Krönika, Mode, Perspektiv

Hanna Johansson | Snörd eller osnörd?

Bakgrunden till ett och annat träningsrelaterat nyårslöfte torde vara att bli snygg – eller snyggare – naken. En gång såg jag ett brittiskt tv-program som hette just detta, How to look good naked, ur den genre där olika människor tvångsstylas av en sträng programledare. Intressant nog handlade programmet inte om träning eller dieter (eller självbild), utan var istället en kavalkad i diverse stödplagg. How to look good dressed hade varit en mycket mer logisk titel.

Tankegången hos de flesta, däribland mig själv, tycks vara att kläder fordrar en viss sorts kropp snarare att ens kropp fordrar en viss sorts kläder. Det är inget nytt. Tittar man på gamla tavlor kan man lägga märke till att klädmodet reflekteras även i avbildandet av nakna kroppar. På 1400-talet är axlarna sluttande och magen putande, på 1700-talet är midjan smala, vid förra sekelskiftet är axel- och halspartiet rejält. Blicken på kroppen är belagd med en tätvävd slöja av önskningar och ideal.

Och det ligger i idealets natur att vara svåruppnåeligt. I korsettens barndom användes den av aristokratin för att medvetet få kroppen att framstå som artificiell. Därmed distanserade man sig från de lägre klasserna, vilka fick nöja sig med den kropp de fötts med. Plagget populariserades dock med tiden, för att sedan hamna där vi finner det idag: på Agent Provocateur. Men dog påbudet att se ut på ett visst sätt i och med att korsetten förpassades till fetischplagg? Självklart inte. Modeteoretikern Valerie Steele har dragit slutsatsen att dagens urbana människor istället börjat snöra in sig i osynliga stödplagg genom att ambitiöst träna och banta sig till idealkroppen. Den normaliserade och till hälsosamhet förklädda askesen har helt enkelt gjort korsetten överflödig.

Om man inte deltar i How to look good naked, då. Kanske är det ändå sympatiskt att förespråka Spanx framför än spinning? Det erbjuder ju åtminstone en frist för den osnörda kroppen mellan på- och avklädning. Men det är en oerhört beklämmande valmöjlighet.

Bilder startsidan: All Over Press från Louis Vuitton FW 2011.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net