Krönika, Mode, Perspektiv

Hanna Johansson | Ska vi göra något åt den oblyga rasismen?

I ett några veckor gammalt nummer av Metro ges shoppingtips ur de nya vårkollektionerna som finns i butik. Under rubriken ”Köp inte” längst ned på sidan syns ett par brandgula shorts och en skjorta i samma färg. Dessa ska man alltså styra bort från i fall man ser dem, då de anses alltför svårburna. Motiveringen: för att klä i gult krävs en mörk hudton. Vilka det är man riktar sig till och inte riktar sig till med tipsen kunde knappast göras tydligare.

Den som vill göra poänger om rasismen inom modeindustrin har en tacksam uppgift framför sig. Vogue Italias ”slavörhängen” eller Vogue Paris reportage med Lara Stone i blackface ligger fortfarande ganska nära i tid, och det är än i dag något av en händelse när en icke-vit modell hamnar på någon stor tidnings omslag eller öppnar en modevisning. I en intervju i The Guardian med svarta modellen Leomie Anderson, som kallats för ”nästa Naomi Campbell”, frågar sig journalisten Hannah Pool om den västerländska populärkulturen inte kan hantera fler än en framgångsrik svart modell åt gången. Medan den vita hudfärgen kan stå för lite vad som helst (jag upprepar: Lara Stone i blackface) anses den mörka begränsa.

Ibland har jag funderat på vilket gissel det måste vara att hitta rätt nyans när man köper smink om man är en sådan som klär i gult; Make Up Stores puder går exempelvis som mörkast upp i en terracottafärg döpt till ”Mombasa”, en stad i Kenya. Ni får gärna gissa vilken färg pudren ”Stockholm”, ”New York” och ”London” har. Just nu frontar för övrigt Make Up Store sin hemsida med looken ”Ethnic”, inspirerad av ”a lively and enigmatic ancient Peru”.

Det är en förbluffande oblyg exotisering man ägnar sig åt när man kallar en sminkkollektion för ”Ethnic” eller målar en vit modell svart i ett europeiskt modemagasin, men det är också en väldigt förutsägbar reaktion hos vita modemänniskor att nöja sig med att bli chockade och upprörda. Såhär är det, såhär har det varit ett tag. Ska vi försöka göra någonting åt det?

 

Rodeo
 1. Linnea writes

  Bra tänkt och skrivet. Ja, det borde vi.

  Reply

 2. sara writes

  oblyghet var ordet! hur kan modevärlden vara SÅ EFTERBLIVEN?!?!?!?

  Reply

 3. Linus writes

  Laras reportage i Vogue Paris var inte på något sätt menat att vara rasistiskt, skulle jag vilja påstå. Carine Roitfeld förklarar rätt tydligt i Irreverent att bilderna inte var menade att vara nedtryckande utan det motsatta; att utrycka det galna i uppdelningen “svarta” och “vita”. I samma reportage hade Lara även målats helt kritvit.

  Dock håller jag helt och håller med om resten, det som skrevs i Metro borde aldrig gått i tryck och när Joan Smalls framsida på Vogue Italia blir en större nyhet än innehållet är det något som gått helt fel.

  Reply

 4. Linnéa (men inte samma!) writes

  Tänkvärt. Och otroligt läskigt!

  Reply

 5. Désirée writes

  Har aldrig upplevt det som ett gissel att sminkshoppa i Sverige trots min mörkare hudton (Face Stockholm och MAC gör exempelvis underbar smink i typ alla slags nyanser, lite dyrt däremot; icke-vita Européer som handlar over the counter smink och hårprodukter brukar däremot klaga om det dåliga utbudet så där behövs verkligen en förändring!).

  Reply

 6. Elise Kabwe writes

  Kul att nån i Stockholm äntligen uppmärksammar nåt som på gott i decennier,
  Carine Roitfeld har så mycket makt att hon skulle kunnat uppmana alla mode hus att använda mer mörka modeller – alla skulle hakat på precis som alla trender….
  Jag som afrikansk tjej har jobbat i mode branchen i både Paris och Stockholm i snart 7 år och är trött på att höra att en mörk modell inte säljer ett plagg/omslag lika bra som en vit modell. Den attityden har att göra med att man tror att vi inte spenderar lika mycket pengar på kläder och smink.
  Vi gillar mode, jobbar med mode och är kunder som också har ett behov att identifiera oss med modellen vi ser på ett omslag eller en visning.
  Hade för övrigt fel nyans på pudret under hela tonåren tills MAC äntligen kom till Åhlens city i Stockholm. Där är min nyans en nyans och har inte ett namn som Mombasa,

  Reply

 7. Freddie writes

  Tack Hanna för dina reflektioner.
  Jag tänkte på en annan sak när jag var på Apoteket och skulle köpa plåster, på paketet så puffade man för att plåstren var hudfärgade. Undrar vilken hudfärg dom tänkte på då?…

  Reply

 8. medelklassneuros writes

  Det är en väldigt förutsägbar reaktion hos vita modemänniskor att nöja sig med att bli chockade och upprörda. Såhär är det, såhär har det varit ett tag. Ska vi försöka göra någonting åt det?

