Mode, Nyheter

Hedi Slimane ny chefdesigner på Yves Saint Laurent

Nu är det bekräftat: Hedi Slimane är ny chefdesigner på Yves Saint Laurent.  Nyheten kläcktes av New York Times Suzy Menkes sent igår. Tillkännagivandet kommer officiellt ske under onsdagen.

Men Hedi Slimane är ingen novis på modehuset. Han var chefdesigner på Yves Saint Laurent herrlinje under åren 1996-2000 och därefter på Dior Homme mellan 2000-2007. Men nu blir första gången han kommer att göra damkollektioner på allvar. Och med hela Yves Saint Laurets arv som utgångspunkt. Det vattnas i munnen.

Under sin tid på Dior Homme omskapade Hedi Slimane helt och hållet herrmodet och herrsilhuetten. David Bowie anställde honom genast att skapa hans scengarderob och Karl Lagerfeld sägs ha gått ner 30 kilo på 13 månader för att passa i Hedi Slimanes Dior-look.

Med sin smala och rockiga stil lyckades Hedi Slimane under Dior Homme-tiden ensam föra in herrmodet i samma typ av diskussion som kvinnors mode. Han gjorde det helt enkelt coolt för killar att bry sig om mode igen. Hedi Slimane beskrivs även som upphovsmannen bakom stuprörsjeansen, eller “skinny jeans”, en jeanssilhuett som är den rådande än idag, tio år senare.

En del kritiker har varit snabba med att kommentera Hedi Slimanes ryktade, nu bekräftade, nya jobb på YSL. Modehuset Yves Saint Laurent tillhör nämligen konglomeratet PPR – Silmanes tidigare arbetsgivare Dior och lyxinvestorgruppen LVMH:s största konkurrent. Kan Hedi Slimane inte trivts bra under LVMH:s tak? Något måste i vilket fall fått honom att lämna designvärlden under fem år. Men vem bryr sig egentligen? Nu är han tillbaka!

Under sin tid på Dior Homme hade Hedi Slimane en svaghet för storstilade modevisningsfinaler. Så varför inte inleda den första dagen på hans nya karriär med att minnas några av dem:

Vår/sommar 2002.

Höst/vinter 2004.

Vår/sommar 2007.

Hedi Slimane och stilen han gjorde populär.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net