Mode, Recension, Världsturné

Stylein höst/vinter 2012

Med sin tjugonde kollektion ämnar Stylein att förföra mer än någonsin. Den före detta elitgymnasten Elin Nyström har inspirerats av en cirkusprinsessa, ibland i gestalt av just en sådan och ibland lånande direktörens auktoritära attribut; ”karaktärernas spel leker utan skyddsnät.” Det är oavbruten vällust med en Dior Poison-doftande fläkt av åttiotalsopulens. Urringningar och ryggar är djupskurna, här finns nyckelhål och slitsar som går högre än Jacks bönstjälk, mjuka och ibland nästan genomskinliga material som flödar vackert när modellerna går ned för catwalken.

Förföriskt? Javisst. Men trots att ett så ungdomsfixerat ideal som förföriskhet och sexighet ligger i fokus är intrycket ändå moget. Kanske för att Nyström valt en så sofistikerad palett för sin höstkollektion: vackra toner av blått, rött och orange. Många av looksen ser ut som något exempelvis den avmätt eleganta överklassmamman Rachel i Alan Hollinghursts åttiotalsskildring The Line of Beauty skulle kunna bära på ett cocktailparty. Överlag känns det som om den perfekta accessoaren att ackompanjera den här kollektionen inte är väskorna i mocka och skinn – förvisso fina – utan en dry martini. Eller kanske en negroni. Nå – den oavbrutna vällusten bryts då och då av med en rejäl ullkappa eller något sobert svart och täckande. Cirkusdirektören, förstås. Rollspelet reflekteras för övrigt även i hårstylingen, vilken lägger sig någonstans mellan Ferris Bueller’s Day Off och Leslie Caron i Gigi. Ett ömt möte mellan John Hughes och Vincente Minelli? Jag vet inte vad ni tycker, men i mina öron låter det underbart.

Som bäst är kollektionen när den lyckas balansera eskapismen. De glittrande plaggen känns som väl bokstavliga tolkningar av cirkustemat. Särskilt efter de obesvärat eleganta sidenklänningarna upplevs de kanske tuta lite för högt. Det är dock ett petigt påpekande om en i övrigt anmärkningsvärt sofistikerad höstkollektion. Låt er förföras.

Text: Hanna Johansson

Foto: Emil Jönsson

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net