Krönika, Mode, Perspektiv

Anna Hellsten | Bootcut-brallans återkomst

Häromveckan plockade jag fram mitt enda par bootcut-jeans ur garderoben. Flera år har de legat övergivna därinne, längst ner i en hög med andra illa åldrade denimval. (Med förstapriset till en tajt, vadlång jeanskjol från Xuly Bët. Mer om den en annan gång.) Bootcutbrallorna sitter för all del bra. Har lagom hög midja, lagom långa ben, lagom tajta lår. Men själva benavslutet, den där stövelskärningen, har kastat en lång, dammig skugga över hela plagget. De har helt enkelt känts – förlåt ordvalet – plågsamt ohippa.

Bootcut-jeans har nu inte varit modemässigt på flera år. På amerikanska bloggar har man diskuterat om bootcut-jeans är ”the new mom jeans”, alltså jeans man enbart bär för deras bekvämlighet (tänk gravidjeans med hög, stretchig midja), och bland modefolk har man fnyst och fnissat åt skärningen i minst ett decennium.

Om man är konspiratoriskt lagd är det förstås lätt att härbärgera misstankar om att bootcut-modellens obefintliga status är kopplad till det faktum att den är så fokligt förankrad: för kvinnor med den vanliga kroppstypen breda höfter och smala ben blir utställningen vid foten ett tacksamt sätt att jämna ut proportionerna. Och eventuellt kommer 2012 att bli ett triumftåg för alla de som uthärdat ett decennium i skamvrån. Levi’s visade på den senaste modeveckan i New York en såkallad ”skinny bootcut”, en modell med en lågt sittande bootcut som enligt märkets creative director Len Peltier är ”super flattering” och super sexy”. Och Acne – alltid en pålitlig stjärttermometer på vad som är fashionworthy i Sverige – har vågat sig på ett slags capribyxa i vårkollektionen: en jeansmodell som slutar på halva vaden med en liten, liten utställning i nederkant. Inte direkt bootcut, snarare ankel-bootcut. Ankel-bootcut-ish. Men ändå.

Frågan är om det kommer att sluta med 70% rea när syrenerna slår ut, eller om världens mest sålda och minst älskade modell kommer att bli för den medvetna byxbäraren vad de upprullade chinosarna var 2009. Det här sparsamma modeoffret lyfte åtminstone precis upp sitt par ur återvinningspåsen.

 

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net