  JA!!! VI SKRIVER ETT BLOGGINLÄGG OM DET!!!!!!!!
  ELLER KOMMENTERAR ETT BLOGGINLÄGG OM DET!!!!!!!!
  PEPPEN = TOTAL!!!!!!!!!!!!!

  Reply

 9. Hanna Johansson writes

  medelklassneuros: Eller ironiserar!!! Det är konstruktivt!!!!!!!!

  Men du har förstås rätt i att en sådan här text inte kommer ändra mycket. Dessutom misstänker jag att jag preachar to the choire med den här krönikan, ni som läser brukar vara rätt initierade är min erfarenhet. Vad man kan göra rent konkret, dock: utnyttja sitt inflytande så långt det räcker. Maila eller ringa Metro eller Make up store eller andra och ställa frågor. Det kanske låter som droppar i havet och man ska väl inte vara alltför optimistiskt, men jag tror på att göra det så jobbigt som möjligt för dem man tycker gör fel.

  (ps. Låt er inte luras av rubriken! Man kan och bör göra någonting åt den blyga rasismen också! ds.)

  Reply

 10. Haram Kafir writes

  Ok. Så mot rena marknadskrafter och en skvätt dumhet (du har i ditt inlägg inte visat på någon som helst rasism; igen alls; noll) ställer du nu “Awareness”. Det är starka grejor det. Bäva månde… Ja, vem?

  Reply

 11. s writes

  Hej Hanna, bra att poängtera.

  Modevärlden styrs av makt och kapital av en vit minoritet i världen, det är väldigt viktigt för dem att behålla den makten och det är säkert ett problem för dem att 1 miljard icke ariska, vill köpa deras produkter i andra delar av världen.
  Makten gäller inte bara modet,i politiken finns fler exempel som den “stoppade” – EU marknadsförings videon som skulle peppa Europa att konkurrera de “onda” – andra kontinenterna. —- Kanske kan man införa ett etiskt råd för mode tidningar – för att värna om ett bra publikt samhälls klimat.

  Hur ska man ta ställning; Shoppa lokalt, handgjort och rättvisemärkt….
  Sluta konsumera stor kapitalism mode.

  MVH

  kluven

  Reply

 12. sofia writes

  btw. det är så JÄÄÄVLA svårt att hitta rätt nyans när man ska köpa puder. spec när man inte vill gå upp så mycket i pris. budgetmärken som l’oréal osv har typ inget som passar mörkhyade, alltså på riktigt, nu menar jag inte nån halvt sunkissed skin-nyans utan lite mer som passar indier/afrikaner tex. helt sjukt. även om de lovar att de har nyanser och att de passar alla. nej. nej det har de inte.

  Reply

 13. Josefine writes

  Vi lever ändå i Sverige – där majoriteten är ljushyade. Där av finns det mest marknad för de olika produkterna och kläderna i synnerhet med detta i åtanke. Det är ingenting vi kan backa undan ifrån. Så just att Metros modebilaga är mest riktad till ljushyade personer tycker jag inte alls är konstigt – inte ens rasistiskt.

  Men dock kan jag tycka att modevärlden har få mörkhyade modeller och håller med om att det måste vara exotiskt och etniskt när det gäller dem. Men jag förstår inte varför det skulle vara något negativt egentligen – man ska vara stolt vad man har för rötter.

  Reply

 14. Q writes

  Men snälla, du drar slutsatsen att modevärlden är rasistisk för att någon skriver att man inte ska köpa något gult? En snabb googling på “yellow dress” raserar hela din tes att gult är för mörkhyade.

  Modevärlden är inte heller rasistisk för att modellerna är vita. Det är så för att man lättast identifierar sig själv med någon av samma ras som en själv och det är därmed det som säljer mest. Men om du tar en titt på stan på all modereklam som man utsätts för dagligen så är det nästan alltid en mörkhyad med för att företag vill vara så politiskt korrekta som möjligt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net