Mode, Nyheter, Reportage

Antilyxtrenden skyr modets glansiga yta


Bild ovan och nedan: Our Legacy vår/sommar 2012.

Mode har vuxit till en multimiljardindustri och exklusiva märken öppnar butiker på löpande band. Men efter 00-­talets glansiga yta växer nu en ny trend fram: antilyxen – inspirerad av gamla tiders arbetskläder och konstnärsbohemer.

I takt med att Louis Vuitton, Dior och Burberry blivit några av världens mest kända varumärken har marknaden drabbats av logomani och fixering vid lyxiga modeprodukter. Efter 90-talets vurm för grunge och liknande subkulturer blev 00-talet en motreaktion: modet blev glansigt och lyxigt igen.

Men nu svänger pendeln. Mitt i lyxhysterin tar en motkultur form. Inte minst i Kina (i år världens största marknad för lyxprodukter) syns ett mode som beskrivs som ett motgift till den lyxiga ytan. Trenden kallas ”tjugohundratalets zen-rörelse” och stilen beskrivs i Kina som en blandning mellan ”vagabond” och ”litterär”. Exception, det modemärke som initierat antiglam-trenden, har redan hunnit öppna över 90 butiker i Kina. Märket är ledande i en stil som refererar till vagabonder och det gamla bondesamhället.

I Stockholms nya shoppingområde Bibliotekstan (kvarteren runt Biblioteksgatan på Östermalm) öppnar lyxmärken som Ralph Lauren och Burberry – men samtidigt tränger mode med ett annat fokus fram. Svenska exempel är Hope och Our Legacy, som är inspirerade av enkla arbetsplagg. Herrmärket Our Legacy har en avslappnad, ”icke-glammig” estetik som sin nisch.

– I Our Legacys kollektioner vill vi kombinera allvaret i en 90-talsinspirerad businesslook med det mjuka hos en konstnär, estetiskt experimentellt och känslofyllt, säger Jockum Hallin, designer och en av tre grundare bakom Our Legacy.

Plaggen är nydesignade, men ska utstråla en viss patina.

– Åtta timmar bakom ett tangentbord i dag resulterar sällan i skit under naglarna. Men den moderna mannen vill åtminstone se ut som han gjort ett hårt dagsverke.

Our Legacy positionerar sig mot den statusjäktande modevärlden och hittar inspiration i gammal arbetartradition. De försöker att imitera och plocka det bästa från typiska arbetsplagg ur en förfluten tid.

– I vårens kollektion har vi delvis inspirerats av franskt arbetarmode från tidigt 1900-tal, ofta från köksvärlden. Kockbyxan återfinns i uppdaterad version, likaså sättet de lät plaggen gå i arv på. Hade någon tio cm kortare armar än föregångaren klippte man helt enkelt av en bit av ärmen och sydde samman den igen. Var näste efterföljare längre tog man vad man kunde hitta, en kökshandduk, ett gammal möbeltyg, låt så vara, och lade ut ärmen igen. Detta resulterade i en mycket primitiv men vacker typ av patchwork, säger Jockum Hallin.Det finns i dag en hel nisch kring ”heritage” och att återskapa gamla arkivplagg, men det är inget Our Legacy ser sig som en del av. I stället vill de faktiskt utvecklas modemässigt.

– Our Legacy placeras stundtals, mot vår vilja, i denna genre. Det är givetvis något vackert med ett företag som gjort samma produkt på samma sätt i hundra år, men heritagetrenden tar sig också komiska uttryck i modeindustrin. Vart och vartannat märke på mässorna världen över är numera heritage, de ‘råkade upptäcka att deras farfars far var skjortmakare och återlanserar därför varumärket’ eller ‘baserar sin kollektion på plagg ur de gamla arkiven’. Vi strävar istället hela tiden mot utveckling, att göra våra kollektioner och plagg starkare, mer intressanta men samtidigt mer komplexa. Att göra plagg som kan tolkas på olika sätt och därmed också kan användas på olika sätt är viktigt för oss.

Det kan vara lätt att avfärda Our Legacy- stilen som bara en annan lika statusfylld fluga. Men eftersom många börjar känna sig mätta på ett mode som livnär sig på lyxiga shoppingmiljöer och nyhetens behag, är det troligare att anti-glamtrenden är här för att stanna.

Mer modeskapare som fungerar som motgift mot den lyxiga dikotomin:
○ Danska Henrik Vibskov
○ Finska Marimekko
○ Svenska BACK
○ Kinesiska Uma Wang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinesiska Uma Wang är en annan designer som skyr dyr och glansig yta på sitt mode.

En kortare version av texten publicerades i DN den 15/4 2012.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net