Mode, Nyheter

Intervju: Acnes Jonny Johansson om att visa i Paris – "Vi tycker den franska herrveckan är den bästa herrveckan. Det är därför vi är där. "

Acnes Jonny Johansson. Foto: Acne.

“Svenskt flaggskepp och internationell uppstickare”. Så definierades Acne när de inledde 2012 med att vinna ELLEs pris för bästa svenska designer.
Förra veckan fortsatte framgången när Acne visade sin herrkollektion i Paris efter namn som Lanvin och Dior Homme: Style.com beskriver i positiva ordalag kollektionen som “uppsåtligt udda” och skrev att “i Jonny Johanssons händer blir grunge elegant”.

På en internationell scen verkar nu idéer om en svensk modeidentitet bli allt mer intressant för Acnes Johnny Johansson.

Ser du något som urskiljer Sverige när det kommer till modedesign?

– Jag kom precis hem från en semester med familjen i New York. Vad som är påtagligt där är att all ny design mest ska vara “autentisk” och handla om ett gammalt klassiskt arv. Jag gick och klippte mig, och frisersalongen var precis som en riktig gammal barbershop från 1900-talets första hälft. Fast den var ny. Vi besökte många olika restauranger, och de som såg ut som om de var från början av 1900-talet – de var nyöppnade. Vårt nya hotell var helt retro, nybyggt i gammal stil. Det där kommer igen även i det amerikanska herrmodet, det kretsar kring “heritage” och “workware”. Det känns så bakåtsträvande. Och det är slående att så tänker vi inte alls här. Det med autenticitet och arv ter sig inte som en viktig tendens i Sverige, trots att vi har en historia av väldigt mycket bra form och design. Det känns ganska intressant ur ett modeperspektiv. Jag känner att det händer mer här. Det finns en framåtanda. Det bubblar.

Acne har fått mycket god respons internationellt. Vad beror det på tror du?

– Jag hoppas folk kan se att Acne utvecklas hela tiden. Sedan om man gillar det eller inte kan man ha åsikter om. Jag tycker inte alltid att vi är värda den fina respons vi får. Men det känns som att vi tagit ett steg till nu, och bättre lyckats forma det vi vill hålla på med.

Ni är inte bara det enda svenska märket under Paris herrmodevecka, ni stänger dessutom veckan. Hur hamnade ni där?

– Det är ju alltid spännande att jobba internationellt. Och vi tycker att den franska herrveckan är den bästa herrveckan. Det är därför vi är där. Men det är svårt det där, att ordna en visning.

Vad är svårast? Har det betytt något för designen att plötsligt börja visa i Paris?

– Det roliga – och det jobbiga – med en modevisning är att det är ett eventformat. Och det påverkar ens design. Man måste plötsligt kalkylera in mycket: vad händer när tyget rör sig? Vad händer när en åskådare på visningen får se plagget i kanske fem sekunder? Med musiken och lokalen kan man understryka eller kontrastera mot det man presenterar. Visningen blir en plats där man iscensätter ett rum. Det är ett intressant sätt att nå ut.

I söndags visade Acne sin herrkollektion för hösten 2012 i Paris. Den här intervjun gjordes mer än en vecka innan visningen men Jonny kunde ändå beskriva grundidén till kollektionen: en ung man och hans problem för kärlek.

– Vi har skapat utifrån tanken på en kille som har svårt att hantera kärlek. Jag tror nämligen det är enklare för en tjej att bära kärlek. Men killar i en viss ålder, de har svårt att hantera kärlek och veta hur de ska leva ut den. Jag har tänkt på en kille som inte alls är romantisk, utan i stället har svårt för sin kärlek.

Bilder ur Acne herr höst/vinter 2012. Foto: Acne.

Jonny Johansson och arkitekten Peter Marino. Foto: Acne.

Jonny Johansson och modellen Marte Mei Van Haaster. Foto: Acne.

En kortare version av denna text publicerades i DN den 22/1.

Rodeo
  1. Intervju: Acnes Jonny Johansson om att visa i Paris – “Vi tycker den franska herrveckan är den bästa herrveckan. Det är därför vi är där…. | Skvallernytt.se writes

    [...] Se artikeln här: Originalartikeln: Intervju: Acnes Jonny Johansson om att visa i Paris – “Vi tycker den franska herrveckan är den … [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net