hjälper oss att vara ”i kontroll”. Och hälsan kan som bekant alltid förbättras. I Apples App Store finns (enligt TrendWatching) över 9000 hälsorelaterade appar (över 1 500 puls/fitness, 1 300 dietrelaterade, 1000 stress och avslappningsrelaterade, osv). Dessa kommer uppskattningsvis nå över 13 000 när vi kommit halvvägs in i nästa år.

Exempel på anordningar som du snart kan ha i din hand är: ett armband som mäter rörelse, mat-intag och sömn (och som dessutom vibrerar när man varit inaktiv ett tag), hörseltest, träningsprogram, blodtrycksmätare, canceranalys av födelsemärken, malariadiagnos (appen analyserar en förstorad bild av en bloddroppe på ditt finger) och mätning av lunghälsa för rökare.

Lämpligt, smidigt, viktigt. Men också obehagligt? Filosofen Michel Foucaults tankar om vår disciplinerade kropp når här nya höjder. Vilka lydiga kroppar vi kommer bli med alla dessa fantastiska hälsoappar! Den disciplineringsprocess som Foucault från början diskuterade i samband med övervakning inom institutioner; fängelset, kliniken, skolan, är här, om man ska tro apparna rätt, nu totalt både socialt och tekniskt internaliserade i oss. Självkontrollen och självbehärskningen blir så att säga än mer tillgänglig när vi har en uppsjö verktyg som hjälper och påminner oss. En ständig närvaro av ett nästintill autistiskt överjag.

I television och tryckt media har dessa tankar funnits ett bra tag. Fokus på kroppen och dess utformning är ingenting nytt. Men verktygen för att ytterligare, vardagligt inkorporera och göra rutin av kontrollen är. Skiftet från en estetiskt skön kropp till ett mentalt tillstånd är. För vad är det för ”kontrollbegär” dessa appar är ett symptom på?

Inte minst ställer också apparnas popularitet och lättillgänglighet frågor kring större sociala förändringar. Jag har själv provat flera stycken (sömnsvårigheter, mental hälsa, diet – vad säger det om mig?). Om samhället inte tar hand om mig, vem ska då göra det? Kanske är det en kombination av individualism och överlevnadsinstinkt som gör hälsoappar så lockande. Jag vill understryka att det inte är tekniken i sig som är boven i detta psykologiska drama. Men här finns en anledning att fundera över parallellerna mellan den enskilda människan och hennes omgivande förutsättningar. Är hälsoappen vår framtida livförsäkring? En föraning om en eftervärld där vi är mer och mer utelämnade åt vårt eget disciplinengagemang (och endast kommer ha oss själva att skylla)? En fundering så god som någon nästa gång telefonen ska uppdateras.

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net