Mode, Nyheter, Reportage

Svensk stigande modetalang: Ida Klamborn

Ultramoderna silhuetter, utmanande design eller svensk textilproduktion: Sveriges unga modetalanger innehåller många ljusglimtar. Ida Klamborn är en av dem.

Ida Klamborns treenighet är form, färg och material. Hon avslutar snart sin master på Borås Textilhögskola där har hon rent handbegripligen fått utveckla dessa verktyg, och fått dem att samspela på ett unikt sätt.

För studentkollektionen “Red lines” förra året var rött ledmotivet och hon experimenterade fram olika perfekta nyanser på färgen. De röda tygerna tog sedan form i en kollektion smäktande välskurna plagg, som vann henne det italienska modepristet Italian Fabric Award på MittelModa, som gav henne chans att designa en kollektion framarbetad i tyger sponsrat från italienska tygproducenter, och att ställa ut på Milanos modemässa.

För vinnarkollektionen är temat vitt, och formen har gått från den röda böljande mot en hårdare, veckad silhuett. Enligt Ida Klamborn är ett nyckelplagg ur den nya kollektionen är en kavaj där tyget är bearbetat för att uppnå en hård och papprig känsla, kanterna är råa och enkla och kavajslaget består endast av ett brett, horisontellt snitt i tyget i midjehöjd.

– Hela utgångspunkten var ett veck. Därför utvecklade jag en ny skissmetod där jag enbart skissade genom att vika papper, därefter översatte jag pappersskisserna till stor skala i tyg.

Du har vunnit ett stort pris redan innan du gått ur skolan. Vad är planerna för framtiden?
– Jag tror att framtiden kan bli spännande fast den är väldigt oviss.Det mest ultimata vore att fortsätta göra kollektioner och hålla en ganska lågskalig produktion för att ha möjligheten att ha fokus på arbetet kring varje enskilt plagg. Och att kunna gå runt på det.

Se mer av Ida Klamborns mode på idaklamborn.se.

En kortare version av texten publicerades i DN den 6/5.

Bilder på Ida Klamborns nya, vita kollektion, ett resultat av vinsten av det italenska modepriset Mittel Moda. Foto: Hans Ericksson.

Ett plagg ur “Red lines”, Ida Klamborns magisterkollektion från Borås Textilhögskola.

Agnes Grefberg Braunerhielm
  1. Inför modeveckan: Ida Klamborns debut | Rodeo: Just nu writes

    [...] mer än två år sedan fick Rodeo upp ögonen för modeskaparen Ida Klamborns skickliga och fantasirika design. Hennes [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net