Intervju, Kultur

ZHALA | "SVENSKAR ÄR ÄKTA"

Hon hamnade i limbo med Lykke Li, spelade in en video med Makode Linde i Los Angeles och överraskade som gogo-dansare. Nu är vårens mest hypade sångerska hemma i Stockholm. Vi tror att hon är här för att stanna.

Text: Elin Nordlund
Foto: Emma Svensson för Rodeo.net
Mode: Brandy Hanna Litmanen

Vem är Zhala?
– Jag tror på förändring och utveckling, just nu är jag barnet i mig, imorgon kanske något annat.

Hur såg din uppväxt ut, har du alltid sjungit?
– Jag växte upp med Bollywood-filmer och Alladin. Jag började sjunga som väldigt liten, sjöng på en barnskiva som blev Grammis-nominerad. Sen har det bara fortsatt i olika sammanhang.

Berätta om singeln Slippin Around. Varför tog den så lång tid att göra?
– Det tog lång tid för att jag dels är väldigt petig och för att jag gillar att ta god tid på mig. Det måste vara perfekt innan jag kan släppa det och gå vidare.

Kan man bli för petig när man gör musik?
– Ja, det kan man nog bli. Då är det skönt att ha folk som hjälper en och går in och sätter stopp. Jag vill gärna att slutprodukten ska bli så lik min vision som möjligt. Det kände jag att det blev nu med Slippin Around.


Hur jobbar du?
– Jag improviserar för det mesta. Jag gillar att sitta och bygga på saker. Jag bygger på känsla, jag jobbar inte på det traditionella sättet. Jag kan ibland jobba med en låt hur länge som helst för att sedan lägga ner den ett tag. Sen kan jag ta upp den ett halvår senare och jobba vidare. Men jag kan även göra en låt på typ tio minuter och vara skitnöjd.

Är det debutalbum på gång?
– Ja, det är absolut på g. Jag vill bara få ihop allt jag har i huvudet just nu, men det är på gång. Helst skulle jag bara vilja dra ut i skogen och jobba intensivt med albumet i typ två månader men det finns inte riktigt tid för det.

Hur kommer det att låta?
– Det kommer att vara jag. Det kommer att vara mina känslor och mina upplevelser. Men det är svårt tycker jag att säga hur det kommer att låta.

Hur kommer din kärlek för kurdisk musik fram i din egen musik?
– Det är bara naturligt för mig. Jag har ju vuxit upp med det så det finns med i min musik mer eller mindre hela tiden.

Videon till Slippin Around är riktigt cool. Var hittade ni inspiration till den?
– Jag och Makode är väldigt goda vänner och han förstår mig väldigt bra. Vi diskuterade lite hur jag ville uttrycka mig i videon. Vi ville få ut vem Zhala är, visuellt. Det kändes självklart att jobba med honom, jag älskar honom och hans konst.

I höstas var du i Los Angeles i ett par månader. Vad gjorde du där?
– Den här gången var jag där för att jobba och inspireras. Jag lånade en kompis hus. Det var i LA som jag och Makode spelade in min video. Det blev sjukt intensivt.

Men du har gått på LA Music Academy också eller hur?
– Ja, exakt. Jag drog dit något år efter gymnasiet. Det var bra för mig att dra ut och resa och klara mig själv. Jag lärde mig massor under den perioden både musikmässigt och om livet.

Har du kontakt med någon från din klass?
– Ja, ett par stycken. Framför allt mina gamla roomies och lite roligt folk i Japan.

Du är i Stockholm nu. Hur har Stockholm tagit emot dig, tycker du?
– Jag trivs i Stockholm. Det är mysigt här. Det är litet och allt känns så självklart här på något sätt. Men ibland kan jag känna ett sug efter att få åka till LA och bara bubbla.

Men du gillar Stockholm?
– Ja, det gör jag verkligen. Jag har rest en hel del men jag måste säga att Stockholm är en av de fetaste städerna jag vet. Jag håller inte alls med om att folk i Sverige är tråkiga. Jag tycker att svenskar är äkta.

Du har även varit på turné med Lykke Li. Hur var det?
– Det var väldigt fint. Jobbigt ibland men för det mesta väldigt fint. Man är i ett  känslomässigt limbo hela tiden.

Vad lärde du dig genom att turnera med henne?
– Att jag hatar att flyga men att jag älskar att spela. Nu några månader senare känner jag mig bara peppad på att få kunna göra det själv snart.

Du har ju haft en klubb också, Donna Scam. Hur kul är det?
– Det är sjukt kul. Det är grymt inspirerande. Kanske blir det lite  sommarklubbar. Sen att folk har tyckt och tänkt en hel del om klubben ser jag bara som något positivt och intressant.

Varför är det bra?
– Folk blir förvånade när de kommer och lite överraskade varje gång, för mig är det spännande.

Apropå Donna Scam, det är ju en lesbisk klubb. Innebär det att det bara är tjejer där?
– Ja, det är mest tjejer som kommer. Men det kommer faktiskt både straighta killar, straighta par och såklart lite bögar också. Alla är välkomna! Vi vill bara att folk ska ha en grym kväll.

Vad är det du gillar så mycket med uttrycket i gogo-dancing?
– Jag har alltid gillat gogo-dancing och alltid velat göra det också. På Donna Scam gör jag det och i mitt huvud har jag nog alltid varit en gogo-dansare. Haha!

Det bubblar mycket runt dig just nu, känner du dig redo för att slå stort?
– Jag är peppad! Det är kul att få göra det man själv vill utan att kompromissa.

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net