Krönika, Mode, Perspektiv

Hanna Johansson | Mode är räddningen

Några dagar innan jul cirkulerade en relationsguide från Cosmopolitan på internet. Rubriken: ”50 saker du inte ska sluta med i ett förhållande”. För att, enligt Cosmo, inte bli lämnad av sin kille bör man:

Bära ”söta, matchande mjukisdressar”.
Ge honom komplimanger i stil med ”det finns ingen som passar så bra i chinos som du”.
Samt ”välja sex” framför den med längtan emotsedda tvättiden på lördagseftermiddagen.
Självklart! Tjejer gillar att tvätta, killar gillar sex. Och chinos.

Praktiskt taget allt som publiceras av Cosmopolitan och liknande tidningar tycks handla om hur man ska snärja det motsatta könet, därefter dechiffrera dess nycker, samt utveckla en fantastisk förmåga att nicka och le när den andra pratar om något man själv inte är intresserad av. De får det att låta så otroligt jobbigt att vara hetero.

Ibland tänker jag att det är mode som räddar en från den här sortens idioti. För några år sedan publicerade brittiska Vogue en text av en manlig skribent, där han värderade olika aktuella trenders sex appeal. Allt som visade ben låg bra till, Balenciagas legoskor: not so much. Det var en raljerande, inte helt allvarlig text, men det allra bästa med den var att det så uppenbart inte spelade någon roll vad han tyckte. Skorna är fortfarande konstiga och osexiga, überpräktiga Miuccia Prada är lika mäktig som någonsin och vi har en piercad hämnerska som Lisbeth Salander som kommersiell stilikon.

Efter en uppväxt präglad av att om inte alltid rätta sig efter så ständigt förhålla sig till vad de populära och presumtivt straighta killarna i klassen tyckte, kändes det så befriande att öppna en modetidning där en bister kvinna med snygg frisyr styrde med järnhand. Så betryggande att kunna välja att inte vara söt, utan att istället vara fierce. Man missar något när man avfärdar tjejers modeintresse som sökande efter manlig bekräftelse. Ursäkta? De enda som bekräftar dig när du är moderiktig är vissa gays och gamla tanter. För min del får de gärna styra världen.

Rodeo
 1. Anna writes

  amen sister

  Reply

 2. Isabel writes

  Kunde lika gärna marknadsföra sina relationstips med rubriken “Hur du upprättar en lockande fasad för att sedan drunkna i ensamhet när den rasar samman”

  Reply

 3. Sofia writes

  Åt helvete med Cosmo.
  Tack å hej.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net