Krönika, Mode, Perspektiv

Hanna Johansson | Den förutsägbara gatan

Mellan 1980 och 1990 fotograferade Amy Arbus streetstyle på New Yorks gator för tidningen Village Voice. Det var allt från unga punkare till mormoner via konststudenter och en ännu okänd Madonna i pyjamasbyxor. Det viktiga, har Arbus sagt i en intervju, var att det fanns något visuellt intressant i klädseln.
En av mina personliga favoriter heter Elke Koska. Hon är från topp till tå klädd i leopardmönstrat, med en leksaksbil som ring, lösögonfransar under ögonen och stort hår. Under bilden ett citat: ”I’ve always wanted to look like this, and now I do.”

Omkring trettio år senare föreställer ett av de senaste inläggen på fotografen Scott Schumans enorma streetstyleblogg The Sartorialist följande: en blond kvinna med vältränade ben. Hon har kamelfärgad kappa och svarta, högklackade skor. Hon kanske alltid har velat se ut så, och nu gör hon det. Men jag är ärligt talat inte särskilt imponerad.

Schuman-kvinnan står förstås inte ensam skyldig, hon är bara den ena sidan av det klyschiga samtida streetstylemyntet. På den andra finner vi de som Daniel Björk tidigare i år kallade för ”julgranarna”. Ibland tänker jag på vissa kläder som ”streetstylekläder”, den sorten som ofta syns på marginellt mer alternativa bloggen Face Hunter: Doc Martens, päls, iögonfallande accessoarer. Varför det inte heller känns intressant? Därför att bärarna kan koderna. All eventuell excentricitet faller på att den är beräknad.

Arbus-fanan hålls idag i någon mån av (fantastiska) bloggen Advanced Style, där egensinnigt utstyrda gamlingar poserar på gatan. Och kanske är det meningslöst att gnälla på mainstreamen – den erbjuder trots allt det kölvatten i vilket motståndet bildas. Det är ingen konflikt man måste välja sida i. Styrkan i Amy Arbus bilder ligger heller inte i att motiven ofta befinner sig i marginalen, utan i något helt annat: värmen, humorn, det personliga. Sådant åstadkommer man inte genom att uteslutande fotografera modemänniskor typ 1A. Jag önskar att streetstylefotograferna kunde sluta med det.

Streetstylebilderna på startsidan kommer från All Over Press.

Rodeo
 1. Malin writes

  Jag håller helt med dig, men är inte rodeo en förlängning av dessa streetstyle-bloggar på ett sätt? De som bloggar här skulle mycket väl kunna dyka upp (och har säkert även förkommit) i ovan nämnda streetstyle-bloggar; det är samma “beräknade excentricitet” här som där (det säljer antar jag och det är ju inget fult eller fel med det, vi lever trots allt i en marknadsekonomi).

  Men är någonting någonsin är genuint? Och om det är så att de genuina faktiskt existerar, kommer det ändå inte då att stryka med i din kategori “beräknad excentricitet” (man finner det man söker)?

  Reply

 2. Jo writes

  Jag älskar också Seth Cohen (Advanced style) blogg. Farligt inspirerande :-) :
  http://mode.joeste.se/?p=11626

  Reply

 3. Ulla-Marie writes

  Det skrivs så här kloka ord lite då och då, i synnerhet hos er på Rodeo. Jag gillar det skarpt, men det känns som att det aldrig “når verkligheten”. För att citera Björk: ” jag tycker faktiskt inte att det är särskilt inspirerande att Anna dello Russo har på sig en guldklänning med stjärnor från Dolce & Gabbana eller en från Balmains resortlinje. Jag tycker inte att det är imponerande att Daiane Conterato ser bra ut i ett par gula byxor och en tanktop. Hon är faktiskt modell”.

  I verkligheten är det t.ex. stenrika Olivia Palermo som kan köpa vad som helst och vars yttre förutsättningar är perfekta, som anses vara en av de största “stilförebilderna”. En gissning är att hon dessutom omger sig av stylister.

  Även om jag puttrar: Fortsätt att skriva så här bra. Och självklart så måste man inte #välja sida”.

  Reply

 4. Klara M writes

  Hanna dina krönikor är riktigt bra, läste denna och nu är jag fast igen!

  Reply

 5. style-fever sthlm writes

  håller helt med! vi hoppas att vi sticker ut lite

  Reply

 6. Mod – svensk vintage // Blogg & Bloppis writes

  [...] jag tipsat om krönikan i ämnet på Rodeo?! Läs och begrunda Hanna Johanssons tänkvärdheter, tack. Like this:GillaBli först att gilla denna post. Arkiv Välj månad februari 2012 [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net