Mode, Nyheter

Modeåret 2011 – oktober, november och december: Kanye West-cirkus, fredspris och Dior-saga utan slut

Under 2011 års sista dagar räknar RODEO ner några av årets mest utmärkande modehändelser. Ett kvartal i taget. Sist ut: Oktober till december.

OKTOBER

Kanye West gör debut på Paris modevecka. Det var nog inte många som trodde de skulle få se den dagen? Anstormningen var enorm och förväntningarna spretade: vissa hoppades på fest, andra trodde på katastrof. Men Kanyes kollektion blev till slut inte helt igenom hatad av kritikerna. Frågan är hur länge det varar.

Huvtröjan kriminaliseras: Storbritannien stiftar en ny lag som ger polisen rätt att beslagta kläder som täcker ansiktet, bara de anar något ”kopplat till kriminella aktiviteter“. Därmed lyckas även britterna, efter fransoserna, att stigmatisera ett mode.

NOVEMBER

Modevärlden mister ikonen, designern, och Yves Saint Laurents musa Loulou de la Falaise i cancer. Hon blev 63 år.

H&Ms samarbete med Versace släpps och skapar sedvanlig kalabalik på butiksgolv världen över. Donatella kan skratta sig hela vägen till banken för den reklamkampanj hon fått: ovärderlig publicitet för sitt skrangliga modehus. Samtidigt kungör H&M samarbeten med David Beckham och Marni i vår, och i december nådde även H&Ms “Lisbeth Salander”-kolletkion butik: en minikollektion skapad av Girl with the dragon tattoos kostymdesigner Trish Summerville.

2011 var även året Benetton plötsligt skapar rubriker för sina reklamkampanjer igen. Denna gång under parollen Unhate hånglar världens ledare med varandra. Den monterade bild där påven kysser en högt uppsatt imam blir dock för mycket för katolska kyrkan som stämmer Benetton. Kampanjen dras in efter bara en dag.

DECEMBER

Den franske mästerbrodören François Lesage går bort, vid en ålder av 82. Karl Lagerfeld ska ha sagt: “I cannot imagine fashion without embroidery, embroidery without Monsieur Lesage.

Amerikanska Vogue slutför ett mångårigt mastodontprojekt och lanserar hela sitt 119 år långa arkiv av tidigare nummer i digital form i en databas. Tillgång till det sökbara arkivet Vogue Archive kostar cirka 11 000 kronor. Per år.

Nobels fredspris delas ut i Olso till tre kvinnor: Leymah Gbowee och Ellen Johnson-Sirleaf från Liberia och Tawakul Karman från Jemen. Som sidohistoria kring de ovärderliga insatser dessa kvinnor gjort för fred, finns vikten av ett visst klädesplagg. Kvinnorna som ledde och genomförde fredskampen i Liberia bar alla samma vita t-shirts: en tröja de beskrivit som enande i kampen och som själva stommen i protesterna för fred i deras land. Utan denna t-shirt, hade inte kampen varit möjlig. För Tawakul Karman har i sin tur hijaben fungerat som en försäkran om inträde in i den annars manligt dominerande världen av opinionsbildare och frispråkiga talare.

2011 avslutas så med nytt modestoff för kapitel 17 i vem-tar-över-på-Dior-sagan: Senaste namnet överst på listan för Dior sägs vara Jil Sanders chefdesigner, belgaren Raf Simons. Men det rör sig än så länge bara om spekulationer. Svaret på gåtan vem som slutgiltigt tar över modevärldens mest anrika modehus är helt enkelt vad vi får vänta med till 2012.

Bilder: Alloverpress.
Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net