Mode, Recension, Världsturné

Josefin Strid höst/vinter 2012

Det är intressant att Josefin Strid lägger stor vikt vid recensioner. Till Rodeo sa hon här om veckan att hon tror att mer kritik lyfter modesverige på lång sikt, vilket inte är en helt ovanlig åsikt, men som ganska sällan kommer från designerledet. Speciellt när samtalsämnet är skapandeprocessen. Men inför arbetet med höstkollektionen har Josefin Strid lagt fokus på reflektion: dels “var var jag, var är jag, var vill jag”, men också: vad tycker omgivningen om det jag skapar, och hur använder jag konstruktiv kritik för att utvecklas?

Jag själv är en “relator”: jag bryr mig om vad folk tycker och försöker använda denna egenskap som verktyg i mitt jobb. Att känna in omvärlden, lagom mycket, utan att tappa sig själv. Ni fattar. Jag tycker att det måste finnas plats för den personlighetstypen i alla yrkesroller. Så jag förstår Josefin Strids tänk.

Samtidigt, när de välskräddade männen seglar ner för visningspodiet, är min första tanke att Josefin Strids tydlig styrka är att hon går en egen väg. Hon verkar inom egna ramar och utvecklas i egen takt. Ett exempel på det egensinniga är att hon till hösten väljer att bara visa herrkläder. Hon utforskar maskulinitet, tolkar om omtolkar, bänder på gränserna, ifrågasätter med design som verktyg.

Och jag tror att hon uppfyller sina egna mål: kollektionen känns självklar utan att överraska. I lager på lager, från lätta tyger till tvättat läder, trippar Josefin Strids modell fram. Det är manliga modeller – men bäraren skulle lika gärna kunna vara kvinna. Konstruktion och form är ingen revolution, men sättet att tänka får en guldstjärna.


Foto: Viktor Gårdsäter

Rodeo
  1. ES writes

    vem skrev det här? om rodeo menar allvar med sina recensioner, så vill man också gärna ha en avsändare…

    Reply

  2. Ulla-Marie writes

    Jag kan recensera: Fina, androgyna pöjkkläder (att döma av de bilder jag sett)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net