Mode, Recension, Världsturné

Hernández Cornet höst/vinter 2012

Déjà vu är franska för ”redan sedd” och avser den till synes ologiska känslan av att någonting man upplever för första gången egentligen redan har hänt. Det är också namnet på Hernández Cornets höstkollektion, vars tema är upprepning och repetition, ofullständiga och oförverkligade idéer. Det är en intressant utgångspunkt, antagligen en av modeveckans mest intellektuella. Dessutom relevant för sammanhanget; vissa hävdar ju att allt mode sedan 70-talet egentligen är repetitioner av sådant som redan existerar. Det är kanske en onödigt sträng syn, men sant är åtminstone att modet förutsätter upprepningen för att fastna, och sedan efter att i flera säsonger utforskat en viss silhuett landa i det där nya. Som kanske inte känns så nytt, trots allt.

I den här kollektionen återkommer ett antal kärnplagg – förklädesklänningar, raka kappor, shorts, ryggsäckar – i såväl i naturmaterialen ull och skinn som PVC.  Just förklädesklänningarna i skinn påminner för övrigt om slakterilooksen från Bottega Venetas vår 2009, så där kanske en déjà vu-upplevelse hos en och annan åskådare. I övrigt saknas ytliga likheter med det italienska lyxmärket, förutom i ett avseende: Hernández Cornet inger en svårdefinierad känsla av legitimitet. Att designern Ana Hernández verkar inom ett större perspektiv än det inhemska.

Svenskt mode tycks ha något sorts internt rykte om sig att vara svart och svårmodigt. Jag kanske har hängt med för kort tid, men i mina ögon har snarare präglats av lekfullhet och ungdomlighet. Vilka knappast är några negativt laddade ord, men den där ständiga glimten i ögat kan ärligt talat vara lite väl bländande ibland. Hernández Cornet känns därför som en otroligt välkommen motvikt med sitt konceptuella anspråk.


Foto: Emil Jönsson
Text: Hanna Johansson.

Rodeo
  1. Stockholms modevecka höst/vinter 2012: snabbversionen | Rodeo Magazine writes

    [...] HERNÁNDEZ.CORNET: Ana Hernàndez, en specialist på läder och precisa skärningar, lade en slags personlig grundplåt i en fantastiskt välfokuserad visning. Med en kollektion som är modern, begärlig och av otroligt hög kvalitet i all sin enkelhet, visade hon att hon tillhör Stockholms modeveckas allra största talanger. Rodeos Hanna Johansson recenserade: “Hernández Cornet inger en svårdefinierad känsla av legitimitet. Att designern Ana Hernández verkar inom ett större perspektiv än det inhemska” [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net